شرک (فیلم)

شرک (به انگلیسی: Shrek) یک فیلم کمدی متحرک کامپیوتری آمریکایی است که در سال ۲۰۰۱ بر اساس کتاب تصویری افسانه ای به همین نام ساخته ویلیام استیگ ساخته شده‌است. به کارگردانی اندرو آدامسون و ویکی جنسون در اولین کارگردانی خود. این فیلم از روی سایر اقتباس‌های افسانه ای که در درجه اول برای فیلم‌های انیمیشن دیزنی ساخته شده‌است تقلید می‌کند. این فیلم بسیار پر طرفدار و جذاب است.

شرک
پوستر فیلم
کارگرداناندرو آدامسون
ویکی جنسون
تهیه‌کنندهجفی کاتزنبرگ
آرون وارنر
جان اچ.ویلیامز
نویسندهویلیام استیج
تد الیوت
تری راسیو
جو استیلمن
راجز س.ه. شولمن
کودی کامرون
کریس میلر
کونراد ورنون
بر اساس:
شخصیت شرک! ساختهٔ ویلیام استیگ
بازیگرانمایک مایرز
ادی مورفی
کامرون دیاز
جان لیثگو
ونسان کسل
موسیقیهری گرگسون ویلیامز
جان پاول
تدوین‌گرسیم اوان جونز
توزیع‌کنندهدریم‌ورکس
یونیورسال استودیوز
تاریخ‌های انتشار
۱۸ مه ۲۰۰۱
مدت زمان
۹۰ دقیقه
کشورایالات متحده آمریکا
زبانانگلیسی
هزینهٔ فیلم۶۰ میلیون دلار
فروش گیشه۴۸۴٬۴۰۹٬۲۱۸ دلار

حقوق کتاب استیگ توسط استیون اسپیلبرگ در سال ۱۹۹۱ خریداری شد. وی در ابتدا قصد داشت یک فیلم انیمیشن سنتی بر اساس این کتاب تولید کند، اما جان اچ ویلیامز او را متقاعد کرد که این فیلم را به شرکت تاره تأسیس دریم‌ورکس بیاورد. جفری کاتزنبرگ بلافاصله پس از خرید حقوق استودیو از اسپیلبرگ، توسعه فعال فیلم را آغاز کرد.

کریس فارلی در ابتدا به عنوان صدای شخصیت عنوان انتخاب شد و تقریباً همه گفتگوهای مورد نیاز را ضبط کرد. پس از مرگ فارلی در سال ۱۹۹۷ قبل از پایان کار، مایک مایرز برای صداگذاری شخصیت وارد عمل شد که در این کار به لهجه اسکاتلندی تغییر یافت. این فیلم در نظر گرفته شده بود که با حرکت همراه باشد، اما پس از نتایج ضعیف، استودیو تصمیم گرفت برای تکمیل آخرین انیمیشن رایانه ای Pacific Data Images را استخدام کند.

داستان

شرک غولی است که در یک جنگل سرسبز در باتلاقش در آرامش و سکوت زندگی می‌کند، تا اینکه مأموران پادشاه به منطقه‌ای نزدیک او می‌آیند و از مردم موجودات افسانه‌ای‌شان را می‌خواهند، مردم نیز برای دادن هر موجوده افسانهای جایزه می‌گرفتند.

پس از آن، موجودات افسانه ای به باتلاق شرک تبعید شدند. شرک با یکی از همان موجودات افسانه ای یعنی خر راهی سرزمین دولاک می‌شوند تا بتواند باتلاقش را از شر موجودات افسانه‌ای نجات دهد.

پس از رسیدن به سرزمین دولاک، حاکم دولاک (لرد فارکواد) به شرک می‌گوید که شاهدخت فیونا که در قصری زندانی است نجات بدهد و در عوض به او قول می‌دهد که موجودات افسانه ای تبعید شده را از باتلاقش اخراج کند. شرک نیز قبول می‌کند و همراه با خر، راهی برجی می‌شوند که فیونا در آنجا زندانی است.

