کاپیتان نمو

کاپیتان نمو (به فرانسوی: Capitaine Nemo)، شخصیتی خیالی است که اولین بار در کتاب‌های ژول ورن، نویسندهٔ فرانسوی ادبیات علمی–تخیلی از او نام برده شد. او با عنوان شاهزاده داکار (Prince Dakkar) نیز شناخته می‌شود.

Captain Nemo
شخصیت 'سفرهای شگفت‌انگیز'
کاپیتان نمو بر عرشهٔ ناتیلوس در حال کار با ابزار سکستانت
نخستین حضوربیست هزار فرسنگ زیر دریا (۱۸۷۰)
آخرین حضورسفری به ناممکن (۱۸۸۲)
خلق‌شده توسطژول ورن
اطلاعاتِ درون‌داستانی
نام مستعارشاهزاده داکار
جنسیتمرد
عنوانکاپیتان، شاهزاده
فرزندهابدون فرزند
خویشاوندهابدون هیچ خانواده‌ای
ملیتهند

نمو (Nemo) در زبان لاتین به معنی هیچ کس است. کاپیتان نمو در دو رمان از ژول ورن با نام‌های بیست هزار فرسنگ زیر دریا (۱۸۷۰) و جزیره اسرارآمیز (۱۸۷۴)، فرماندهی یک زیردریایی با نام ناتیلوس را برعهده دارد و در نمایشنامه‌ای از ژول ورن با نام سفری به ناممکن (۱۸۸۲) نیز حضور دارد.

زندگی

در کتاب بیست هزار فرسنگ زیر دریا، از گذشتهٔ او صحبتی نمی‌شود و تنها می‌خوانیم که خانوادهٔ خود را از دست داده و اکنون تمایلات شدید ضدامپریالیستی دارد. (به ویژه ضد انگلستان)

در کتاب جزیره اسرارآمیز، او خود را شاهزاده داکار، فرزند راجای هندوی باندل‌کوند و نوهٔ تیپو سلطان (از قهرمانان مبارزات آزادی‌خواهانهٔ مردم هند) معرفی می‌کند. او می‌گوید که در نبرد سپاهیان علیه انگلیس شرکت داشته و با از دست دادن خانواده‌اش به انزوا روی می‌آورد و با اندک یاران باقی‌ماندهٔ خود به پژوهش‌های علمی و ساخت ناتیلوس می‌پردازد. پس از ساخت ناتیلوس، نام خود را به کاپیتان نمو تغییر می‌دهد و در دریاها ناپدید می‌شود. با گذشت زمان، افراد او یکی پس از دیگری درمی‌گذرند و او تنها می‌ماند:

از آن پس مدت‌ها کاپیتان نمو در دریاها مشغول گشت و سیاحت بود. ولی همراهان او به تدریج جان سپرده و در گورستان مرجانی قعر اقیانوس آرام منزل می‌گرفتند. خلاء بر ناتیلوس حکمفرما شده و کاپیتان نمو تک و تنها ماند. در آن‌حال کاپیتان نمو شصت ساله بود. با احساس تنهایی تصمیم گرفت ناتیلوس را به یکی از پایگاه‌های زیردریایی که گاهی مورد استفاده وی قرار می‌گرفت برساند. مدت شش سال بود که کاپیتان نمو به انتظار مرگ و پیوستن به یاران خویش در یک نقطه متوقف مانده‌بود.[1]
کاپیتان نمو و افرادش در حال دفن یکی از خدمهٔ ناتیلوس در گورستان مرجانی در بستر اقیانوس آرام.

او پس از اینکه بالن افراد گم‌گشته به جزیره می‌افتد به آنها کمک می‌کند تا اینکه سرانجام در آخرین ساعات عمر خود، آنها را فرا می‌خواند و خود را معرفی می:ند و از آنها می‌خواهد که پس از مرگش ناتیلوس را غرق کنند تا آرامگاه او در بستر اقیانوس باشد. پناه‌آورندگان به جزیره، به آخرین وصیت او عمل می‌کنند و جسد او به همراه ناتیلوس به قعر اقیانوس می‌رود.

ناسازگاری‌ها دربارهٔ او

در کتاب بیست هزار فرسنگ زیر دریا ابتدا قرار بود که کاپیتان نمو یکی از نجیب‌زادگان لهستانی باشد که خانواده‌اش در جریان قیام ژانویه بدست نیروهای روسیهٔ تزاری کشته شده‌اند. اما ویراستار ژول ورن، پیر-ژول هرتزل، او را از این کار بازداشت چون از ممنوع شدن کتاب در بازار روسیه و نیز مخالفت دولت روسیه در هراس بود و از این رو اصلیت کاپیتان نمو در این کتاب نامشخص ماند.[2]

کتاب بیست هزار فرسنگ زیر دریا در سال‌های ۱۸۶۹ و ۱۸۷۰ میلادی نوشته شد و در آن، سفرهای کاپیتان نمو با ناتیلوس در سال‌های ۱۸۶۶ تا ۱۸۶۸ گزارش شده‌است. کتاب جزیره اسرارآمیز در ۱۸۷۴ نوشته شده اما داستان آن به پس از جنگ داخلی آمریکا یعنی در سال‌های ۱۸۶۵ تا ۱۸۶۸ می‌پردازد. در کتاب جزیرهٔ اسرارآمیز می‌فهمیم که کاپیتان نمو، شش سال گذشته را در جزیره به سر برده و در همان‌جا نیز شاهد مرگ او هستیم اما این با تاریخ سفرهای او در کتاب بیست هزار فرسنگ زیر دریا ناسازگار است.

نگارخانه

پانویس

  1. ژول ورن، جزیره اسرارآمیز، برگردان جواد محیی، صفحات ۶۲۶ و ۶۲۷.
  2. Mike Perschon. Finding Nemo: Verne’s Antihero as Original Steampunk. Verniana: Jules Verne Studies. February 1, 2010. pp. 181-182.

منابع

  • مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Captain Nemo». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۲۹ دی ۱۳۹۳.
  • ورن، ژول (چاپ اول ۱۳۷۰). جزیره اسرارآمیز. ترجمهٔ جواد محیی. تهران: نشر بشارت. تاریخ وارد شده در |سال= را بررسی کنید (کمک)

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.