عظیم قیچی‌ساز

عظیم قیچی‌ساز (متولد ۱۳۶۰، تبریز) کوهنورد اهل ایران است. او تنها هیمالیانورد ایرانی است که توانسته به همه چهارده قله هشت هزار متری صعود کند.[1][2]

عظیم قیچی‌ساز
عظیم قیچی‌ساز
زادهٔ۱۳۶۰
۱۹۸۱
تبریز، ایران
ملیت ایرانی
پیشهکوهنورد، هیمالیانورد
سال‌های فعالیت۱۳۷۹ تاکنون
شناخته‌شده برایصعود به همه ۱۴ قله ۸۰۰۰ متری
همسر(ها)مجرد
وبگاه

عظیم قیچی‌ساز در فاصله سال‌های ۱۳۸۴ تا ۹۵ توانست ۱۳ قله از هشت‌هزارمتری‌ها را صعود کند. در این فاصله وی دو بار و در سال‌های ۸۴ (با استفاده از اکسیژن) و در سال ۹۵ بدون اکسیژن به اورست صعود کرد. سرانجام در ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ موفق به فتح تنها قله باقی‌مانده یعنی لهوتسه شد. عظیم ۳۷مین کوهنورد در دنیا است که به عضویت باشگاه هشت‌هزارمتری‌ها درآمد. در بین کوهنوردان صعودکننده به هشت‌هزارمتری‌ها، تنها ۱۷ نفر در جهان موفق به صعود به همه ۱۴ قلهٔ بالای ۸۰۰۰ متر بدون اکسیژن شده بودند و عظیم قیچی‌ساز توانست نام خود را به عنوان هجدهمین کوهنورد در این فهرست به ثبت برساند.

اولین صعود حرفه ای برون مرزی اش، صعود به قله ماربل وال با ارتفاع ۶۴۰۰ متر در کشور قزاقستان بود.

زندگی ورزشی

عظیم قیچی‌ساز کوهنوردی حرفه‌ای را از سال ۱۳۷۹ آغاز کرده‌است؛ اولین صعود جدی‌اش برمی‌گردد به صعود قله ماربل وال به ارتفاع ۶۴۰۰ متر در کشور قزاقستان. وی در سال ۱۳۸۲ در ترکیب تیم ملی بزرگسالان برای صعود به قله ۸۰۶۸ متری گاشر بروم ۱ اعزام شد ولی اعضای تیم به علت وقوع حادثه برای همنوردشان محمد اوراز از ارتفاع ۷۸۰۰ متری اقدام به بازگشت و انتقال پیکر وی به پائین کردند.

قیچی‌ساز در سال ۱۳۸۳ به قله‌های ۷۲۶۶ متری دیران و ۷۰۲۷ متری کوه اسپانتیک در کشور پاکستان صعود کرده و در سال ۱۳۸۴ و در سن ۲۴ سالگی توانست بام جهان اورست به ارتفاع ۸۸۴۸ متر را فتح کندکه برای این صعود از کمپ ۴ تا قله جنوبی (تا ارتفاع ۸۷۰۰ متری) اکسیژن استفاده شده بود.

او در سال ۱۳۸۵ صعودی انفرادی و با هزینهٔ شخصی به بلندترین قلهٔ رشته کوه‌های هندوکش (نوشاق ۷۴۹۲ متر) را اجرا کرد و در زمستان همان سال تیم مستقلی برای بانوان تبریز برای صعود به قله آرارات ترکیه تشکیل داد.

قیچی‌ساز در سال ۱۳۸۷ موفق به صعود به قلهٔ برودپیک به ارتفاع ۸۰۴۸ متر در پاکستان شد و در سال بعد در قالب تیم هیئت کوهنوردی استان آذربایجان شرقی به عنوان سرپرست و تشکیل‌دهندهٔ تیم موفق به فتح شمالی‌ترین و سردترین قله هفت هزار متری جهان (پوبدا) به ارتفاع ۷۴۳۹ متر در تیان شان قرقیزستان گردید.

او در بهار سال ۱۳۸۹ سرپرستی تیمی را به عهده گرفت که موفق به فتح قله دائولاگیری، هفتمین قله مرتفع جهان به ارتفاع ۸۱۶۷ متر شد؛ و سپس در تابستان همان سال فاتح نهمین قله مرتفع و دومین قله خطرناک جهان نانگاپاربات ملقب به کوه قاتل به ارتفاع ۸۱۲۵ متر در قراقروم پاکستان گردید.

