پوویدون آیوداین

پوویدون آیوداین (POVIDONE IODINE) یا همان بتادین (BETADINE) یک یدوفور است که اثرات تحریک‌کنندگی ید در آن کاهش یافته‌است.

پوویدون آیوداین
سامانه‌شناسی نام (آیوپاک)
2-Pyrrolidinone, ۱-ethenyl-, homopolymer, compd. with iodine.
داده‌های بالینی
AHFS/دانشنامه دراگز International Drug Names
رده بارداری  ?
تجویز topical
شناسه
شماره سی‌ای‌اس 25655-41-8 Y
کد ATC D08AG02 D09AA09 (WHO) (dressing) D11AC06 (WHO) G01AX11 (WHO) R02AA15 (WHO) S01AX18 (WHO) QG51AD01
پاب‌کم CID 410087
UNII ۸۵H0HZU99M Y
ChEMBL CHEMBL1201724 N
داده‌های شیمی
فرمول (C۶H۹NO)n·xI
وزن مولکولی variable
 N(what is this?)  (verify)

موارد مصرف

بتادین یکی از مواد ضدعفونی‌کننده قوی می‌باشد که به‌طور گسترده‌ای برای ضدعفونی و پانسمان زخم‌ها به کار می‌رود. بتادین سبز ۱۰٪: محلول آنتی سپتیک و از بین برنده باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی، قارچ‌ها، ویروس‌ها و اسپورها باید توجه نمود که در سوختگی‌ها به هیچ عنوان از بتادین استفاده نشود. (به خاطر وجود ترکیبات یده) برای ضدعفونی نمودن زخم‌ها ۵ الی ۶ دقیقه این ترکیب روی پوست قرار گرفته و بلافاصله با محلول نرمال سالین از محل پاک می‌شود. بتادین قهوه‌ای یا اسکراب ۷٫۵٪: برای اسکراب نمودن پوست بیمار در عمل‌های جراحی به کار می‌رود و حاوی دترژن نیز می‌باشند که تولید حباب و لغزندگی می‌کند.

مکانیسم اثر

یدوفور (IODOPHOR) ماده‌ای است متشکل از ید و یک عامل حل‌کننده نظیر پوویدون یا سورفکتانت که وقتی به صورت محلول است ید آزاد می‌کند. بتادین نسبت به ید گزینه بهتری برای ضدعفونی سطح پوست و زخم‌ها است، چراکه بر روی روند التیام اثر منفی بر جای نگذاشته و با در اختیار داشتن ید فعال کافی اثری پایدارتری دارد. مزیت آنتی سپتیک‌های حاوی ید، طیف گسترده فعالیت ضد میکروبی (کشتن اغلب عوامل بیماریزا حتی اسپورها) می‌باشد.

عوارض جانبی

بتادین در صورت تماس با بافت‌های زنده داخل زخم (مانند عضلات و...) با تخریب آن‌ها موجب تأخیر در التیام زخم و ایجاد بافت جوشگاهی می‌شود و حساسیت‌های موضعی نیز ایجاد می‌کند.(به خاطر وجود ترکیبات یده)

منابع

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.