کمبوزه


تل در آذری میوه‌ای از خانواده خربزه شبیه گرمک است که عطر و بوی خوشی دارد داخل آن خیلی شیرین شبیه عسل و عطر خاصی دارد و پوست آن سبز رنگ است ولی موقع رسیدن پوستش هم نارنجی میشود طوری که وقتی روستایی های اذری از تل حرف می‌زدند از عطر و بوی این میوه در فاصله صد متری از محل کشت می گفتند

خیرچه در اصل به معنی خربزه کوچک یا نارس که از دو کلمه اذری «خیرا» یعنی خربزه و «چه» یعنی کوچک تشکیل شده. در تلفظ عامیانه «الف» حذف و به خیرچه تبدیل شده است.
این کلمه اشاره به میوه های از خانواده خربزه مانند تل ، خربزه و طالبی دارد که به صورت نارس یا کال برداشت شده و به عنوان سوغات محلی بفروش می‌رسد.

کمبوزه نیز میوه کال و نارس میوه هایی نظیر خربزه ، طالبی و گرمگ است که گرد و کروی به رنگ سبز تیره مایل به نقره ای و دارای گوشتی ترد و لطیف با بوی خوش و مزه ای ملایم مانند خیار می باشد که بیشتر در فصول بهار و تابستان وجود دارد کمبوزه میوه ای است که طبع سرد و خشکی دارد

استفاده درفرهنگ عامه

ضرب‌المثل :
بزک نمیر بهار می‌آد

کمبزه و خیار می‌آد

در خراسان بویژه در لهجه ی مردم نیشابور (نوعی فارسی دری ) به کمبزه ، سوچه ( یا سُوچَ ) ( sow,che ) یا ( sow,chæ ) میگویند .

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.