کسنزانی

طریقت قادریه کَسنَزانیه از طریقت‌های تصوف بوده که به باور باورمندان آن، سلسله پیران طریقت آن به محمد بن عبدالله می‌رسند.

حسین کسنزانی

طریقت کسنزانی یکی از شاخه‌های طریقت قادریه می‌باشد، کسنزان اصطلاحی کردی است و از دو واژه کَس و نزان (ندان) ساخته شده و به معنای «کسی نمی‌داند» و (ناشناخته) می‌باشد.

در این طریقت تمام دستورهای شریعت اسلام رعایت می‌گردد و شروع آن با توبه به درگاه خدا و بیعت مستقیم به دست پیر طریقت یا بیعت با پیر طریقت توسط خلیفه‌هایی که پیر برگزیده‌است، آغاز شده و به گفته اهل طریقت با این بیعت، دانه نور معرفتی در دل مرید کاشته می‌شود که مرید با نگاه داشتن توبه خود و بیان اذکار طریقت خواهد توانست دانه این نور معرفت را به درخت تنومندی بدل سازد.

در این طریقت به رسم سنت محمد بسیار یاد الله را بر دل داشته و دو روز دوشنبه و پنج شنبه را روزه مستحبی می‌گیرند. مریدان این طریقت همواره با وضو بوده و الله را حاضر بر تمام اعمال خود می‌دانند.

سلسله طریقت قادریه کسنزانی

این سلسله به مشایخی گفته می‌شود که هر یک در زمان خود، استاد طریقت بوده و این طریقت را به استاد طریقت بعدی، تحویل داده‌اند (پیر به معنی بزرگ طریقت، فقط خاص پایه‌گذار اسلام می‌باشد). این نقل از زبان محمد کسنزانی است. به عقیدهٔ پیروان این سلسله این افراد دارای کرامات خاصی می‌باشند که آن‌ها را با دیگر مریدان آن طریقت متمایز ساخته و قابلیت یاری رساندن به مسلمانان و حتی غیر مسلمانان را دارند و در این‌جا به ذکر اسامی این افراد می‌پردازیم.

شروع سلسله

به ادعای پیروان سلسله؛ ابتدا از خدا به محمد بن عبدالله نازل شده و سپس از او به دست علی ابن ابی طالب منتقل گشت و از او به دو جناح تبدیل شده و جناح‌های یاد شده در معروف کرخی به هم پیوسته‌اند:[1]

جناح ذهبی

از دست علی ابن ابی طالب به دست حسین بن علی و از حسین بن علی به دست سجاد و از سجاد به دست محمد باقر و از محمد باقر به دست جعفر صادق و از جعفر صادق به دست موسی کاظم و از موسی کاظم به دست علی بن موسی الرضا و سپس به دست معروف کرخی.

جناح دوم

از دست علی ابن ابی طالب به دست حسن بصری و از او به دست حبیب عجمی و از او به دست داوود طایی و از او به دست معروف کرخی.

ادامه سلسله

و از معروف کرخی به دست سری سقطی و از او به دست جنید بغدادی و از او به دست ابوبکر شبلی و از او به دست عبدالواحد یمانی و از او به دست ابوفرج طرطوسی و از او به دست علی هکاری و از او به دست ابوسعید مخزومی و از او به دست عبد القادر گیلانی (۴۷۱–۵۶۱ق) و از او به دست عبدالرزاق و از او به دست داوود ثانی و از او به دست محمد غریب‌الله و از او به دست عبد الفتاح سیاح و از او به دست محمد قاسم و از او به دست محمد صادق و از او به دست حسین بصرایی، و از او به دست احمد احسایی، و از او به دست اسماعیل ولیانی و از او به دست محی الدین کرکوک و از او به دست عبدالصمد گله زرده، و از او به دست حسین قازان قایه و از او به دست عبدالقادر قازان‌قایه و از او به دست عبدالکریم شاه‌کسنزان(۱۸۱۹–۱۸۹۹م) و از او به دست عبدالقادر کسنزان (۱۸۶۴–۱۹۱۹م) و از او به دست حسین کسنزان (۱۸۸۲–۱۹۳۸م) و از او به دست عبدالکریم کسنزان (۱۹۱۵–۱۹۷۸م) و از او به دست سید محمد کسنزانی(۱۹۳۸-۲۰۲۰ م). [2] در حال حاضر و پس از مرگ شیخ محمد المحمد کسنزانی،(۱۳۹۹ هجری شمسی) طریقت علیه قادریه کسنزانی توسط فرزند ارشد ایشان شمس‌الدین محمد‌ نهرو کسنزانی اداره می‌شود.

علت نام‌گذاری طریقت علیه قادریه کسنزانی

از زمان علی بن ابی طالب تا زمان سید عبد القادر گیلانی نام طریقت، علیه بود و در زمان سید عبدالقادر گیلانی به دلیل اینکه او زنده‌کننده دین اسلام بود، نام طریقت به طریقت علیه قادریه تبدیل شد. در زمان سید عبدالکریم کسنزان (شاه کسنزان)، چون او نیز زنده‌کننده دین اسلام بود و مانند سید عبدالقادر گیلانی زحمات بسیار زیادی برای طریقت کشید، نام طریقت به، طریقت علیه قادریه کسنزانی تغییر یافت.

جستارهای وابسته

منابع

  1. «سلسلة مشایخ الطریقة الکسنزانیة». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۸ مارس ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۱۰ دسامبر ۲۰۱۱.
  2. کسنزانی، محمد. تصوف مترجم: مدرس گرجی، سیف‌الله، سنندج: محمد صدیق کلاه چی، چاپ دوم، ۱۳۸۱، ص ۴۲۱، شابک ۹۶۴−۰۶−۱۸۴۹−۷

پیوند به بیرون

  1. http://www.kasnazan.com

om/

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.