دانیل واروژان

دانیل واروژان (به ارمنی: Դանիէլ Վարուժան) (زاده ۲۰ آوریل ۱۸۸۴ - درگذشته ۲۶ اوت ۱۹۱۵) شاعر بنام ارمنی که در نسل‌کشی ارمنی‌ها توسط دولت عثمانی در سال ۱۹۱۵ (میلادی) به قتل رسید.

دانیل واروژان
نام اصلی
دانیل چپوگکیاریان
زاده۲۰ آوریل ۱۸۸۴
روستای برگنیک، سباستیا
ارمنستان غربی
درگذشته۲۶ اوت ۱۹۱۵ (۳۱ سال)
چانقری، استان چانقری
تخلصTaniel Varujan
پیشهشاعر
ملیت ارمنی
دانشگاهخنت
همسر(ها)آراکسی واروژان Araksi Varujan

زندگی‌نامه

دانیل واروژان

دانیل چپوگکیاریان، متخلص به دانیل واروژان در سال ۱۸۸۴ میلادی در روستای «برگنیک» از توابع سباستیا، متولد شد. هنگام قتل‌عام ارمنیان در سال ۱۸۹۶ میلادی با مادرش به شهر استانبول نقل مکان کرد و پس از اتمام تحصیلات خود در سال ۱۹۰۲م به شهر ونیز رفت و در کالج موراد-رافائلیان واقع در صومعه ارمنی جزیره سن لازار پذیرفته شد. توسط استادان زبان این آموزشگاه با تاریخ ادبیات کلاسیک ایتالیا و آثار دانته آلیگیری آشنا شد و همین آشنائی در آینده ادبی وی تأثیر ژرفی برجا نهاد.

واروژان در سال ۱۹۰۵ میلادی به کشور بلژیک رفت و در رشته علوم سیاسی و اجتماعی دانشگاه شهر خنت به تحصیل پرداخت و اقدام به تحقیق در رشته‌های ادبیات، فلسفه، تاریخ و اقتصاد کرد. در سال ۱۹۰۹ میلادی از دانشگاه خنت فارغ‌التحصیل شد و از طریق ونیز به استانبول بازگشت و دو اثر «آوازهای بتکده» و «خاطرات ونیز-آتن»، را منتشر ساخت.

واروژان به استانبول نقل مکان می‌کند و به کمک چند تن از نویسندگان و روشنفکران ارمنی استانبول، انجمن نویسندگان ارمنی استانبول را بنیان نهاد. در سال ۱۹۱۳ میلادی «سالنامه (ناواسارت» را منتشر کرد و جلسات گفت و شنود ادبی برپا نمود که نقش مهمی در ترقی جامعه ادبی اوائل سده بیستم در ارمنستان غربی داشت.

نخستین مجموعه شعر واروژان با عنوان «هراس‌ها» در سال ۱۹۰۶ میلادی منتشر شد. در همین سال دومین مجموعه شعر وی با نام «قلب ملت» به چاپ رسید؛ و در سال ۱۹۱۴ میلادی «آواز نان» را انتشار داد.


افکار و سبک شعری دانیل واروژان

واروژان در شعرهایش به موازات دفاع از حق حیات مستقل و آزاد ارمنیان ارمنستان غربی و کوبیدن بی‌امان جنایتکاران و جلادان که زندگی را از انسان‌های بی گناه دریغ می‌ورزند. به دفاع از حقوق انسان‌های زحمتکش و رنجدیده که دسترنج و حاصل عرق جبینشان به غارت می‌رود، برخاست و با زبانی اگر چه پیچیده و دشوار اما غنی و صیقل دیده و با تصویری زنده و ملموس زندگی سراسر رنج و درد وتلاش و محرومیت آنان را تصویر کرد.

در شعر واروژان نیز مانند شعر سیامانتو، نسل‌کشی ارمنی‌ها تأثیر ژرف و تعیین‌کننده‌ای بر جا نهاده‌است و شاعر دربدری و تبعید دفاع و مبارزه و فروپاشیدن خون هم میهنانش را با تمام دردناکی و شکوهش سروده‌است.

واروژان از اساطیر ارمنی و یونان باستان برای سرودن حماسه ملی، تاریخی به طرز استادانه و شاعرانه‌ای سود جسته‌است.

واروژان به مانند سیامانتو قربانی نسل‌کشی شد و پس از شکنجه و آزار بسیار به قتل رسید.

شعری از دانیل واروژان به نام (گل‌ها)

ای گل‌ها، گل‌های لطیفاز کدام گلدان مقدس افتاده‌اید اینگونه؟
ستارگانی هستید، فرود آمده از دشت‌های آبی رنگو افسون شده با آوازهای بلبلان
دیروز من به چشم خود دیدم، محبوب همسایه‌ام از شما دسته‌ای بربستو بر روی سینه اش بنهاد
اینک شما در زیر نگاه‌های او زندگی می‌کنیدو از چشمانش قلب و رازهایش را می‌نوشید
اینک برای شما پیامی دارم منچشمانتان، بگذار در سینه اش
ژرفا ژرف غرقه شوندتا آنکه به من خبر آورند در قلبش
کنار واژه عشقنام که بنگاشته است.

جستارهای وابسته

منابع

    • نوری‌زاده، احمد (پائیز ۱۳۷۶). تاریخ و فرهنگ ارمنستان. نشر چشمه. ص. ۶۲۴–۶۲۳. شابک ۹۶۴-۶۱۹۴-۵۵-۹.
    • واروژان، دانیل (۱۳۴۶). ترجمهٔ هراند قوکاسیان. «اجاق خاموش». نگین. اسفند (۳۴): ۲۳-۲۵.
    • Դանիել Վարուժան at Avproduction.am
    • Bardakjian, Kevork B. (2000). A Reference Guide to Modernb Armenian Literature, 1500-1920. Detroit: Wayne State University Press. pp. 557-560.
    • Armenian Soviet Encyclopedia. Yerevan.
    • Hacikyan, A. J.; Basmajian, Gabriel; Franchuk, Edward S.; Ouzounian, Nourhan (2005). The Heritage of Armenian Literature: From the Eighteenth Century to Modern Times. Detroit: Wayne State University Press. pp. 843–846. ISBN 978-0-8143-3221-4.
    • Walker, Christopher J. (1990). _The Survival of a Nation. St. Martin's Press Press. p. 382. ISBN 978-0-312-04944-7.
    • "Daniel Varujan - ArmenianHouse". Archived from the original on 21 December 2019.
    • "biography of Daniel Varujan". ArmenianHouse.org.
    • Adalian, Rouben Paul (2002). Historical Dictionary Of Armenia. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, Inc. p. 375. ISBN 978-0-8108-4337-0.

    مطالعه بیشتر

    پیوند به بیرون

    در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ دانیل واروژان موجود است.
    مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به دانیل واروژان در ویکی‌گفتاورد موجود است.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.