سر توماس مونرو، نخستین بارونت

سر توماس مونرو، نخستین بارونت (انگلیسی: Sir Thomas Munro, 1st Baronet؛ ۲۷ مه ۱۷۶۱ – ۶ ژوئیه ۱۸۲۷(1827-07-06) ) افسر (ارتش) اهل بریتانیا بود. وی فرماندار کوچ‌نشین و افسر ارشد نظامی کمپانی هند شرقی بود.

سرلشکر
شوالیه

سر توماس مونرو، نخستین بارونت

فرماندار مَدرَس
مشغول به کار
۱۶ سپتامبر ۱۸۱۴  ۱۰ ژوئیه ۱۸۲۷
فرماندار کلمارکز هستینگز
ارل آمهورست
پس ازسر جورج بارلو
پیش ازاستفن رومبولد لوشینگتن
اطلاعات شخصی
زاده۲۷ مه ۱۷۶۱
گلاسگو
درگذشته۶ ژوئیهٔ ۱۸۲۷ (۶۵ سال)
ملیتبریتانیا
محل تحصیلدانشگاه گلاسگو
جایزه‌هانشان حمام
خدمات نظامی
وفاداری پادشاهی متحد
خدمت/شاخهارتش مدرس
سال‌های خدمت۱۷۷۹–۱۸۲۷
درجهسرلشکر
جنگ‌ها/عملیات‌هادومین نبرد انگلیس و میسور
سومین جنگ انگلیس و میسور
سومین نبرد انگلیس و مراتا

همچنین برندهٔ جوایزی همچون نشان حمام شده‌است.

اصالت و تحصلات مقدماتی

مونرو در ۲۷ مه سال ۱۷۶۷ در گلاسکو متولد شد. پدر وی تاجر پیشه‌ای بود به نام الکساندر مونرو و پدربزرگ وی یک خیاط بود که سرمایه‌گذاری‌های موفقی را نیز در تجارت تنباکوی آمریکا انجام داده بود. پدر مونرو پس از اینکه مدتی به عنوان کارمند بانک مشغول به کار گردید، به تجارت موفق تنباکوی خانوادگی پیوست اما در همان دوران بود که این تجارت به واسطه انقلاب آمریکا فرو پاشید.[1] توماس در دانشگاه گلاسکو تحصیلات خود را تکمیل نمود و ابتدا در نظر داشت که وارد کسب و کار پدرش شود اما در سال ۱۷۷۹ سوار بر کشتی نظامی پیاده‌نظام راهی مَدرَس شد.[2]

فرمانداری مدرس

در سال ۱۸۱۹، مونرو به عنوان فرماندار مدرس انتخاب گردید. از جمله عوامل دخیل در انتصاب وی، بنیانگذاری عملکردی جامع در رابطه با جمع‌آوری عایدات و درآمد بود که به نام ریوتواری شهرت یافت. این سازوکار تا سده بیستم ادامه داشت و به همین مناسبت، مونرو را به عنوان پدر سیستم ریوتواری می‌شناسند. مونرو، بانی عنوان نخستین بارونت لیندرتیس در آنگوس از سال ۱۸۲۵ می‌باشد.[3] او در تاریخ ۶ ژوئیه ۱۸۲۷ و در هنگام گشت و گذار در حوالی ولسوالی‌های سیدد در فلات دکن به دلیل ابتلا به وبا درگذشت و بنای یادبود چندی نیز برای او ساخته شد. تندیسی نیز از وی که او را در حال سوارکاری نشان می‌دهد، توسط فرانسیس لگات چانتری در شهر مدرس ساخته شده.[4] به درخواست مونرو، کمیتهٔ آموزش عمومی در سال ۱۸۲۶ پایه‌گذاری شد که در سال‌های بعد منجر به شکل‌گیری کالج ریاست جمهوری شد.[5]

نگارخانه

منابع

  1. McLaren 2001, pp. ۱۵–۱۶.
  2. Major-General Sir Thomas Munro, archived from the original on ۱۰ ژوئیه ۲۰۰۸, retrieved November 2011 Check date values in: |accessdate= (help)
  3. The London Gazette: no. 18151. p. . 2 July 1825.
  4. Chisholm 1911.
  5. "Presidency College: The Origin and Growth".
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.