خرده‌فرهنگ

خُرده‌فرهنگ در دانشِ مردم شناسی به ارزش‌ها و هنجارهای متفاوت با ارزش‌ها و هنجارهای گروه اکثریّت که یک گروه درون جامعه‌ای بزرگ‌تر داراست، گفته می‌شود. خُرده‌فرهنگ‌ها قابل شناسایی و تغییر هستند و بیشتر به ارزش‌های گروهِ اقلّیّت گفته می‌شوند.

به عبارت دیگر، گروهی از مردم که در دل یک فرهنگ بزرگ‌تر قرار دارند اما ارزش‌ها و هنجارهایشان با فرهنگ مادر متفاوت است خرده فرهنگ نامیده می‌شوند. خرده‌فرهنگ‌ها به‌رغم ارزش‌ها و هنجارهای متمایزشان بعضی از اصول بنیادین فرهنگ مادر را حفظ می‌کنند،[1] مانند اقلیت های یک جامعه از نظر قوم یا دین، فرهنگ ها محلی فرهنگ های یک مجموعه ساختگی مانند بسیاری از خرده فرهنگ های ریشه گرفته از موسیقی یا ساخته شده توسط ویژگی های شخصیتی مانند نردها یا دانسته ها و سبک زندگی مثل بعضی از سبک زندگی های ورزشی فوق حرفه ایی یا افراطی.

کنش

خرده فرهنگ که خود انواع مختلف دارد، باعث شکاف در تمایلات ذهنی، سبک زندگی، و ایجاد تغییر در تصویر ظاهر، طرز حرکت و زبان در یک جامعه می‌شود.[2]

خُرده‌فرهنگِ حجاب پیش و پس از انقلاب

نیره توحیدی، مدیر بخشِ جامعه‌شناسیِ جنسیت و زنان از دانشگاه کالیفرنیا معتقد است پیش از انقلاب، حامیانِ پوششِ چادر یک خُرده‌فرهنگ در جامعهٔ ایران بودند که پس از انقلاب، حکومت را در دست گرفتند و نگرشِ خود را بر کلِ جامعه تعمیم دادند.[3] که با ماجرای کشف حجاب رضا شاه پهلوی و شروع بی حجابی در ایران کاملاً در تناقض است.

پیوند به بیرون

منابع

  1. ینسن، مریام ایوان؛ ن. دان، پیتر (۱۳۹۶). روایت‌آمیزی در دن‌کیشوت. ترجمهٔ بهروز قیاسی. تهران: نشر اطراف. صص. ص٫ ۳۱. شابک ۹۷۸-۶۰۰-۹۶۸۸۴-۶-۳.
  2. نوریزدان احمدرضا، حسین‌زاده افسانه. «رده فرهنگ‌های منحرف و نقش آنها در آسیب‌های اجتماعی». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۸ اوت ۲۰۱۶.
  3. «خُرده فرهنگ پیشین». صدای آمریکا. ۳۰ بهمن ۱۳۹۴. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۴ اوت ۲۰۱۶.
  • آنتونی گیدنز (۱۳۷۶جامعه‌شناسی، ترجمهٔ منوچهر صبوری، تهران: نشر نی، ص. ۲۳۸
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.