دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران

دانشکدهٔ علوم اجتماعی دانشگاه تهران یکی از دانشکده‌های دانشگاه تهران است؛ که در سال ۱۳۵۱ با ادغام دو مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی و تحقیقات تعاون (مؤسسهٔ مطالعات و تحقیقات اجتماعی در سال ۱۳۳۷ و مؤسسهٔ تحقیقات تعاون در سال ۱۳۴۶ تأسیس شده‌اند). تحت عنوان دانشکدهٔ علوم اجتماعی و تعاون به عنوان اولین دانشکدهٔ مستقل آموزش عالی علوم اجتماعی در ایران، در محل دانش‌سرای عالی سابق واقع در میدان بهارستان رسماً آغاز به کار کرد و از این پس در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشجو پذیرفت. قبل از این تاریخ، رشته علوم اجتماعی در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران و تنها در مقطع کارشناسی تدریس می‌شد. پس از تأسیس دانشکده مستقل، گروه آموزشی علوم اجتماعی به گروه آموزشی جامعه‌شناسی تبدیل شد و سپس گروه‌های آموزشی انسان‌شناسی، جمعیت‌شناسی و تعاون به آن اضافه شدند.

دانشکده علوم اجتماعی با نزدیک به ۵ دهه فعالیت آموزشی و پژوهشی، در طی این سال‌ها تغییر و تحولات بسیاری را در سطوح صوری و کمی و همچنین ساختاری پذیرفته‌است. عمده این تحولات از نیمه دوم دهه ۱۳۷۰ رخ داده‌است. از جمله این تغییرات ساختاری، پذیرش دانشجو برای اولین بار در ایران در مقطع دکتری تخصصی رشته جامعه‌شناسی از سال ۱۳۶۸ می‌باشد. لازم است ذکر شود که در ادامه این روند از سال تحصیلی ۷۶–۱۳۷۵ در رشته‌های جامعه‌شناسی نظری فرهنگی، جامعه‌شناسی مسائل اجتماعی، جامعه‌شناسی توسعه، جامعه‌شناسی گروه‌های اجتماعی، از سال تحصیلی ۸۲–۱۳۸۱ در رشته جمعیت‌شناسی در مقطع دکتری تخصصی، از سال ۱۳۸۶ در رشته ارتباطات و از سال ۱۳۹۲ در رشته انسان‌شناسی در مقطع دکترای تخصصی (برای اولین بار در ایران)، دانشجو پذیرفته شده‌است. همچنین در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به تدریج رشته‌ها و گرایشهای متعدد دیگری ایجاد شده‌است. از سال ۱۳۷۱ نیز دانشکده علوم اجتماعی به مکان فعلی واقع در بزرگراه جلال آل احمد جنب دانشگاه تربیت مدرس منتقل شده‌است.[1]

از آنجا که در دانشگاه تهران دانشکده مستقلی در حوزه علوم ارتباطات و رسانه وجود ندارد، رشته‌های این حوزه در دو دانشکده «علوم اجتماعی» (رشته‌های علوم ارتباطات و مطالعات فرهنگی و رسانه) و «دانشکده مدیریت» ارائه می‌شود.[2]

در حال حاضر هفت گروه علمی در این دانشکده وجود دارد که عبارت‌اند از:

  1. جامعه‌شناسی
  2. جمعیت‌شناسی
  3. مردم‌شناسی
  4. برنامه‌ریزی اجتماعی
  5. ارتباطات اجتماعی
  6. مطالعات توسعه اجتماعی
  7. علوم اجتماعی اسلامی

رشته‌های آموزشی

مقطع کارشناسی

در مقطع کارشناسی در دو رشتهٔ علوم اجتماعی (با سه گرایش: جامعه شناسی، برنامه‌ریزی اجتماعی و انسان‌شناسی) و علوم ارتباطات اجتماعی دانشجو می‌پذیرد.

مقطع کارشناسی ارشد

دارای رشته‌های مطالعات جوانان، مطالعات زنان، مطالعات فرهنگی و رسانه‌ای، علوم اجتماعی، پژوهشگری اجتماعی، برنامه‌ریزی توریسم، جمعیت‌شناسی، توسعه روستایی، جامعه‌شناسی، مردم شناسی، برنامه‌ریزی رفاه اجتماعی، دانش اجتماعی مسلمین و…

مقطع دکتری

دانشکدهٔ علوم اجتماعی هم‌اکنون در دوره دکتری در چهار رشته دانشجو می‌پذیرد: جامعه‌شناسی (گرایش‌های: جامعه‌شناسی نظری فرهنگی، جامعه‌شناسی مسائل اجتماعی، جامعه‌شناسی توسعه، جامعه‌شناسی گروه‌های اجتماعی و توسعهٔ روستایی)، جمعیت‌شناسی، انسان‌شناسی و علوم ارتباطات و سیاستگذاری اجتماعی (برنامه ریزی رفاه اجتماعی).[1]

اساتید برجسته

یوسفعلی اباذری، مسعود کوثری، مهدی منتظرقائم، احسان شاه‌قاسمی، حمیدرضا جلایی‌پور،عاطفه آقایی، ابراهیم فیاض، حسین کچویان، ناصر فکوهی، احمد نادری، اعظم راودراد، تقی آزاد ارمکی ، غلامرضا غفاری ، علی شکوری ، علی اصغر سعیدی ، ملیحه شیانی و سارا مزینانی شریعتی و... از اساتید این دانشکده می‌باشند.

منابع

  1. «معرفی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۸ اکتبر ۲۰۱۱. دریافت‌شده در ۲ نوامبر ۲۰۱۱.
  2. دانشگاه تهران بایگانی‌شده در ۲۲ اکتبر ۲۰۱۲ توسط Wayback Machine، مدیانیوز

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.