فؤاد مصطفی سلطانی

فؤاد مصطفی سلطانی (۱۳۲۷، روستای المانه در مریوان - ۹ شهریور ۱۳۵۸، جادهٔ مریوان-بانه، نزدیکی روستای بسطامکرد، و رهبر و عضو بنیان‌گذار حزب کومله بود. وی در تاریخ ۹ شهریور ۱۳۵۸ در یک درگیری مسلحانه با نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران کشته شد.

فؤاد مصطفی‌سلطانی
فواد مصطفی سلطان در دوران تحصیل در دانشگاه شریف
عضو بنیانگذار، و عضو کمیتهٔ مرکزی
اطلاعات شخصی
زاده۱۳۲۷
المانه، مریوان، استان کردستان، ایران
درگذشته۹ شهریور ۱۳۵۸ (۳۱ سال)
جادهٔ مریوان-بانه، نزدیکی روستای بسطام
حزب سیاسیکومله
تحصیلاتمهندسی برق از دانشگاه شریف

کودکی و نوجوانی

فؤاد مصطفی سلطانی فرزند محمد رشید خان، مالک روستای المانه از توابع مریوان که در سال ۱۳۲۷ در همین روستا به دنیا آمد. دوران کودکی را در آن‌جا سپری کرد و تا کلاس چهارم در آن‌جا به مدرسه رفت. پس از آن به همراه سایر برادرانش به سنندج رفت. سال پنجم ابتدایی را در مدرسه‌ای در محلهٔ قطارچیان شروع کرد. تا سال آخر دبیرستان یکی از شاگردان ممتاز سنندج بود. سال‌های تحصیلی هفتم، هشتم و نهم را در دبیرستان رازی خواند و سپس برای تحصیل در رشتهٔ ریاضی، به دبیرستان هدایت رفت و کلاس‌های دهم، یازدهم و دوازدهم را با کسب مقام اول تمام کرد. در کلاس یازده به عنوان شاگرد نمونه سنندج، برای اردوگاه رامسر انتخاب شد و مدتی را در رامسر گذراند و با محصلین سایر نقاط ایران آشنا شد.

تحصیلات

در سال ۱۳۴۶ وارد دانشگاه صنعتی شریف (آریامهر سابق) شده و در رشته مهندسی برق _ الکترونیک تحصیل کرد و سال ۱۳۵۰ مدرک لیسانس خود را دریافت کرده و همان سال با دختری از فامیل‌های خودش ازدواج کرد.

فعالیتهای سیاسی و زندان

سلطانی به همراه تعدادی ازدوستان چپ خود در پائیز سال ۱۳۴۸ تشکلی را به وجود آوردند که بعدها به حزب کومله کردستان نام گرفت؛ و در همین رابطه در سال ۱۳۵۳ توسط ساواک و زیر نظر کمیته مشترک خرابکاری دستگیر شد. او در سال پایانی زندان بنا به درخواست خود به زندان سنندج منتقل و در راستای اعتراضات سال ۱۳۵۷ به مدت ۲۴ روز اعلام اعتصاب غذا کرد.

از جمله فعالیت‌های خاص سلطانی می‌توان به فعالیت برای برپائی شوراها، تشکیل اتحادیه‌های دهقانی، تشکیل اولین دسته‌های پیشمرگه کومله سازمان انقلابی زحمتکشان کردستان نام برد.

فعالیت‌های اجرایی و اداری

فؤاد سلطانی ابتدا در انستیتوی تکنولوژی سنندج به عنوان دبیر فنی کار را شروع کرد و بعد از مدتی به عنوان مدیر عامل برق در بروجرد و مریوان انتخاب شد.

درگذشت

منبع Wikipedia Englisch) {درستی}} با فتوای سید روح‌الله خمینی مبنی بر جهاد فی اکراد و احزاب موجود در کردستان، اوضاع کردستان به سمت جنگ خونین رفت کردستان محاصره گردید و تعداد زیادی از پیشمرگان در شهرها و روستاهای کردستان توسط نیروهای مسلح کشته شدند. در آن هنگام فؤاد سلطانی به عنوان مسئول حزب کومله در بانه فعالیت می‌کرد و به همراه سایر رهبران کومه‌له با جلال طالبانی، عبدالرحمان قاسملو، شیخ عزالدین حسینی، شیخ جلال حسینی، مسئولین سازمان پیکار، مسئولین سازمان چریک‌های فدایی خلق ایران چریک‌های فدایی خلق ایران وارد گفتگو شده و در این راستا فعالیت‌هایی را آغاز کرد. او در مسیر برگشت از بانه به مریوان همراه با نمایندهٔ سازمان چریک‌های فدایی خلق ایران طهمورث اکبری روز ۹ شهریور ۱۳۵۸ شمسی در نزدیک روستای بسطام در یک درگیری با نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران کشته شدند.

پیکر فؤاد مصطفی سلطانی در زادگاهش یعنی روستای آلمانه و قبرستان (تاله سوار) و در کنار برادرهایش، حسین و امین مصطفی سلطانی که شش روز پیش در پادگان مریوان اعدام شده بودند، بەخاک سپرده شد.

جستارهای وابسته

منابع

    • http://en.wikipedia.org/wiki/Foad_Mostafa_Soltani
    • «قهرمان نبرد پاوه: مصطفی چمران یا کاک فؤاد؟». BBC Persian. ۲۰۱۴-۰۵-۰۹. دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۱۱-۰۲.
    • «نگاهی گذرا به کوچ اعتراضی مردم مریوان در سی و دومین سالگرد آن». رادیو زمانه. ۲۰۱۷-۰۷-۳۰. دریافت‌شده در ۲۰۱۷-۱۱-۰۲.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.