دیلیپ کومار

دیلیپ کومار، با نام اصلی محمد یوسف خان، از بزرگترین بازیگران تاریخ سینمای هندوستان، زاده‌ی ۱۹۲۲ در پیشاور پاکستان است.

دیلیپ کومار (۱۹۲۲-)

زاده۱۱ دسامبر ۱۹۲۲ (۹۸ سال)
پیشاور, پاکستان
نام دیگرمحمد یوسف خان
زمینه فعالیتبازیگر
سال‌های فعالیت۱۹۴۴-۱۹۹۸
همسرسایرا بانو (-۱۹۶۶)
اسما
صفحه در وب‌گاه IMDb

زندگی هنری

او در نوجوانی همراه با خانواده‌اش به بمبئی رفت و پس از چند سال به کمک دویکا رانی (۱۹۹۴-۱۹۰۸) سر از دنیای سینما در آورد. اکران اولین فیلم او جوار باتا به سال ۱۹۴۴ یعنی زمانی که ۲۲ سال داشت برمی‌گردد. فیلمی که بازی دیلیپ در آن چندان مورد توجه قرار نگرفت.


آغاز بازیگری

پس از جوار باتا او در دو فیلم دیگر بازی کرد تا نوبت به فیلم جاگنو (۱۹۴۷) رسید. بازی در این فیلم بود که او را به صورت چهره‌ای مطرح درآورد. دو سال بعد (۱۹۴۹) در کنار همشهری‌اش راج کاپور فیلم ملودرام انداز را با حضور نرگس بازی کرد. موفقیت کلان مادی این فیلم کومار را به صورت یک ستاره درآورد. «انداز» تنها فیلمی بود که کومار و راج کاپور با هم در آن بازی کردند و پرفروش‌ترین فیلمی گردید که تا آن زمان ساخته شده بود. اما رکورد فیلم انداز در همان سال توسط فیلم «برسات» (باران) راج کاپور که نرگس هم در آن حضور داشت زده شد.

فروش بالا

دیلیپ کومار در دهه‌های پسین نیز به بازیگری ادامه داد و بسیاری از کارهایش جزء آثار پرفروش بالیوود شدند. از جمله فیلم‌های آن (۱۹۵۲)،دیوداس (۱۹۵۵)، آزاد (۱۹۵۵)، مغول اعظم (۱۹۶۰)، قانون (۱۹۸۲)، کارما (۱۹۸۶) که هر کدام جزء پرفروش‌ترین فیلم‌های صنعت سینمای هند هستند.

پایان بازیگری

در سال ۱۹۷۶ بازیگری را موقتاً کنار گذاشت و برای ۵ سال از دنیای سینما دور شد. وی تقریباً در همین سال‌ها یعنی از سال ۱۹۷۷ تا ۱۹۸۰ دارای دو همسر بود که پس از فاش شدن موضوع برای مخدوش نشدن وجهه‌اش همسر دومش را طلاق داد. کومار در سال ۱۹۸۱ با فیلم بسیار پرفروش کرانتی به پرده سینماها بازگشت. در این ایام با وجود کهنسالی در فیلم‌های پرفروشی مثل قانون‌ (۱۹۸۲)، کارما (۱۹۸۶) و سوداگر (۱۹۹۱) بازی کرد. سرانجام در سال ۱۹۹۸ فیلم قلعه را بازی کرد و پس از آن رسماً بازنشستگی خود را اعلام کرد.

فیلم‌شناسی

فهرست برخی از فیلم‌هایی که دیلیپ کومار در آن‌ها به ایفای نقش پرداخته است:

رکورد دار فیلم فیر

دیلیپ کومار اولین بازیگر برندهٔ جایزه بهترین بازیگر (مرد) فیلم فیر است و با ۸ بار دریافت این جایزه در کنار شاهرخ خان رکورد دار می‌باشد. جشنوارهٔ فیلم فیر برای اولین بار در سال ۱۹۵۳ یعنی ۴۰ سال بعد از تولد سینمای هند به داوری سینمای هند در سالی که گذشته بود (۱۹۵۲) پرداخت که در همان نخستین دوره دیلیپ کومار برای بازی در فیلم داگ (daag) بهترین بازیگر مرد سال لقب گرفت و جایزه بهترین بازیگر زن هم به مینا کوماری برای بازی در فیلم «باجو باورا» رسید.

زندگی شخصی

دیلیپ کومار و سائره بانو

نام اصلی این ستارهٔ سینما «محمد یوسف خان» بود که پیش از بازی در اولین فیلمش و پس از آنکه دویکا رانی کشفش کرد، از سوی نویسندهٔ هندی «باگواتی چاران وارما» نام سینمایی دیلیپ کومار به وی داده شد.

نام دیگرش دیلیپ شهاب می‌باشد.

پدرش لاله غلام سرور بازرگان میوه و مالک باغ‌های بزرگ در پیشاور و دولالی در ماهاشاترا بود. دیلیپ ۱۲ برادر و خواهر داشت.

برادر کوچک‌ترش ناصرخان نیز بازیگر بود که در فیلم‌های گانگا جومنا (۱۹۱۲ ) و بایراگ (۱۹۷۶) نقش مقابل دیلیپ را بازی کرد.

دیلیپ کومار و سائره بانو

دیلیپ کومار در ۱۹۶۶ زمانی که ۴۴ سال داشت با سایرا بانو ازدواج کرد. ۱۴ سال بعد در ۱۹۸۰ خبر ازدواج دیلیپ کومار با زنی به نام اسما پخش شد و معلوم شد که ۳ سال از ازدواج آن‌ها می‌گذرد. این خبر باعث مخدوش شدن چهره دیلیپ کومار گردید از این رو (و همچنین به دلیل ادامهٔ ارتباط اسما با شوهر پیشینش) در میانهٔ سال ۱۹۸۰ او همسر جدیدش را طلاق داد.

سائره بانو همچنان همسر دیلیپ کومارست.

منابع

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.