تبدیل چندگانه

تبدیل چندگانه (به انگلیسی: Multilateration (MLAT))یک تکنیک موقعیت‌یابی است که بر اساس اندازه‌گیری فاصله از دو ایستگاه که در مکان مشخص و در زمانهای مشخص، سیگنالهایی را انتشار می‌دهند، عمل می‌کند. بر خلاف اندازه‌گیری مطلق فاصله یا زاویه، اندازه‌گیری اختلاف فاصله بین دو ایستگاه باعث ایجاد تعداد نامحدودی از مکانهایی می‌شود که در اندازه‌گیری صدق می‌کنند. وقتی این مکانهای ممکن را رسم کنیم، یک منحنی هذلولی به دست می‌آید. برای مشخص کردن مکان دقیق بر روی منحنی، تبدیل چندگانه بر اندازه‌گیری‌های متعدد تکیه می‌کند: یک اندازه‌گیری دوم به وسیله یک جفت متفاوت از ایستگاه‌ها، منحنی دومی را ایجاد خواهد کرد که با منحنی اول تلاقی می‌کند. وقتی که دو منحنی در یک صفحه رسم شوند، گروه کوچکی از نقاط ممکن مشخص خواهند شد، این کار یک بهینه‌سازی ایجاد می‌کند.

تبدیل چندگانه یک تکنیک عمومی در سیستم‌های موقعیت‌یابی رادیویی است و معمولاً با نام موقعیت‌یابی هذلولی شناخته می‌شود. راه اندازی سیستم‌هایی که از این روش استفاده می‌کنند، نسبتاً آسان است. دلیل اصلی هم این است که این سیستم‌ها نیازی به استفاده از ساعت مشترک (بین گیرنده و فرستنده) ندارند. تفاوت در زمان سیگنال‌ها را می‌توان به شکل دیداری و با استفاده از یک اسیلوسکوپ مشخص کرد. این روش اساس یک سری از سیستم‌های موقعیت‌یابی پرکاربرد بود که از دوران جنگ جهانی دوم و شروع به کار سیستم گی شروع به کار کردند و سیستمهای مشابه و متعدد دیگری هم در طی سالهای بعد به وجود آمدند.

در دهه ۱۹۸۰ و با ظهور ریزپردازنده‌ها ساخت و استفاده از دستگاه‌های استفاده‌کننده این سیستم خیلی آسان‌تر شد و باعث شد استفاده از این سیستم‌ها به راحتی عمومیت یابد. عمومی‌ترین سیستم موقعیت‌یابی هذلولی، سیستم موقعیت‌یابی لورن سی بود که تقریباً در سراسر دنیا استفاده می‌شد که در نهایت در سال ۲۰۱۰ متوقف شد. بعضی از این سیستمها هنوز هم به کار خود ادامه می‌دهند ولی با گسترش استفاده از سامانه‌های موقعیت‌یابی ماهواره‌ای، اکنون این سیستمها مازاد به نظر می‌رسند.

باید توجه کرد که تبدیل چند گانه را با تکنیکهای Trilateration یا مثلث‌سازی اشتباه نگیریم. Trilateration از اندازه‌گیری زمان مطلق انتشار امواج از سه منبع مختلف استفاده می‌کند و مثلث‌سازی با اندازه‌گیری زاویه‌ها سر و کار دارد. هر دو تای این سیستمها هم در جهت‌یابی رادیویی به کار می‌روند.

جستارهای وابسته

منابع

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.