شبرغان

شِبـِرغان شهری در شمال افغانستان و مرکز ولایت جوزجان افغانستان است. این شهر در کرانهٔ رود سفیدرود قرار دارد. همچنین از این شهر به عنوان مرکز قوم ازبک و ترکمن در افغانستان یاد می‌شود.

شبرغان

شاپورگان شبورقان
خطای لوآ در پودمان:Location_map در خط 543: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/West Asia" does not exist.
مختصات: ۳۶°۳۹′۵۴″ شمالی ۶۵°۴۵′۰۷٫۲″ شرقی
کشور افغانستان
ولایتولایت جوزجان
مؤسسشاپور اول ساسانی
مدیریت
  نوعشهرداری
  شهردارانجنیر محمد حسین صالح
بلندی
۲۵۰ متر (۸۲۰ پا)
جمعیت
 (٢۰۰۶)
  شهر١۴٨٣٢٩
  شهری
١٧٥٥٩٩ [1]
 [2]
منطقه زمانییوتی‌سی ۴:۳۰+ (وقت استاندارد افغانستان)
کد پستی
1901, 1902, 1903
وبگاه

تاریخچه

آثار باستانی مربوط به باخترستان در طلاتپه شبرغان نشان از دیرینگی تاریخی این محل دارد. نام این شهر را دگرگون‌شدهٔ شاپورگان دانسته‌اند و بنیادگذار آن را شاپور یکم ساسانی می‌دانند. شبرغان محل اسقرار ژنرال رشید دوستم، جنگ‌سالار ازبک افغانستان بود.

اقتصاد

ابن حوقل در توصیف شهر شبورقان، از جمله شهرهای گوزگان، می‌گوید که میوه‌هایش به جاهای دیگر برده می‌شود. وی می‌افزاید که این ولایت ناحیه‌ای فراخ نعمت با کالاهای تجارتی از جمله پوست دباغی شده‌است که آن را به خراسان و ماوراءالنهر می‌برند (ص ۱۷۷).

در اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی ذخیره عظیم گاز طبیعی در شبرغان کشف شد. صادرات این گاز در سال ۱۹۶۷ از طریق جمهوری ازبکستان آغاز شد.[3] میدان نفتی زُمراد سای نیز در نزدیکی شبرغان قرار دارد.[4]

مردم‌شناسی

این شهر مهم‌ترین شهر ازبک‌نشین در سراسر افغانستان است. اگر چه بیشتر مردم این شهر ازبک‌ها هستند ولی تعداد بسیاری از ترکمن‌ها، تاجیک‌ها، هزاره‌ها و عرب‌ها در این ولایت ساکن هستند. عرب‌های این شهر فارسی‌زبان هستند.

رسانه‌های عمومی

این شهر دارای یک شبکه تلویزیونی به نام آینه است که در ولایت جوزجان و ولایت‌های هم‌جوار قابل دریافت است.[5] این شبکه تلویزیونی که از ژانویه ۲۰۰۴ آغاز به‌کار کرده‌است و بیشتر به زبان‌های ازبکی و ترکمنی برنامه پخش می‌کند. این شبکه از جانب عبدالرشید دوستم حمایت شده و متخصصان ترکیه در راه‌اندازی آن کمک کرده‌اند.[6]

پی‌نوشت‌ها

  1. "The State of Afghan Cities report2015". Archived from the original on 2015-10-31.
  2. "Jawzjan" (PDF). Archived from the original (PDF) on 3 July 2009. Retrieved 3 December 2009.
  3. آورین تاژ آفرین
  4. «اتاق بازرگانی ایران». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۶ اکتبر ۲۰۰۷. دریافت‌شده در ۱۷ فوریه ۲۰۰۸.
  5. امواج جدید در فضاء
  6. آفتاب

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.