مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی

مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی اولین و مهم‌ترین مؤسسه تحقیقاتی دانشگاه تهران است که در سال ۱۳۳۷ بنیان‌گذاری شد.[1] از مهر ۱۳۹۹ ریاست این مؤسسه را، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حمید پارسانیا بر عهده دارد[2]. پیش از این، از اردیبهشت ۱۳۹۸ دکتر احمد نادری ریاست مؤسسه را بر عهده داشت[3].

تاریخچه

این مؤسسه در سال ۱۳۳۷ تحت نظارت غلامحسین صدیقی با هدف «تربیت کادری از جوانان مملکت و تجهیز آنان به مبانی علمی و تئوری و آشنا کردن‌شان به روش‌های تحقیق» آغاز به کار کرد.[4]

مؤسسه ابتدا به عنوان زیرمجموعه دانشکده ادبیات، در باغ نگارستان فتحعلیشاه واقع در میدان بهارستان،[5] آغاز به کار کرد و سپس در سال ۱۳۵۱ با مؤسسه تحقیقات تعاون (که پیشتر در سال ۱۳۴۶ تأسیس شده بود) ادغام و موجب تشکیل دانشکده آموزش عالی علوم اجتماعی شد.

انتشارات

مؤسسه دارای کتابخانه‌ای با بیش از ۲۵۰۰۰ جلد کتاب و دوره‌های نایاب نشریاتی همچون دوره روزنامه ایران (۱۳۰۵ تا ۱۳۱۹) و نشریه نسوان وطنخواه (۱۳۰۲ تا ۱۳۰۵) بود. کتاب‌های نفیس مؤسسه، بعدها به کتابخانه دانشکده علوم اجتماعی واگذار شد.[5]

علاوه براین، مؤسسه به لحاظ ماهیت پژوهشی خود، خروجی کتاب داشت. انتشارات امیرکبیر کار توزیع کتب منتشره را بر عهده داشت[5] و تا سال ۱۳۵۰، بیش از یکصد و پنجاه اثر در زمینه علوم اجتماعی توسط مؤسسه منتشر شد.[6] علاوه براین، مؤسسه در تهیه و تدوین طرح جامع چندین کلانشهر کشور ازجمله تهران و شیراز نقش مؤثری داشته‌است.[7]

هم‌اکنون مؤسسه تحقیقات اجتماعی دارای یک مجله علمی پژوهشی (مطالعات و تحقیقات اجتماعی در ایران) و یک مجله علمی ترویجی است.

چهره‌ها

از میان پژوهشگرانی که در سال‌های اولیه با مؤسسه همکاری نمودند، می‌توان به جلال آل‌احمد، حسن حبیبی، ابوالحسن بنی‌صدر، حبیب‌الله پیمان، پرویز ورجاوند، جمشید بهنام، علی‌محمد کاردان، مرتضی کتبی، غلامعباس توسلی، فیروز توفیق، شاپور راسخ، احمد اشرف، باقر ساروخانی، داور شیخاوندی، نادر افشار نادری،[4] جواد صفی‌نژاد[8] محمود روح‌الامینی،[9] غلامحسین ساعدی[10] و عباس خواجه نوری[5] اشاره نمود که اغلب آنان طی سال‌های بعد، بر مسائل اجتماعی و سیاسی ایران اثرگذار بوده‌اند.

منابع

  1. خبرگزاری حیات. «مسوول مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران». دریافت‌شده در ۱۸ مهر ۱۳۸۸.
  2. روزنامه فرهیختگان. «مدرسه‌ای برای تعلیم جامعه‌شناسان ایران». دریافت‌شده در ۱۸ مهر ۱۳۸۸.
  3. خبرگزاری میراث فرهنگی. «همه چیز با کتاب‌های اهدایی غلامحسین خان صدیقی شروع شد». بایگانی‌شده از اصلی در ۴ مه ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۱۸ مهر ۱۳۸۸.
  4. انجمن جامعه‌شناسی ایران. «دکتر توسلی: علوم اجتماعی هنوز در جستجوی راه عبور از سدها و موانعی است که بعد از انقلاب به وجود آمده‌اند». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۵ ژانویه ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۱۸ مهر ۱۳۸۸.
  5. دانشگاه آزاد اسلامی. «دکتر غلامعباس توسلی». دریافت‌شده در ۱۸ مهر ۱۳۸۸.
  6. راسخون. «معرفی مشاهیر». دریافت‌شده در ۱۸ مهر ۱۳۸۸.
  7. جام جم آنلاین. «محمود روح‌الامینی». دریافت‌شده در ۱۸ مهر ۱۳۸۸.
  8. خبرگزاری کتاب ایران. «تعادل بین انسان و محیط زیست از بین رفته‌است». دریافت‌شده در ۱۸ مهر ۱۳۸۸.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.