ونایی (بروجرد)

ونایی شهری است از توابع شهرستان بروجرد در استان لرستان. این شهر از توابع بخش مرکزی این شهرستان می‌باشد و در ۱۵ کیلومتری شمال‌غربی شهر بروجرد در منطقه‌ای کوهستانی قرار گرفته‌است. ونایی از فروردین ۱۳۹۸ از روستا تبدیل به شهر شد.

ونایی (بروجرد)
کشتزارهای اطراف ونایی
کشتزارهای اطراف ونایی
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانلرستان
شهرستانبروجرد
بخشبخش اشترینان
نام محلیونویی
مردم
جمعیت۴۸۶۲ نفر (سرشماری ۹۵)
کد آماری۲۱۷۸۰۲

مصوبه شهر شدن

ونایی تا اواخر سال ۱۳۹۷ روستا بود. در اسفندماه همین سال با موافقت هیئت دولت به شهر تبدیل شد. متن مصوبه چنین است: «هیئت وزیران در جلسه ۵ اسفند ۱۳۹۷ به پیشنهاد وزارت کشور (استانداری لرستان) و به استناد ماده (۱۳) قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری - مصوب ۱۳۶۲- با تبدیل روستای ونایی شهرستان بروجرد در استان لرستان، به شهر موافقت کرد». [2]

موقعیت جغرافیائی

ونایی در تنگه‌ای بین دو کوه بلند برآفتاب و کوه گرین قرار گرفته‌است و آب و هوایی کوهستانی دارد. زمستانهای آن سرد و پر برف است و تابستانهای آن خنک و معتدل است. جنوب ونایی را دشت کوچکی تشکیل می‌دهد که به دلیل وجود آب فراوان، کشاورزی در آن رونق دارد. چشمه سارهای متعددی مانند سراب سفید و سراب پنبه از دامن کوه‌های این منطقه می‌جوشد که منبع اصلی آب شرب شهر بروجرد است. این روستا با جاده آسفالته به بروجرد و اشترینان و با جاده شنی به الشتر وصل می‌شود.

مردمشناسی

زبان مردمان ونایی لری که تقریباً لهجه ای شبیه به لری بروجردی است.

به تیره‌هایی مختلف از ایل بزرگ بیرانوند هستند و برخی خانواده‌های سادات نیز در آن‌ها دیده می‌شود. اهالی آن بیشتر کشاورز، باغدار و دامپرور هستند.

جمعیت

این شهربراساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۴٬۶۴۹ نفر (۱٬۲۰۵خانوار) بوده‌است.[3]

گردشگری

جاده بروجرد به ونایی در نزدیکی ونایی

ونایی از مناطق گردشگری طبیعی بروجرد است و پیش از شهر شدن، در فهرست روستاهای گردشگری استان لرستان قرار داشت. این شهر دارای یک قلعه تاریخی به شماره ثبت ملی ۱۱۲۲۴ و یک دهنه غار می‌باشد. ونایی به خاطر سرچشمه‌های گوناگون، بیشه زارها و کوه‌های مرتفع از توان بالایی برای گردشگری برخوردار است.

سوغات عمده ونایی خیارشور است. خیار ونایی و دیگر محصولات جالیزی آن مشهور است. کارگاه‌های تولید خیار شور در این روستا فراوان است که به صورت سنتی اقدام به تولید خیار شور و فروش آن می‌کنند. از مناطق دیدنی این روستا می‌توان به سراب چله، سراب سفید، دربند و غار مردآزما اشاره کرد.

گالری تصاویر

منابع

  1. «: کمیته تخصصی نام نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ایران . بایگانی‌شده از اصلی در ۲۹ اوت ۲۰۱۱. دریافت‌شده در ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۱.
  2. «موافقت دولت با تبدیل روستای ونایی استان لرستان به شهر». پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیئت دولت. ۰۸ اسفند ۱۳۹۷. دریافت‌شده در ۱۸ مرداد ۱۳۹۸. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  3. «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ ژانویه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱ ژانویه ۲۰۱۳.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.