جدوار

جدوار یا زردچوبه سفید (نام علمی: Curcuma zedoaria) از گیاهان دارویی چندساله و از سرده زردچوبه‌ها و از خانواده زنجبیلیان است. این گیاه بومی هند و اندونزی است اما در حال حاضر در جاهای دیگر از جمله ایالت فلوریدا در آمریکا می‌روید.[2] بازرگانان عرب آن را در قرن ششم به اروپا معرفی کردند اما امروزه استفاده از آن به عنوان یک ادویه در غرب بسیار نادر بوده است و جای آن را زنجبیل و تا حدودی زردچوبه گرفته است.

Zedoary
آرایه‌شناسی
فرمانرو: گیاهان
(طبقه‌بندی‌نشده): آوندداران
(طبقه‌بندی‌نشده): گیاهان گلدار
(طبقه‌بندی‌نشده): تک‌لپه‌ای‌ها
(طبقه‌بندی‌نشده): تک‌لپه‌ای‌های برگ‌بیدی
راسته: زنجبیل‌سانان
تیره: زنجبیلیان
سرده: زردچوبه‌ها
گونه: جدوار
نام علمی
Curcuma zedoaria
(Christm.) Roscoe
مترادف[1]
  • Amomum latifolium Lam.
  • Amomum latifolium Salisb.
  • Amomum zedoaria Christm.
  • Costus luteus Blanco
  • Curcuma malabarica Velay. , Amalraj & Mural.
  • Curcuma pallida Lour.
  • Curcuma raktakanta Mangaly & M.Sabu
  • Curcuma speciosa Link
  • Erndlia zerumbet Giseke
  • Roscoea lutea (Blanco) Hassk.
  • Roscoea nigrociliata Hassk.

ویژگی‌ها

جدوار در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری مرطوب رشد می‌کند. این گیاه گل‌های زرد با برگک قرمز و سبز دارد و ساقه زیرزمینی آن شامل یک ریزوم بزرگ و ناهمگن با شاخه‌های متعدد است. برگ‌های جدوار بزرگ هستند و تا یک متر (۳ فوت) ارتفاع دارند.

موارد استفاده

غذایی

داخل ریزوم خوراکی جدوار سفید و عطر آن شبیه انبه است؛ اما طعم آن بیشتر شبیه به زنجبیل و تندتر از آن است. در اندونزی آن را پودر کرده و از آن نوعی کاری سفید می‌سازند، در حالی که در هند آن را صورت تازه یا در ترشی استفاده می‌کنند. در غذاهای تایلندی از آن به صورت خام و برش‌های نازک در سالاد تایلندی استفاده می‌کنند. هم چنین در برش‌های نازک همراه با دیگر گیاهان و سبزیجات در نوعی خاصی از سس فلفل تایلندی به نام نم پریک استفاده می‌کنند.

گیاه خانگی

از جدوار گاهی به عنوان گیاه خانگی استفاده می‌شود.[3]

در طب سنتی

از این گیاه به طور سنتی برای درمان التهاب و درد و انواع ناراحتی‌های پوستی از جمله زخم‌ها و همچنین بی‌نظمی‌های قاعدگی و زخم‌های داخلی استفاده می‌شود.[4]

سایر موارد استفاده

اسانس تولید شده از ساقه خشک گیاه جدوار در ساخت عطر و صابون و نیز به عنوان یکی از ترکیبات تونیک‌ها استفاده می‌شود. هم چنین این مواد در ترکیبات این گیاه یافت می‌شود: curcuminoid 1,7-bis(4-hydroxyphenyl)-1,4،6-heptatrien-3-1 sesquiterpenes procurcumenol و epiprocurcumenol.[5]

پیوند به بیرون

منابع

  1. The Plant List
  2. Flora of North America
  3. Vermeulen, Nico; Rosenfleld, Richard (1998). Encyclopedia of House Plants. REBO Productions. p. 157. ISBN 978-1-57958-108-4.
  4. Ullah, HM Arif; Zaman, Sayera; Juhara, Fatematuj; Akter, Lucky; Tareq, Syed Mohammed; Masum, Emranul Haque; Bhattacharjee, Rajib (2014-09-22). "Evaluation of antinociceptive, in-vivo & in-vitro anti-inflammatory activity of ethanolic extract of Curcuma zedoaria rhizome". BMC Complementary and Alternative Medicine. 14. doi:10.1186/1472-6882-14-346. ISSN 1472-6882. PMC 4190444. PMID 25242194.
  5. A Curcuminoid and Sesquiterpenes as Inhibitors of Macrophage TNF-α Release from Curcuma zedoaria.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.