پس از نجات دادن فیونا، آنها دوباره راهی دولاک می‌شوند. در این بین شرک و فیونا، رفته رفته عاشق هم می‌شوند. ذر آخرین شب فیونا سعی می‌کرد غول بودن خودش را مخفی کند اما خر متوجه ان می‌شود. فیونا به خر توضیح می‌دهد که طلسم شده‌است و بعد از غروب خورشید تا طلوع خورشید او غول می‌ماند، زمانی که معشوق واقعی‌اش او را ببوسد، طلسم شکسته می‌شود و دیگر زشت نخواهد ماند. فیونا به خر می‌گوید که او زشت و غول است و در این ظاهر کسی اورا دوست ندارد. در بین این گفت و گو، شرک حرفهایشان را می‌شنود اما فکر می‌کند مقصود از «زشت و غول» خود شرک است نه فیونا

برای همین صبح آن روز، شرک مأموران دولاک به همراه حاکمشان را خبر می‌کند و آنها فیونا را با خود می‌برند و لرد فارکواد نیز به قولش عمل می‌کند و باتلاق شرک را مانند روز اولش به شرک می‌دهد.

پس از چند روز خر به شرک حقیقت را می‌گوید که منظور از غول و زشت خود فیونا بوده‌است نه شرک. شرک از کارش پشیمان می‌شود و از خر کمک می‌خواهد که فیونا را نجات دهند. خر نیز به همراه اژدها (همانی که در قصر فیونا را زندانی کرده بود) شرک را با خود به دولاک می‌برد.

شرک و خر به دولاک می‌رسند و شرک وارد تالار عروسی می‌شود. این در حالی است که فیونا کافی است جواب بله را بدهد تا بین او و لرد فارکواد پیوند ازدواج تشکیل شود. شرک از فیونا معذرت می‌خواهد و به او می‌گوید که عاشقش است. در این بین خورشید غروب می‌کند و فیونا تبدیل به غول می‌شود. لرد فارکواد به سربازان دستور می‌دهد که شرک و فیونا را دستگیر کنند. در میان مقاومت آنها، اژدها و خر وارد تالار می‌شوند و شرک و فیونا را نجات می‌دهند. اژدها نیز لرد فارکواد را می‌خورد.

پس از این ماجرا، شرک و فیونا با هم ازدواج می‌کنند و با هم به ماه عسل می‌روند. همچنین اژدها نیز علاقه اش را به خر نشان می‌دهد.

گویندگان و کاراکترها

گویندگان ایرانی

این فیلم در ایران دوبار دوبله شد که بار اول هومن حاجی عبداللهی و بار دیگر نیما رئیسی به جای شرک گویندگی کرد، و از صدا سیما پخش شده‌است.[1][2]

افتخارات و جوایز

شرک برای اولین بار در جشنواره فیلم کن ۲۰۰۱، جایی که برای دریافت نخل طلا رقابت کرد، اولین فیلم انیمیشن پس از پیتر پن دیزنی (۱۹۵۳) بود که برای این کار انتخاب شد. این فیلم به عنوان یک فیلم انیمیشن که شامل شوخ‌طبعی بزرگسالان است، در حالی که به‌طور همزمان از کودکان پذیرایی می‌کرد، مورد ستایش قرار گرفت. این فیلم با تئاتر در ۱۸ مه ۲۰۰۱ در ایالات متحده اکران شد و در برابر بودجه تولید ۶۰ میلیون دلار در سراسر جهان ۴۸۴٫۴ میلیون دلار فروش داشت. شرک اولین جایزه اسکار بهترین فیلم انیمیشن را دریافت کرد و همچنین نامزد بهترین فیلمنامه اقتباسی شد. شش نامزد دریافت جایزه از آکادمی هنرهای فیلم و تلویزیون بریتانیا (BAFTA) به دست آورد و در نهایت برنده بهترین فیلمنامه اقتباسی شد. موفقیت فیلم کمک کرد تا شرکت دریم‌ورکس به عنوان رقیب اصلی پیکسار در انیمیشن رایانه ای فیلم بلند شناخته شود و سه دنباله - Shrek 2 (2004)، Shrek the Third (2007) و Shrek Forever After (2010) - به همراه دو تعطیلات منتشر شدند. ویژه، یک فیلم اسپین آف، و یک نمایش موزیکال صحنه ای که حق امتیاز شرک را شروع می‌کند. اگرچه برنامه‌های ساخت فیلم پنجم قبل از اکران فیلم چهارم لغو شده بود، اما این پروژه در سال ۲۰۱۶ احیا شد، اما از آن زمان متوقف شده‌است، اما تولید و تاریخ احتمالی اکران به عقب رانده می‌شود.[3]

این فیلم از نگاه انجمن فیلم آمریکا، یکی از ۱۰ انیمیشن بلند برتر در جهان است.[4]ّ

منابع

انجمن گویندگان جوان در ویکی‌پدیا مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Shrek». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۱۶ ژانویه ۲۰۰۸.

جستارهای وابسته

مجموعه‌ای از گفتاوردهای مربوط به شرک (فیلم) در ویکی‌گفتاورد موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.