خارپشت سینه‌سفید

جوجه‌تیغی سینه‌سفید جنوبی (نام علمی: erinaceus concolor) بومی جنوب غربی آسیا، قفقاز و شمال ایران است. نزدیکترین خویشاوندان آن جوجه‌تیغی سینه‌سفید شمالی است که در روسیه و اروپای شرقی سکونت دارد و همچنین شباهت های زیادی با جوجه‌تیغی اروپایی از نظر ظاهر و رفتار دارد و دانشمندان برای مدت ها این دو گونه را یک گونه در نظر گرفته بودند. البته این دو گونه در صورت آمیزش می توانند زاده های هیبرید تولید کنتد.

خارپشت سینه سفید جنوبی
Erinaceus concolor
وضعیت بقا
آرایه‌شناسی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
راسته: خارپشت‌سانان
تیره: خارپشت‌سانان
سرده: جوجه‌تیغی‌های گوش‌کوچک
گونه: E. concolor
نام علمی
Erinaceus concolor

جثه‌ای گرد و توپی شکل دارد. بر خلاف جوجه‌تیغی گوش‌دراز گوش‌هایش گرد و کوچک است و از خارهای پشت سر بلندتر نیست. پشت و پهلوهای این خارپشت پوشیده از خارهای تیز و یکنواخت به طول تقریبی ۳۰ میلی‌متر است. خارها به تناوب دارای رنگ‌های روشن و تیره با نوک سیاه دارند. قسمت صورت و زیر بدن این جانور را موهای نرم و معمولاً به رنگ شکلاتی پوشانده شده‌است. در اکثر این خارپشت‌ها موهای ناحیه سینه سفید رنگ است و تضاد مشخصی با موهای زیر شکم دارد که وجه تمایز آن با خارپشت اروپایی غربی است؛ ولی تفاوت اصلی مربوط به مشخصات جمجمه می‌باشد.

اندازه‌ها: طول سر و تنه ۲۲۵ تا ۲۸۰ میلی‌متر و دم ۲۰ تا ۳۵ میلی‌متر و وزن ۴۰۰ تا ۱۱۰۰ گرم.

این گونه برخلاف جوجه‌تیغی اروپایی برای ساختن لانه زمین را نمی‌کند بلکه با علوفه در نقاط دنج خانه می‌سازد.

منابع

    • کتاب پستانداران ایران تألیف هوشنگ ضیایی.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.