لیلی امیرارجمند

لیلی امیرارجمند یا لیلی جهان آرا (۱۳۱۷، تهران) از مدیران آموزشی ایران در دورهٔ حکومت پهلوی است. او از بنیانگذاران، عضو هیئت امناء و مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود.[1]

لیلی امیرارجمند
زادهٔتهران ۱٣۱٧ ه.ش
ملیتایرانی، آمریکایی
دیگر نام‌هالیلی جهان آرا
شناخته‌شده برایبنیانگذاران، عضو هیئت امناء و مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
فرح پهلوی، ملکه پیشین ایران و لیلی امیرارجمند (راست) در جشنواره فیلم کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

زندگی

پدر لیلی عبدالله جهان آرا فرزند تقی، کارمند وزارت دارایی بود و هفت سال نیز، ریاست ضراب‌خانه را عهده‌دار بود. مادرش، ناهید شاهرخ، فرزند داراب، متولد بلژیک و کارمند بازنشسته موزه ایران باستان بود. یکی از خواهران لیلی، همسر رضا شیخ الاسلام، رئیس ساواک رشت بود و برادرش، مسعود جهان آرا (معروف به دکتر جهان آرا)، کرسی استادی دانشکده معماری دانشگاه ملی را برعهده داشت.

لیلی در مدرسه رازی تهران، همکلاسی فرح دیبا بود.او علاقه و اعتقاد قلبی به برهنه گرایی داشت که این طرز فکر تاثیر بسزایی در فرح میگذاشت. او لیسانس ادبیات زبان فرانسه را از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد علوم کتابداری و اطلاع‌رسانی را از دانشگاه راتگرز گرفت.

همسر اول لیلی، مالک یک کارخانه جیر در جاده قدیم تهران – شهر ری بود و از وضع مالی خوبی برخوردار بود. لیلی پس از جدایی از وی مدتی را به تنهایی زندگی کرد تا اینکه در سال ۱۳۴۵ با حسینعلی (شاهرخ) امیرارجمند (استاد دانشکده فیزیک دانشگاه تهران) ازدواج کرد و بعد از این ازدواج به لیلی امیرارجمند شهرت یافت. حسینعلی امیرارجمند در روزنامه اطلاعات به همراه برخی از دوستان خود به مقاله‌نویسی می‌پرداخت و ظاهراً از گرایش فکری چپ برخوردار بود.

فرح در فرانسه با چهار دوست جدید به نام‌های لیلی امیرارجمند، کریم پاشا بهادری، فریدون جوادی و بژورن مایرولد آشنا شد. لیلی امیرارجمند بعدها در کاخ پهلوی به جرگه دربار پیوست و سپس نماینده فرح پهلوی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شد.

وی در واپسین روزهای پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران از کشور خارج شد و هم‌اکنون ساکن شرق آمریکا است.

سمت‌ها

لیلی در دوران قدرت فرح پهلوی صمیمی‌ترین دوست او بود و مشاغل متعدد و مهمی را عهده‌دار بود که آخرین سمت وی عضو هیئت امناء و مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است.

سایر مشاغل وی عبارت اند از:

  • رئیس کتابخانه دانشگاه ملی (۱۳۴۲–۱۳۳۹)،
  • استادیار کتابداری دانشگاه تهران،
  • رئیس کتابخانه شرکت ملی نفت،
  • عضو هیئت امنای بنیاد آرشام،
  • عضو هیئت مدیره و موزه علوم و فنون.

امیرارجمند از اسفند ۱۳۵۳ نیز، با پیشنهاد وزیر علوم و تأیید محمدرضا شاه پهلوی به عضویت شورای آموزش کشور منسوب شد.

منابع

مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به لیلی امیرارجمند در ویکی‌گفتاورد موجود است.
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ لیلی امیرارجمند موجود است.
  • «گفتگو با لیلی امیرارجمند، نخستین مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان». بی‌بی‌سی فارسی. ۹ مرداد ۱۳۹۴.
  • «زنی که پهلوی را در غربت آواره کرد». سایت جام نیوز.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.