پول (نوشهر)

پول، شهری است از توابع بخش کجور شهرستان نوشهر در استان مازندران ایران که درمنطقه البرز مرکزی قرار دارد. روستای پول در پاییز ۱۳۹۰ به شهر ارتقاء یافته‌است. اولین شهردار این شهر آقای اسدالله زالپولی بوده‌است.

پول
کشور ایران
استانمازندران
شهرستاننوشهر
بخشبخش کجور
نام(های) دیگرپل، پول کجور
سال شهرشدن۱۳۹۰
مردم
جمعیت۳،۱۵۰ نفر
جغرافیای طبیعی
ارتفاعمیانگین: ۱۵۰۰ متر
اطلاعات شهری
شهردارمهندس ولی الله قاسمی
ره‌آوردگندم، جو، عدس
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۱۱
وبگاهhttp://www.shahrdaripool.ir http://www.bakhshdarikojoor.ir
شناسهٔ ملی خودروایران ۷۲ ص

جغرافیا

پول از شهرهای شمالی ایران، در غرب مازندران واقع است. آب و هوای پول استپی خشک با تابستان‌های گرم و خشک و زمستان‌های سرد است. سرمای زمستانی، تأثیرپذیرفته از ارتفاع بالا و توپوگرافی کوهستانی منطقه‌است. آب و هوای این شهر در تابستان‌ها خشک و گرم است؛ اگرچه حرارت به دلیل نزدیکی به کوه‌های بلند و وجود باغ‌ها در پیرامون شهر تعدیل می‌گردد.

منطقه کجور

محدوده تاریخی کجور از شمال به دریای مازندران از غرب به رود چالوس از شرق به سولده(نور) و از جنوب به دره نور محدود می شود.[1] منطقه کجور به همراه کلارستاق ، لنگا ، تنکابن ، سختسر و هوسم بخشی از رویان کهن بود که بعد ها رسمتدار نام گرفت. رویان کهن از نواحی غربی طبرستان محسوب می شده است.[2]

موقعیت

این شهر نوپا در دامنه‌های شمالی البرز مرکزی واقع است. از لحاظ ارتباطی نیز از یک طرف به جاده چالوس و از طرف دیگر نیز به نور و آب پری منتهی مگردد. از دیگر راه‌های آن می‌توان از مسیر خاکی و جنگلی روستای ویسر به نوشهر نام برد.

مردم

زبان

بومیان شهر پول را کجوری ها تشکیل می دهند. مردم بومی شهر پول به گویش کجوری زبان مازندرانی سخن می‌گویند.[3]ساکنان قدیمی و بومی این شهر رحیمی، مشایخ، حسینی، رمضانى، شیخی، کیاکجوری، لهراسبی، دیوسالار و ... می‌باشند که به گویش کجوری زبان مازندرانی[4] سخن می گویند.[5] مهاجران خواجوند نیز به گویش خواجوندی گویش می کنند. بزرگترین طایفه مهاجر شهر پول طایفه خزایی می باشد.

جمعیت

بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر برابر با ۳،۱۵۰ نفر جمعیت بوده است.[6]

ادارات

شهر پول در منطقه از اهمیت زیادی برخوردار است به طوری که تقریباً تمام ادارات و مراکز مهم منطقه کجور همانند شهرداری، دفتر شورای شهر، بخشداری، بیمارستان ۲۴ تختخوابه و مرکز بهداشت و درمان، آتش‌نشانی، پاسگاه انتظامی، دادگستری، اداره جهاد کشاورزی، اداره مخابرات، اداره آموزش و پرورش، اداره برق و نیروگاه برق، اداره پست، پست بانک، اداره ثبت احوال مرکز، پایگاه حلال احمر، کتابخانه عمومی، سالن ورزشی سرپوشیده، اداره محیط زیست، واحد منابع طبیعی، دفتر شورای بخش، مرکز ثبت اسناد کجور، پمپ بنزین و … در اینجا واقع شده‌اند و کارگاه‌های خدماتی و تعمیراتی زیادی نیز مشغول به فعالیت می‌باشند.

آموزش

آموزش در این شهر تا مقطع دیپلم امکان‌پذیر است.

بیمارستان

این شهر دارای بیمارستان ۲۴ تختخوابه و مرکز بهداشت و درمان فعال می‌باشد

مکان‌های تفریحی

  • پارک طبیعی، تفریحی توریستی صد انجیلی
  • دیو چشمه
  • چشمه طالقان
  • چشمه پلخانی (پلقنی)
  • چشمه سید باقر چشمه
  • کوه فراخ
  • کوه زرد کمر
  • کوه بشم

شخصیت‌ها

محمد خان از خان‌های بزرگ دوران شاه بوده و برای آبادانی منطقه پول و کجور زحمات زیادی کشیده. ایشان شخصاً به دیدار رضا شاه رفت و در مجلس هم یک بار حضور پیدا کرد تا برای عمران و آبادی منطقه با شاه صحبت کند.

نگارخانه

منابع

  1. http://www.iranicaonline.org/articles/kojur-i
  2. http://www.iranicaonline.org/articles/kalarestaq-1
  3. http://www.iranicaonline.org/articles/kojur-02-language
  4. http://www.iranicaonline.org/articles/kojur-02-language
  5. نصری اشرافی، جهانگیر (١٣٧٧). واژه نامه بزرگ تبری. به کوشش حسین صمدی و سید کاظم مداح و کریم الله قائمی و علی اصغر یوسفی نیا و محمود داوودی درزی و محمد حسن شکوری و عسکری آقاجانیان میری و ابوالحسن واعظی و ناصر یداللهی و جمشید قائمی و فرهاد صابر و ناعمه پازوکی. تهران: اندیشه پرداز و خانه سبز. ص. صفحه ۳۱ جلد اول. شابک ۰-۵-۹۱۱۳۱-۹۶۴ مقدار |شابک= را بررسی کنید: checksum (کمک).
  6. «تعداد جمعیت و خانوار به تفکیک تقسیمات کشوری براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵». مرکز آمار ایران.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.