مدار رأسالسرطان
مدار رأسالسرطان یا به فارسی سره، پرگارهٔ خرچنگ (به انگلیسی: Tropic of cancer)، یکی از پنج (مدار) مهم جغرافیایی است که در نقشههای زمین مشخص میشود و شمالیترین عرض جغرافیایی زمین به حساب می آید. هر ساله یک روز خورشید در این مدار به صورت عمود می تابد که به آن انقلاب تابستانی می گویند.
این مدار که معنی نام آن «سر خرچنگ» است مدار عرض جغرافیایی ۲۳ درجه و حدود ۲۷ دقیقه شمالی کره زمین است. آفتاب در روز اول تابستان (روز اول تیر ماه) در نیم کرهٔ شمالی به نقاط واقع در روی این مدار، عمودی میتابد. در انقلاب تابستانی (در ۳۱ خرداد یا اول تیر ماه هرسال) در مناطقی که در این ناحیه از زمین قرار دارند هنگام ظهر خورشید در سرسو یعنی دقیقاً در بالای سر قرار میگیرد. در مناطق بالاتر از این مدار خورشید همیشه در جنوب نقطه سرسو قرار دارد. سرطان (خرچنگ) نام صورت فلکی شمالیای است که خورشید در حدود ۲۰۰۰ سال پیش در آن قرار میگرفته است. امروزه به دلیل حرکت تقدیمی زمین صورت فلکی گاو در این مکان قرار دارد.
این مدار، در سال ۲۰۰۰ موازی با عرض جغرافیایی "۲۱،۵ '۲۶ °۲۳ شمال استوا بوده و طی نوساناتی تا سال ۲۰۱۰ به فاصلهٔ "۱۶٬۸ '۲۶ °۲۳ و تا سال ۲۰۲۰ به عرض مداری "۱۲٬۱ '۲۶ °۲۳ رانده میشود.[1] در دهههای اخیر این مدار سالانه "۰٬۴۷ (۰٬۴۷ ثانیه قوسی) یعنی حدود ۱۵ متر به استوا عقب میکشد.[2] برای اطلاعات بیشتر از نوسانات مداری آن مدار جغرافیایی را بنگرید.
محدوده جنوب آن تا خط استوا منطقه گرمسیری شمالی، و محدوده شمال آن تا مدار قطب شمال، منطقه معتدل شمالی نامیده میشود.
جغرافی
سرزمینهای مهمی که راسالسرطان از آن میگذرد:
پیوند به بیرون
جستارهای وابسته
منابع
- «Obliquity of the Ecliptic and Nutation in Obliquity». PHP Science Labs. دریافتشده در ۶ اوت ۲۰۱۸.
- مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Tropic of Capricorn». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۳۰ آذر ۱۳۹۲.