پاسخگویی بار

پیک‌سایی (به انگلیسی: Demand response)، پاسخگویی بار یا پاسخگویی تقاضا مجموعه اقداماتی هستند که برای تغییر الگوی مصرف برق به منظور بهبود قابلیت اطمینان شبکه و جلوگیری از جهش قیمت‌ها، خصوصاً در ساعات پیک (ساعات اوج مصرف) بار شبکه اجرا می‌شوند.[1]

یک ماشین لباس‌شویی که از کلید پاسخگویی بار برای کاهش مصرف برق در زمان اوج مصرف استفاده می‌کند.

پیک‌سایی یک ابزار مؤثر جهت حل معضل ناهمخوانی تولید (عرضه) و تقاضا برای مصرف الکتریسیته است.[2]

نمودار مصرف بار روزانه؛آبی مربوط به مصرف واقعی و سبز مربوط به حالت ایده‌آل است.

اهمیت این موضوع وقتی بهتر روشن می‌شود که میزان تولید و مصرف در ساعات مختلف شبانه روز با میزان ظرفیت نصب شدهٔ نیروگاهی مقایسه شود؛ در ساعات کم باری میزان قابل ملاحظه‌ای از ظرفیت نیروگاهی بلا استفاده است و از آن استفاده نمی‌شود و در ساعات اوج بار حتی ممکن است میزان مصرف چنان بالا رود که نیاز به خرید برق از شبکه‌های خارجی یا حتی نیاز به احداث نیروگاه جدید باشد.

راهکارها

چند نرخی کردن

یکی از راهکارهایی که برای تشویق مصرف‌کنندگان برای کاهش مصرف در زمان پیک مصرف (اوج بار) در نقاط مختلف جهان استفاده می‌شود، چند نرخی کردن برق است. به این صورت که در زمان کم باری قیمت برق ارزان‌تر و در زمان اوج مصرف گران‌تر فروخته می‌شود.[3]

نیروگاه تلمبه ذخیره‌ای

در این روش، در ساعات کم باری آب از حوضچهٔ پایین دست به حوضچهٔ بالادست پمپ می‌شود و در اوج بار با رهاسازی آب از سد بالادست برق تولید می‌شود تا پاسخ گوی مصرف باشد. البته روش قبلی نسبت به این روش به دلیل عدم نیاز به نیروگاه و هزینه‌های فراوان به صرفه تر است؛ ولی چون در این روش بدون توجه به پاسخگویی مصرف‌کنندگان به برنامه‌های تولید انجام می‌شود، روشی مطمئن تر است.

جستارهای وابسته

منابع

  1. آراسته، حمیدرضا: تجارت برنامه‌های پاسخگویی بار در بازار برق رقابتی. پایان‌نامه. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری - دانشگاه تربیت مدرس - دانشکده برق و کامپیوتر. ۱۳۹۱. کارشناسی ارشد.
  2. «gilrec.co.ir». بایگانی‌شده از اصلی در ۳۰ آوریل ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۱۲ ژانویه ۲۰۱۵.
  3. Liasi, Sahand; Bathaee, Seyed (20 December 2017). "Optimizing microgrid using demand response and electric vehicles connection to microgrid". Smart Grid Conference (SGC): 1-7. doi:10.1109/SGC.2017.8308873. Retrieved 29 March 2018.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.