گنگک

گنگک (Güngək) نام روستایی است که در شهرستان خدابنده، استان زنجان واقع شده‌است. این روستا در جنوب شرقی شهر قیدار (مرکز شهرستان خدابنده) واقع شده و حدود ۲۲ کیلومتر با آن فاصله دارد. از لحاظ تقسیمات کشوری این روستا جزء بخش مرکزی شهرستان خدابنده و دهستان خرارود می‌باشد.

گنگک
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانزنجان
شهرستانخدابنده
بخشمرکزی
دهستانخرارود (خدابنده)
نام محلیگُنگَک
مردم
جمعیت۴۰۷ نفر (سرشماری ۹۵)
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا۱۸۵۰ متر
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه۱۲ درجه
بارش سالانه۳۵۰ میلی‌متر
روزهای یخبندان سالانه۱۲۰ روز
اطلاعات روستایی
کد آماری۲۳۴۵۷۹
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۲۴۵۸۵۶

معنی نام

گفته می‌شود نام این روستا از واژه گنگ که در زبان محلی به معنای لوله سفالی به کار می‌رفته نشأت گرفته‌است. دلیل این نامگذاری به خاطر وجود آثار و بقایای لوله‌های سفالی در این روستا بوده‌است که به نظر می رسد، لوله های مذکور جهت انتقال آب به قلعه متعلق به ارباب روستا از یک قنات واقع در بالا دست، تعبیه گردیده بوده است.

زبان و جمعیت

این روستا دارای حدود ۱۵۰ خانوار می‌باشد که در مجموع جمعیتی بالغ بر ۵۰۰ نفر را تشکیل می‌دهد. زبان مردم این روستا ترکی آذربایجانی بوده و با لهجه‌ای مشابه دیگر مناطق جنوبی استان زنجان و شمال استان همدان تکلم می‌کنند.

آب و هوا

این روستا دارای زمستانهایی سرد و تابستانهایی معتدل می‌باشد. بارندگی در آن معمولاً از اوایل آذر ماه تا اواخر اسفند به صورت برف بوده و در بقیّه ماه‌ها به شکل باران می‌باشد.

اقتصاد

اقتصاد مردم این روستا عمدتاً مبتنی بر کشاورزی و دامداری بوده و از عمده تولیدات آن می‌توان به گندم، جو، عدس، نخود، انگور، کشمش و لبنیات اشاره کرد.

آثار تاریخی

تاکنون دو تپه باستانی در این روستا مورد شناسایی قرار گرفته که یکی در قسمت شمالی روستا و در مجاورت بلافصل آن قرار داشته که تحت عنوان تپه گنگک یاد می‌شود و دیگری در جنوب غربی روستا و با اندکی فاصله از آن قرار دارد که تحت عنوان تپه یئل دئرمانی (آسیاب بادی) شناخته می‌شود.

مکانهای دیدنی

در فاصله حدود دو کیلومتری این روستا یک سد خاکی قرار دارد که بر روی رسوبات سازند قرمز فوقانی احداث گردیده‌است. همچنین این روستا توسط مراتع و کشتزارهای سرسبز و زیبا احاطه شده‌است. از دیگر جاذبه‌های آن می‌توان به رخنمون سازند قرمز زیرین و سازند قرمز فوقانی اشاره کرد که در زبان محلی بادامچالیق (بادامچه زار) نامیده شده و به عنوان یک جاذبه ژئوتوریسم مطرح می‌باشد.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.