مهندسی بیوسیستم

مهندسی بیوسیستم (به انگلیسی: Biosystems Engineering) نام رشته‌ای دانشگاهی در دانشگاه‌های ایران است. این رشته شامل مجموعه‌ای از علوم و فنون برای طراحی و ارزیابی ماشین‌های کشاورزی (گرایش طراحی و ساخت، مهندسی کشاورزی - مکانیک ماشین‌های کشاورزی سابق)، جایگزینی، استفاده و طراحی سامانه‌های انرژی‌های تجدید پذیر (گرایش انرژی تجدیدپذیر)، طراحی و ساخت و بهینه سازی ماشین آلات فراوری و تولید مکانیزه مواد غذایی (گرایش فناوری پس از برداشت) است. نام این رشته در برخی از دانشگاه‌ها مهندسی مکانیک بیوسیستم (به انگلیسی: Mechanical Engineering of Biosystems) است.

دانش آموختگان این رشته باید درس‌های متنوعی را بگذرانند که عموما دروس مهندسی مکانیک هستند و در گرایش‌های طراحی و ساخت، همچنین فناوری پس از برداشت شامل دروس گروه کشاورزی نیز می‌شود. دانشجویان این رشته از فارغ التحصیلان مقطع دیپلم نظری رشته ریاضی بوده‌اند. دانشجویان این رشته در مقاطع مختلف کاردانی (فوق دیپلم)، کارشناسی (لیسانس)، کارشناسی ارشد (فوق لیسانس) و دکتری می‌توانند ادامه تحصیل دهند.

گرایش‌های رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم

آموزش این رشته در اغلب دانشگاه‌ها دارای سه گرایش اصلی می‌باشد که بسته به تخصص استادان و تمایل دانشجویان در یک، دو یا هر سه گرایش ارائه می‌شود.

گرایش‌های این رشته عبارتند از:

  • طراحی و ساخت (به انگلیسی: Design and Construction) این گرایش در واقع ادامه راه همان رشته ماشین‌های کشاورزی بوده و به کار طراحی و ساخت و بهینه‌سازی ماشین‌های کشاورزی می‌پردازد.
  • انرژیهای تجدید پذیر (به انگلیسی: Renewable Energies) این گرایش به مباحث مربوط به استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و ساخت سامانه های بهره برداری از این دست انرژی‌ها از جمله انرژی خورشید، باد، آب و زیست توده به جای منابع انرژی سنتی مانند سوخت‌های فسیلی که ایجاد آن‌ها هزاران یا میلیون‌ها سال زمان لازم دارد، می‌پردازد.
  • فناوری پس از برداشت (به انگلیسی: Post Harvest Technology) در این گرایش راه‌های مخرب و غیر مخرب تعیین کیفیت محصولات کشاورزی و ساخت و بهینه‌سازی دستگاه‌های فراوری و بسته‌بندی محصولات کشاورزی آموزش داده می‌شود.

دروس رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم

دانشجویان رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم دروس مختلفی در زمینه‌های مختلف به شرح زیر فرا می‌گیرند:

  • دروس پایه مانند ریاضی ، معادلات دیفرانسیل ، شیمی ، فیزیک
  • دروس رشته مکانیک مانند استاتیک، مقاومت مصالح، نقشه‌کشی، طراحی اجزا ماشین، ارتعاشات، ترمودینامیک، موتور‌های درونسوز، سیالات و انتقال حرارت
  • دروس گروه کشاورزی مانند ماشین‌های کشاورزی عمومی، زراعت و باغبانی
  • دروس رشته برق مانند مبانی مهندسی برق و سیستم‌های انتقال توان الکترومکانیکی و (ابزار اندازه‌گیری و کنترل) و برنامه‌نویسی
  • دروسی از رشته مهندسی عمران و مهندسی مواد
  • دروس عمومی همه رشته‌ها

دانشگاه‌های فعال در این رشته

بازارکار

با توجه به اینکه مهندسی بیوسیستم میان رشته‌ای است و درس‌هایی از علوم مختلف شامل مهندسی مکانیک، مهندسی محیط‌زیست، مهندسی کشاورزی، مهندسی عمران و مهندسی برق در طول دوره تحصیل در این رشته گنجانده شده‌است، فارغ التحصیلان این رشته می‌توانند در کارخانه‌ها و کارگاه‌های مختلف از جمله کارخانه‌های ساخت ادوات کشاورزی، تراکتورسازی، وزارت نیرو، خودروسازی، تعمیرات ماشین آلات راه‌سازی، کارخانه‌های صنایع غذایی، هنرستان‌ها، دانشگاه‌ها و آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای مشغول به کار شوند.

جستارهای وابسته

منابع

    گروه مهندسی بیوسیستم دانشگاه کردستان

    گروه مهندسی بیوسیستم دانشگاه بوعلی‌سیناهمدان

    گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشگاه تربیت مدرس

    دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزمون سراسری سال ۱۳۹۵سازمان سنجش آموزش ایران

    https://web.archive.org/web/20190213043440/http://kany.ir/category/%D8%A8%DB%8C%D9%88%D8%B3%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D9%85/

    مرجع بیوسیستم ایران

    پیوند به بیرون

    گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشگاه تربیت مدرس

    گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشگاه بوعلی‌سینا همدان

    گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشگاه صنعتی اصفهان

    گروه فنی کشاورزی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.