یالوا

یالُوا (به ترکی استانبولی: Yalova) شهری در ترکیه و مرکز استان یالوا است.

یالوا
یالوا
مختصات: ۴۰°۳۹′۲۰″ شمالی ۲۹°۱۶′۳۰″ شرقی
کشورترکیه
استاناستان یالوا
مدیریت
  شهردارVefa Salman، حزب جمهوری‌خواه خلق
مساحت
  منطقه۱۶۶٫۸۵ کیلومتر مربع (۶۴ مایل مربع)
بلندی
۳۰ متر (۱۰۰ پا)
جمعیت
 (2012)[2]
  شهری
۱۰۲٬۸۷۴
  منطقه
۱۲۱٬۴۷۹
  منطقه تراکم۷۳۰/کیلومتر مربع (۱۹۰۰/مایل مربع)
وبگاه
بنای یادبود زلزله ۱۷ آگوست ۱۹۹۹ در یالووا

یالوا در شمال غرب ترکیه، در قسمت جنوب شرق منطقه مارمارا واقع شده است. در شمال غرب شهر یالوا دریای مارمارا، در جنوب آن بورسا( اورهان قاضی گمیلیک و خلیج گمیلیک ) واقع شده است. یالوا بین ۳۹_۴۰ درجه عرض جغرافیایی شمالی و به. ۲۹_۶۱ درجه طول جغرافیایی شرقی قرار گرفته است. ارتفاع آن از سطح دریا ۲متر و بالاترین ارتفاع آن ۹۲۶ متر است. این شهر با مساحت ۸۴۷ مترمربع تقریباً یازده درصد از سطح کشور را در بر می گیرد. یالوا به غیر از دشت های موجود در سواحل شرقی آن دارای یک منطقه کوهستانی است.

از طرف غرب به شرق، منطقه یالوا با رشته کوه های سامان لی پوشیده شده است، که این رشته کوه ها نیز با کوه های کجاائلی که بین ایزمیت و ساپانجا واقع شده است، سرتاسر این منطقه را پوشانیده اند.

در یالوا که یک منطقه کوهستانی است، تپه های زیادی وجود دارد، بش تپه با ارتفاع ۹۲۶ متر ، مرتفع ترین تپه این منطقه به شمار می رود. مرزهای شهر یالوا از شمال به جنوب غربی، با دریای مارمارا احاطه شده است، کرانه ها هیچ ویژگی برجسته‌ای از نظر ورود و خروج ندارند. ماکی ها و جنگل ها پوشش گیاهی این استان را تشکیل می دهند.

آب و هوای شهر یالوا

یالوا آب و هوای مدیترانه ای را در بر دارد و در بعضی از فصل ها آب و هوای قاره ای را منعکس می کند. سه نوع جریان هوای اصلی از شمال و جنوب، به صورت آرام در منطقه یالوا حاکم است. در این استان، تابستان ها ، هوا گرم و خشک، در زمستان ها هوای این منطقه معتدل و همراه با باران های فراوان است.

تقسیمات جغرافیایی

استان یالوا، امروزه با تقسیمات اداری موجود، دارای ۶ شهرستان و یک بخش مرکزی است. شهرستان های یالوا عبارتند از: آلتین اووا، آرموتلو، چینارجیک، چیفتلیک کوی، ترمال.

در یالوا همراه با بخش مرکزی و ۵ شهرستان دیگر، به طور کلی ۱۴ شهرداری وجود دارد. بخش مرکزی دارای یک شهرداری است( شهرداری کادی کوی). در شهرستان آلتین اووا ۳ شهرداری وجود دارد ( شهرداری های کاتیاز دره، سوباشی، تاوشانلی). در شهرستان چینارجیک ۳ شهرداری وجود دارد( شهرداری های کوروکوی ، اسن کوی، تشویکییه). در شهرستان چیفتلیک کوی یک شهرداری(شهرداری تاش کوپرو) وجود دارد. تعداد روستاهای مربوط به این شهرستان ها،۴۳ روستا است.

تاریخچه شهر یالوا

منطقه یالوا که ۷۴ سال قبل از میلاد به دست حاکمان روم افتاد، در سال ۳۹۵ میلادی، زمانی که روم به دو قسمت تقسیم شده بود، یالوا در مرزهای روم شرقی یعنی بیزانس باقی ماند.

امروزه چشمه های آب گرم یالوا از جایگاه ویژه ای در تاریخ برخوردار است. در سال ۱۰۷۵ سلیمان شاه کوتلامیش اوغلو، با فتح ایزمیک و قرار دادن این استان به عنوان پایتخت ، در مدت خیلی کم توانست، یالوا، کارامورسل و ایزمیت را نیز فتح کند، و به این صورت راه را برای فتح استانبول باز کند. با این حال در سال ۱۰۸۶ با درگذشت سلیمان شاه و آغاز جنگ های صلیبی، کل منطقه وهمچنین یالوا ویران شد. در ۲۷ ژوئیه سال ۱۳۰۲ در نبرد بافوس، یالوا و مناطق مجاور آن، تحت سلطه حاکمیت ترک قرار گرفت، نبرد با فوس در نزدیکی آلتین اووا امروزی اتفاق افتاد.

