توسعه ترانزیت-محور

در برنامه‌ریزی شهری، توسعه ترانزیت-محور (به انگلیسی: Transit-oriented development) نوعی توسعه شهری است که میزان فضای مسکونی، تجاری، تفریحی را به گونه ای به حداکثر می‌رساند که وسایل حمل و نقل عمومی در فاصله‌ای کوتاه و قابل طی با پای پیاده باشد.[1][2] هدف توسعه ترانزیت-محور ایجاد رابطه همزیستی بین شهری متراکم و استفاده از حمل و نقل عمومی است.[3] برای دستیابی به این هدف در توسعه ترانزیت-محور استفاده از خودروهای شخصی محدود و استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی ترویج می‌شود.[4]

دولت محلی آرلینگتون در ایالت ویرجینیا توسعه ترانزیت-محور را از فاصله ۴۰۰ تا ۸۰۰ متری ایستگاه‌های متروی تندروی واشینگتن، با توسعه کاربری-مختلط، سیستم‌های اشتراک دوچرخه و قابلیت پیاده‌روی دنبال می‌کند.
میدان اتحاد (Union Square) در هنگ کنگ، نمونه ای از توسعه ترانزیت محور.

توسعه ترانزیت محور عموماً شامل یک ایستگاه ترانزیت عمومی می‌باشد (مانند ایستگاه قطار یا اتوبوس) که اطراف آن را زمین با کاربری مختلف و با تراکم بالا شکل می‌دهد، و اطراف این نواحی دارای تراکم کمتری از ساختمان می‌باشد. همچنین در این روش توسعه شهری، سعی بر این است که مسیرها بیشتر قابل پیاده‌روی باشد و این کار با کاهش اندازه بلوک‌های شهری و کاهش فضاهای مرتبط با خودروها انجام می‌گردد.[5][6]

برابری طبقاتی و نگرانی‌های قیمت مسکن

یکی از نقدهایی که به توسعه ترانزیت-محور وارد می‌شود این است که این طرح باعث افزایش اعیان نشینی در مناطق با درآمد کم می‌شود. در بعضی موارد توسعه ترانزیت-محور باعث افزایش قیمت مسکن در محله‌هایی می‌شود که در گذشته قیمت خانه‌های آن مقرون به صرفه بوده‌است، و این طرح باعث می‌شود ساکنان کم درآمد و با درآمد متوسط از محل‌های کارشان بیشتر و بیشتر دور شوند. در این حالت توسعه ترانزیت-محور می‌تواند محله‌های کم درآمد را به هم بریزد.[7]

منابع

  1. Calthorpe, Peter (1993). The Next American Metropolis: Ecology, Community, and the American Dream. New York: Princeton Architectural Press. ISBN 978-1-878271-68-6.
  2. Cervero, Robert; et al. (2004). Transit Oriented Development in America: Experiences, Challenges, and Prospects. Washington: Transit Cooperative Research Program, Report 102. ISBN 978-0-309-08795-7.
  3. Caves, R. W. (2004). Encyclopedia of the City. Routledge. p. 676. ISBN 978-0-415-86287-5.
  4. Robert Cervero, Chris Ferrell and Steven Murphy (2002). Transit-Oriented Development and Joint Development in the United States: A Literature Review, Research Results Digest Number 52, Transit Cooperative Research Program.
  5. "Transit-Oriented Development (TOD)". www.sustainablecitiesinstitute.org. Archived from the original on December 20, 2016. Retrieved December 15, 2016.
  6. "What is TOD?". Institute for Transportation and Development Policy.
  7. "Equitable Development Toolkit: Transit Oriented Development" (PDF). 2008.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.