نبرد پاوه

نبرد پاوه نبردی است که در طی شورش ۱۳۵۹–۱۳۵۷ کُردها در ایران، از ۲۳ تا ۲۸ مرداد ۱۳۵۸ رخ داد. در این نبرد چند هزار تن از نیروهای کُرد احزاب کومله و دموکرات به شهر پاوه حمله کردند و کوشیدند تا آن را تصرف کنند. در مقابل، چند صد تن نیروهای ژاندارمری و سپاه پاسداران از شهر دفاع کردند. برای تقویت دفاع شهر، حدود هشتاد نفر از نیروهای سپاه تحت فرماندهی علی‌اصغر وصالی به مدافعان پیوستند. تا روز ۲۷ مرداد، برتری با طرف کُرد بود و آنها توانستند تقریباً همه شهر جز پاسگاه ژاندارمری و پادگان سپاه را تصرف کنند. پس از تلاش‌های ولی‌الله فلاحی، فرمانده نیروی زمینی ارتش و مصطفی چمران، نماینده دولت موقت، برای حفظ شهر، در نهایت با فرمان خُمینی، رهبر جمهوری اسلامی ایران، هِلی کوپترهای هوانیروز به فرماندهی اَحمد کشوری توانستند مهاجمان را شکست دهند و محاصره پاوِه را بشکنند و مناطق تصرف شده را بازپس گیرند.

نبرد پاوه
بخشی از شورش ۱۳۵۷ کردها در ایران
زمان ۲۳ تا ۲۸ مرداد ۱۳۵۸
مکان شهر پاوه
نتیجه پیروزی جمهوری اسلامی و عقب‌نشینی احزاب کرد
علت جنگ تلاش احزاب کرد برای کسب خودمختاری یا استقلال از دولت مرکزی جمهوری اسلامی ایران
جنگندگان
ارتش جمهوری اسلامی ایران
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
ژاندارمری ایران
کومله
حزب دموکرات کردستان ایران
فرماندهان
ولی‌الله فلاحی
مصطفی چمران
علی اصغر وصالی
فؤاد مصطفی سلطانی
نیروها
حدود ۲۸۰ نفر نیروی سپاه، حدود بیست سرباز ژاندارمری، سی فروند هلی‌کوپتر کبرا و چند جت فانتوم حدود ۲۰۰۰ تن[1]
تلفات
اعلام رسمی اولیه: هجده تا چهل تن از نیروهای سپاه کشته شدند[1] برآورد بعدی بیش از ۱۵۰ تن از نیروهای سپاه کشته یا زخمی شدند[2] و چند تن از ژاندارمری کشته شدند. یک جت با دو خلبان و یک فروند هلی کوپتر ترابری با تعدادی مجروح و خلبان سقوط کرد. حدود ۴۰۰ کشته[1]

نبرد پاوه در سینما و تلویزیون

فیلم چ

فیلم چ به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا و محصول سال ۱۳۹۲ می‌باشد. این فیلم داستان دو روز از زندگی مصطفی چمران در خلال نبرد پاوه را به تصویر می‌کشد.

سریال سیمرغ

مجموعه تلویزیونی سیمرغ، به کارگردانی حسین قاسمی جامی، محصول سال ۱۳۷۱ شبکهٔ ۱ سیمای جمهوری اسلامی ایران است. این سریال روایت‌گر زندگی دو تن از خلبانان هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران یعنی احمد کشوری و علی‌اکبر شیرودی است.[3] در یکی از قسمت‌های این سریال مشارکت هوانیروز در نبرد پاوه روایت می‌شود.

جستارهای وابسته

منابع

  1. Khomeini, as Military Chief, Orders Kurdish Revolt Crushed, By Chris de KretserAugust 19, Washington Post, 1979
  2. «حماسه پاوه در سایه مجاهدت «دستمال سرخها»». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۶ مه ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۲۵ مه ۲۰۱۸.
  3. «سیمرغ». آی‌فیلم. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۱ مه ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۲۵ مه ۲۰۱۸.

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.