در دوره ای که یالوا به سرزمین عثمانی پیوست، جمعیت حاکم بر این منطقه یونانی، روم و ارمنی بودند. اما روز به روز جمعیت مسلمان در سرزمین عثمانی افزایش یافت. در حالی که یالوا در سال ۱۸۶۷ یکی از ایالت های بورسا به شمار می آمد، در سال ۱۹۰۱ به طور مستقل به ایالت ایزمیت ملحق شد. در زمان جنگ استقلال ترکیه، سربازان یونان یالوا را به تصرف خود در آوردند، اما در ۱۹ ژوئیه سال ۱۹۲۱ یالوا با مبارزات سربازان ترک از اشغال یونان خارج شد.

بعد از جنگ استقلال ترکیه، در ۱۹ اوت سال ۱۹۲۹ زمانی که آتاتورک برای اولین بار به یالوا آمد، دستور بازسازی ترمال را صادر کرد. یالوا که به عبارتی به پایتخت تابستانی ترکیه تبدیل شده بود، به دستور آتاتورک در سال ۱۹۳۰ ، به عنوان یکی از شهرستان های استانبول معرفی شد. اما در سال ۱۹۹۵ این منطقه از استانبول جدا شده، و به یک استان مستقل تبدیل شد.

جمعیت شهر یالوا

در دوره جمهوریت در ترکیه، بین سال های ۱۹۲۷ تا ۲۰۱۵ یالوا در کلیه سرشماری ها بدون وقفه رشد جمعیت را داشته است. با این حال نمی توان گفت که نرخ رشد جمعیت در استان پایدار بوده است. در تاریخ ۱۷ اوت ۱۹۹۹ رشد جمعیت استان برای مدتی تحت تاثیر زلزله مارمارا قرار گرفت و سرعت رشد جمعیت کاهش یافت.

با این حال این وضعیت دوام چندانی نداشته است، جمعیت یالوا که در سال ۱۹۳۵، ۱۶.۸۴۰ نفر بود، در سال ۱۹۷۰ این رقم به ۴۲.۵۸۹ نفر رسید، و در سال ۲۰۱۵ رشد جمعیت افزایش یافته و به ۲۳۳.۰۰۹ نفر رسید. به عبارتی دیگر جمعیت یالوا بین سال های ۱۹۳۵_۲۰۱۵ تقریباً ۱۴ برابر افزایش یافته است. شهر یالوا یک استان مهاجر پذیر است و کسانی که به دنبال گرفتن اقامت ترکیه هستند این شهر را انتخاب می کنند . مهاجران بالکان و مردمانی که اصالتاً اهل مناطق اطراف دریای سیاه هستند، با مهاجرت به ترکیه و سکونت در یالوا ساختار جمعیت این استان را تغییر دادند. علاوه بر اینکه یالوا از تمام نقاط ترکیه مهاجر می پذیرد، به دلیل اینکه یالوا یک استان است، در سال های اخیر افزایش مهاجر از طرف جنوب شرقی منطقه آناتولی، در رشد جمعیت آن تاثربه سزایی داشته است. هر چند که زلزله ۱۷ اوت سال ۱۹۹۹ این مهاجرت ها را تا حدودی کاهش داده بود.

از مناطق قفقاز و بالکان و از همه نقاط ترکیه مهاجرت های زیادی به این منطقه شده است. همچنین در سال های اخیر، مهاجرت های فراوانی از جنوب شرقی منطقه آناتولی به این استان صورت گرفته است و این مهاجرتها، جمعیتی با سطح درآمد متفاوت و مردمی با فرهنگ و آیین مختلف در این منطقه را شکل داده اند. به موازات رشد جمعیت ناشی از مهاجرت های استان، توسعه سریع در بخش ساخت و ساز در این استان شکل گرفته است. از آنجایی که یالوا در حومه توریستی استانبول قرار گرفته است، افرادی که در تابستان به این منطقه می آیند هم از داخل و هم از خارج کشور روزبه روز در حال افزایش است.

از ۱۱۶.۱۵۰۰ نفر کل جمعیت در این استان، ۲۳۳۳.۰۰۹ نفر مرد و ۱۱۶.۸۵۹ نفر زن هستند. از نظر وسعت جمعیت سه شهرستان اول در این منطقه به ترتیب، یالوا( ۱۱۲.۱۸۳ نفر جمعیت) چیفتلیک کوی ( ۲۷.۳۶۳ نفر جمعیت) و چینارجیک (۱۴۰۸۶ نفر جمعیت) قرار گرفته اند.

مهمترین دلیل رشد جمعیت در این استان میزان بالای رشد جمعیت در اثر مهاجرت است.

منابع

  1. "Area of regions (including lakes), km²". Regional Statistics Database. Turkish Statistical Institute. 2002. Retrieved 2013-03-05.
  2. "Population of province/district centers and towns/villages by districts - 2012". Address Based Population Registration System (ABPRS) Database. Turkish Statistical Institute. Retrieved 2013-02-27.
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ یالوا موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.