در سال ۱۳۹۰ قلهٔ کانچن چونگا سومین قله بلند جهان را فتح کرد. در تابستان همین سال او توانست به قله‌های گاشربروم ۱ و گاشربروم ۲ از دیگر قله‌های بالای هشت هزار متر صعود کند. در بازگشت از گاشربروم ۲ بود که لیلا اسفندیاری سقوط کرد و در گذشت.

او در اسفند سال ۱۳۹۰ به همراه یک گروه بین‌المللی، صعود به قله آناپورنا در نپال را آغاز کرده و پس از یک تلاش ۵۰ روزه در اردیبهشت سال ۱۳۹۱ به این مهم دست یافت.

عظیم، کوهنورد ایرانی، در ساعت ۱۰:۵۰(به وقت محلی پاکستان) روز سه شنبه دهم مرداد ماه سال ۱۳۹۱ موفق شد به فنی‌ترین و سخت‌ترین قله جهان، کی۲ (K2) معروف به کوه وحشی، با ۸۶۱۱ متر ارتفاع (دومین قله بلند جهان پس از اورست) در پاکستان صعود کند. عظیم قیچی ساز در ۸ مهرماه ۱۳۹۱ ساعت ۹:۳۴ به وقت ایران در شرایطی سخت و برف سنگین به همراه مهدی قلی پور دیگر کوهنورد تبریزی قله ۸۱۶۳ متری ماناسلو در منطقهٔ Gorkha (گورخا) واقع در Mansiri Himal که بخشی از هیمالیا در نپال است را بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی صعود کرد و با صعود به قله ماناسلو صعودهای خود به قلل بالای هشت هزار متری دنیا را به ۱۰ قله رساند.

وی در فروردین ۱۳۹۲ برای صعود به قله ماکالو راهی نپال شد و سرانجام به عنوان اولین ایرانی این قله را در اردیبهشت ۱۳۹۲ فتح کرد. در همان سال شیانگ یانگ-لیو، کوهنورد چینی درهنگام بازگشت از این قله سقوط کرد و در گذشت.[3][4][5] در شهریور ۱۳۹۲ راهی نپال شد و قله چو اویو را هم صعود کرد.

او در فروردین ۱۳۹۳ برای صعود به قله شیشاپانگما چهاردهمین قله بلند جهان راهی تبت شد و این قله را هم صعود کرد.

وی در فروردین ۱۳۹۴ برای صعود به قله لهوتسه آخرین قله باقی‌مانده از هشت هزار متری‌ها راهی هیمالیا شد که با حادثه زلزله در نپال این صعود او نیمه تمام ماند و او به ایران بازگشت. او در صورت فتح این قله در آن سال، به رکورد فتح ۱۴ قله در کمترین زمان دست می‌یافت.

در ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ عظیم قیچی ساز موفق شد قله «اورست» را برای دومین بار و این بار بدون استفاده از کپسول اکسیژن صعود کند.

عظیم قیچی‌ساز از فروردین ۱۳۹۶ مجدداً تلاش خود را برای فتح تنها قله باقی‌مانده از ۱۴ قله بالای هشت‌هزار متر جهان آغاز نمود و در نهایت در ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶، موفق به فتح لهوتسه شد تا به رؤیای همیشگی خود در این راه دست یابد. قیچی ساز در حالی موفق به فتح قله ۸۵۱۶ متری لوتسه شد که این کار را بدون استفاده از کپسول اکسیژن انجام داد. قیچی ساز پیش تر ۱۳ قله بالای هشت هزار متر جهان را فتح کرده بود و این تنها قله باقی‌مانده بالای هشت هزار متر بود. او با فتح هر ۱۴ قله بالای هشت هزار متر جهان نام خود را در تاریخ این رشته جاودانه کرد.

تنها ۳۶ نفر موفق شده‌اند هر ۱۴ قله بالای هشت هزار متر جهان را فتح کنند و از میان این ۳۶ نفر تنها ۱۷ نفر هر ۱۴ قله را بدون استفاده از کپسول اکسیژن و شرپا فتح کرده بودند. قیچی ساز نام خود را به عنوان ۱۸مین نفر به این جمع اضافه کرد.

