آناهیتا راتب‌زاد

آناهیتا راتب‌زاد (زادهٔ اکتبر ۱۹۳۱ در گل‌دره، ولایت کابل - درگذشته ۷ سپتامبر ۲۰۱۴ در آلمان) سیاست‌مدار مارکسیست و پزشک افغانستانی و از رهبران حزب دمکراتیک خلق افغانستان بود که از ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۶ در مقام معاون رئیس‌جمهور این کشور فعالیت می‌کرد.

آناهیتا راتب‌زاد
راتب‌زاد در ۳ فوریه ۱۹۸۰
معاون رئیس‌جمهور افغانستان
مشغول به کار
۲۷ دسامبر ۱۹۸۰  ۲۴ نوامبر ۱۹۸۵
رئیس‌جمهورببرک کارمل
وزیر آموزش افغانستان
مشغول به کار
۱۹۷۹  ۱۹۸۰
سفیر افغانستان در یوگسلاوی
مشغول به کار
۱۹۷۸  ۱۹۸۰
وزیر امور اجتماعی افغانستان
مشغول به کار
۱۹۷۸  ۱۹۷۹
نماینده مجلس
مشغول به کار
۱۹۶۵  ؟
عضو شورای رهبری حزب دمکراتیک خلق افغانستان
مشغول به کار
۱۹۷۹  ۱۹۸۶
اطلاعات شخصی
زادهاکتبر ۱۹۳۱
گلدره، ولایت کابل، افغانستان
درگذشته۷ سپتامبر ۲۰۱۴ (۸۲ سال)
آلمان
آرامگاهمنطقه شهدای صالحین کابل
ملیت افغانستان
حزب سیاسیحزب دمکراتیک خلق افغانستان
فرزندان«کنشکا کاکر» و «عبدالله کاکر» و «جمیله ناهید»
محل تحصیلدانشگاه کابل
پیشهپزشک، سیاستمدار مارکسیست

وی اولین زن افغانی بود که نقش فعالی را در سیاست این کشور ایفا کرد و یکی از نخستین پزشکان زن در این کشور به‌شمار می‌رفت.

زندگی‌نامه

راتب‌زاد از دبیرستان ملالی در کابل فارغ‌التحصیل شد. در مدرسهٔ پرستاری شیکاگو، ایلینوی مدرک پرستاری گرفت و از دانشگاه کابل دکترای پزشکی دریافت کرد.

وی که از مهمترین شخصیت‌های جناح چپ در سیاست افغانستان و از رهبران شاخهٔ پرچم حزب دمکراتیک خلق افغانستان بود در سال ۱۹۶۵ به عنوان نمایندهٔ مجلس این کشور انتخاب شد. در همین سال سازمان دمکراتیک زنان افغانستان را پایه‌گذاری کرد.

با قدرت‌گرفتن حزب دمکراتیک در این کشور به عنوان سفیر افغانستان در یوگسلاوی، وزیر امور اجتماعی و وزیر آموزش فعالیت کرد؛ و از ۱۹۸۰ با به قدرت رسیدن ببرک کارمل به عنوان معاون رئیس‌جمهور انتخاب شد.

در ۱۹۸۶ با به قدرت رسیدن محمد نجیب‌الله به همراه کارمل به مسکو گریخت ولی در ۱۹۸۹ به کشور بازگشت و در سال ۱۹۹۲ در پی پیروزی مجاهدین و سقوط حکومت حزب دمکراتیک مجدداً به مسکو فرار کرد. وی پس از سقوط طالبان نیز به کشورش بازنگشت.

مرگ

راتب‌زاد روز یکشنبه هفتم سپتامبر در سن ۸۲ سالگی در آلمان درگذشت و پیکر وی در مراسمی در منطقه شهدای صالحین کابل به خاک سپرده شد.

منابع

    • «زن پیشتاز جنبش چپ افغانستان؛ تصاویری از زندگی آناهیتا راتب‌زاد». بی‌بی‌سی فارسی.
    • http://www.esalat.org/images/dr%20anahita%20ratebzad%20-%208%20march%202008%20-%20fazli.htm. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
    • https://books.google.com/books?id=cd85ioPsz6cC&pg=PA182&dq=Ghulam+Dastagir+Panjsheri&hl=no#v=onepage&q&f=false. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.