مهرداد کاظمی

مهرداد کاظمی (زادهٔ ۱۳۳۰ در تهرانآهنگ‌ساز و خواننده موسیقی سنتی ایرانی است.

مهرداد کاظمی
اطلاعات پس‌زمینه
نام شناسنامه‌ایمهرداد کاظمی
زاده۱۳۳۰
تهران
ژانرموسیقی سنتی ایرانی
موسیقی سمفونیک ایرانی
پاپ
سال‌های فعالیتاز دهه ۱۳۵۰
استاد(ها)ادیب خوانساری
محمود کریمی (موسیقی‌دان)
محمدرضا شجریان
علت سرشناسیاجرای آهنگ «ای ساربان»
آلبوم پرآوازهساربان

مهرداد کاظمی از اوایل دهه ۱۳۵۰ در رادیو و تلویزیون ملی ایران به اجرای کارهای پاپ پرداخته است.از جمله شناخته شده ترین کارهای او اجرای ترانه «سکوت تو» با همراهی شهره (شهره صولتی) در تلویزیون ملی ایران بوده است. کاظمی از معدود خوانندگانی بود که در اولین سال‌های پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ در ایران همراه با هنرمندانی محمد گلریز، رشید وطن‌دوست، اسفندیار قره‌باغی، محمدرضا شجریان و شهرام ناظری اجرایش در صدا و سیمای جمهوری اسلامی پخش می‌شد.

وی جزو نخستین نسل خوانندگان پاپ در ایران در سال‌های جنگ ایران و عراق است و در مقاطع گوناگون، آثاری به سبک موسیقی سنتی، پاپ و سمفونیک از جمله قطعهٔ «ای ساربان» را اجرا نمود.

تحصیلات

مهرداد کاظمی دوران تحصیل خود را در مدرسه ابتدایی قدوسی و دبیرستان‌های امین‌الدوله و مروی در تهران به پایان رساند.

وی در دبیرستان با تشکیل گروه ارکستر در مسابقات هنری دبیرستان‌ها و اردوهای منظریه و رامسر شرکت و مقام‌هایی را هم بدست آورد، در ۱۶ سالگی در آزمون ورودی رادیو و تلویزیون موفق شد و پس از ورود به این مرکز و گذران چند دوره به وزارت فرهنگ و هنر نیز راه یافت و از استادان موسیقی ایران و جهان آموزش موسیقی را فرا گرفت و به عنوان تک‌خوان گروه کر و ارکسترهای فرهنگ و هنر فعالیت خود را آغاز کرد.

مهرداد کاظمی از سال ۱۳۵۰ به مدت ۴ سال ردیف‌های آوازی موسیقی سنتی را نزد ادیب خوانساری هنرمند شیوه آوازی مکتب اصفهان آموش دید و پس از آن ۴ سال هم در هنرستان عالی موسیقی در مکتب استاد محمود کریمی که خود از شاگردان عبدالله خان دوامی بود، از فنون موسیقی سنتی بهره برد.

او قریب به ۲ سال نیز تحت آموزش محمدرضا شجریان برای بالا بردن دانش آوازی خود بود.

کاظمی دیپلم طبیعی و لیسانس موسیقی دارد و به دریافت درجه دکترای افتخاری ارزشیابی هنری نیز نائل شده‌است.[1]

فعالیت حرفه‌ای

آهنگ «ای ساربان» اثر حسن ریاحی سال ۱۳۶۶ در دستگاه همایون ساخته شد و برگرفته از غزل معروف سعدی با مطلع:

«ای ساربان آهسته ران کآرام جانم می‌رودوآن دل که با خود داشتم با دلستانم می‌رود»

می‌باشد که مهرداد کاظمی همراه با گروه کر و ارکستر سمفونیک تهران آن را اجرا نمود. اجرای این آهنگ در اولین سال‌های پس از انقلاب باعث شهرت بیشتر وی و شناخت صدای آواز او در بین علاقه‌مندان موسیقی ایرانی و مردم ایران شد و در آن دوره بارها به صورت صوتی و تصویری از رادیو و تلویزیون ایران پخش می‌شد.

این اثر در آلبوم موسیقی «ساربان» در سال ۱۳۶۶ منتشر شده‌است.

آثار

تاکنون ۱۲ آلبوم مستقل و چندین آلبوم موسیقی مشترک با اجرای مهرداد کاظمی منتشر شده‌است.
آلبوم‌های:

دوری از ایران

مهرداد کاظمی در پائیز سال ۹۱ بر اثر تصادف دچار عارضه مغزی شد و پس از یک ماه کما، برای ادامه درمان توسط دخترش به آمریکا رفت. وی پس از ۳ سال در مصاحبه‌ای که با او در خارج از کشور شده بود ابراز امیدواری کرد که با پایان دوره درمان و بهبود، بزودی به ایران برگردد. وی در ادامه ضمن درد دل و گلایه از بی‌توجهی مسئولان هنری و فرهنگی کشور عنوان کرد:

«در کشور ما، ظاهراً هنرمندها تاریخ مصرف دارند، تاریخ آن‌ها که تمام می‌شود، یعنی دیگر تعطیل، بروید دنبال زندگی‌تان. در صورتی که در کشورهای دیگر، وقتی هنرمندی پیش‌کسوت می‌شود تازه حرمتش بالاتر می‌رود، امکانات بیش‌تر در اختیارشان می‌گذارند، راه‌ها برایشان بازتر می‌شود. اما در ایران برعکس است. نمی‌دانم چرا این‌طور است، من دلیلش را متوجه نشده‌ام… ما زمانی که اول انقلاب شروع کردیم، سه چهار نفر بودیم که این چرخ را گرداندیم. بعدها به هر حال سایرین هم آمدند. راه درستش هم همین بود که بیایند، جوان‌ها بیایند و از ما تحویل بگیرند، اما ما را هم نباید کنار بزنند، این کار، کار زشتی است. این نوع برخوردها روی حوزه‌ای مانند موسیقی چه تأثیری می‌تواند بگذارد؟ آیا باعث نمی‌شود خود همین جوان‌ها بعدها بی‌انگیزه و دلسرد شوند؟... خدا می‌داند ما با آقای گلریز، آقای وطن‌دوست، با این دوست‌ها چه‌قدر جبهه رفتیم، چه‌قدر آهنگ اجرا کردیم، شاید بالای هزار تا، شاید دو هزار تا. تمام برنامه‌های رادیو و تلویزیون را، از صبح جمعه گرفته تا برنامه‌های مذهبی و غیره، همه را ما راه انداختیم و کار کردیم. با این حال، الآن خیلی بد فراموش شده‌ایم، این دل آدم را می‌شکند…»

در اسفند ۱۳۹۷ رضا رشیدپور در برنامه‌اش، ویدئویی از مهرداد کاظمی پخش کرد که او به تقاضای رشیدپور برای مخاطبان برنامه ضبط کرده بود.[6]

جستارهای وابسته

منابع

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ مهرداد کاظمی موجود است.
مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به مهرداد کاظمی در ویکی‌گفتاورد موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.