صعودهای برون مرزی

به‌جز اورست در سال ۱۳۸۴ (از کمپ ۴ تا قله جنوبی ۸۷۰۰ متر)، تمامی صعودهای قیچی‌ساز بدون استفاده از کپسول اکسیژن و بدون همراهی باربر ارتفاع انجام گرفته‌است.

نام قلهارتفاع به مترمکانتاریخ صعودتوضیحات
ماربل وال۶۴۰۰ متر قزاقستان۱۳۸۱
گاشربروم ۱۸۰۸۰ متر پاکستان/ چین۱۳۸۲صعود تا ارتفاع ۷۸۰۰ متر
دیران۷۲۶۶ متر پاکستان/ چین۱۳۸۳صعود تا ارتفاع ۵۵۰۰ متر
اسپانتیک۷۰۲۷ متر پاکستان/ چین۱۳۸۳
اورست۸۸۴۸ متر نپال۱۳۸۴با اکسیژن صعود کرده
آرارات۵۱۳۷ متر ترکیه۱۳۸۴
نوشاخ۷۴۹۲ متر افغانستان  پاکستان۱۳۸۵
برودپیک۸۰۵۱ متر پاکستان/ چین۱۳۸۷بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
پوبدا۷۴۳۹ متر قرقیزستان/ چین۱۳۸۸
دائولاگیری۸۱۶۷ متر نپال۱۳۸۹بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
نانگاپاربات۸۱۲۶ متر پاکستان/ چین۱۳۸۹اولین ایرانی صعودکننده و بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
کانچن جونگا۸۵۸۶ متر نپال۱۳۹۰اولین ایرانی صعودکننده و بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
گاشربروم ۲۸۰۳۴ متر پاکستان/ چین۱۳۹۰بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
گاشربروم ۱۸۰۸۰ متر پاکستان/ چین۱۳۹۰بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
آناپورنا۸۰۹۱ متر نپال۱۳۹۱اولین ایرانی صعودکننده و بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
کی ۲۸۶۱۱ متر پاکستان/ چین۱۳۹۱بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
ماناسلو۸۱۶۳ متر نپال۱۳۹۱بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
ماکالو۸۴۸۵ متر نپال۱۳۹۲بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
چو اویو۸۲۰۱ متر نپال۱۳۹۲بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
شیشاپانگما۸۰۱۳ متر چین۱۳۹۳بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
اورست۸۸۴۸ متر نپال۱۳۹۵بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی
لهوتسه۸۵۱۶ متر نپال۱۳۹۶بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی؛ ورود به باشگاه هشت‌هزارمتری‌ها.

صعودهای شاخص داخلی

۱۳۷۸- سبلان (۴۸۱۱متر) - زمستانی

۱۳۷۸- دماوند (۵۶۷۱متر) - زمستانی

۱۳۷۹- علم کوه (۴۸۵۰متر) - زمستانی - گرده آلمانها

۱۳۸۰- دماوند (۵۶۷۱متر) - زمستانی

۱۳۸۱- سبلان (۴۸۱۱متر) - صعود زمستانی یخچال شمالی سبلان

۱۳۷۹–۹۱- چندین صعود زمستانی در منطقه سبلان، هرمها و کسری و شرکت در تمامی اردوهای تیم ملی، برگزار شده در مناطق مختلف کشور

پانویس

  1. «عظیم قیچی ساز سیزدهمین قله بالای هشت هزار متری دنیا را صعود کرد». خبرگزاری مهر. ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۳. دریافت‌شده در ۲ مه ۲۰۱۴.
  2. اعزام عظیم قیچی ساز به آناپورنا
  3. «عظیم قیچی ساز موفق به صعود قله ۸۴۶۳ متری «ماکالو» شد». کوه نیوز. ۴ اردیبهشت ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۹ آوریل ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۲۴ آوریل ۲۰۱۳.
  4. «قیچی ساز قله «ماکالو» را فتح کرد». ایرنا. ۴ اردیبهشت ۱۳۹۲. دریافت‌شده در ۲۴ آوریل ۲۰۱۳.
  5. «"قیچی‌ساز" پنجمین قله مرتفع جهان را فتح کرد». مهر. ۴ اردیبهشت ۱۳۹۲. دریافت‌شده در ۲۴ آوریل ۲۰۱۳.

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.