ترکان (خاتم)

ترکان (مروست)، روستایی از توابع بخش مرکزی مروست شهرستان مروست در استان یزد ایران است.

ترکان (مروست)
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانیزد
شهرستانمروست
بخشبخش مرکزی شهرستان مروست
دهستانهرابرجان
نام‌های قدیمیورکانه
مردم
جمعیت۹۶۹ نفر
اطلاعات روستایی
وبگاه رسمیپایگاه مجازی دهیاری روستای ترکان www.torkann.ir

الگو:مسئولین

جمعیت

این روستا در دهستان هرابرجان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۹۶۹ نفر (۲۷۴خانوار) بوده‌است.

توضیح مختصر جغرافیایی

روستای ترکان با مختصات جغرافیائی ۵۴ درجه و ۱۱ دقیقه طول جغرافیائی و ۳۰ درجه و ۱۹ دقیقه عرض جغرافیایی براساس آخرین تقسیمات سیاسی اداری کشور ، در دهستان هرابر جان از بخش مروست و در شهرستان خاتم ، استان یزد واقع شده است

فواصل تا نزدیکترین شهر ها

فاصله روستا تا مروست ، مرکز بخش ، ۱۷ کیلومتر و تا مرکز شهرستان ، شهر هرات ، ۳۷ کیلومتر است .

این روستا با ارتفاع ۱۴۲۵ متر از سطح دریا در فاصله ۲۰۰ کیلومتری مرکز استان یزد واقع و از شمال به شهر مروست ، از شمال غرب به شهرستان ابرقوه ، از شرق به شهرستان شهربابک ، از غرب به شهرستان بوانات و دهستان ایثار و از جنوب به روستاهای هرابرجان ، حسین آباد ، رحمت آباد و شهر هرات هم مرز است .حدود و ثغور روستا بر اساس محدوده ثبتی و عرفی ، بر اساس نقشه طرح هادی روستا به این صورت می باشد :

« شمال به چاه زینلی ، جنوب به روستای هرابر جان ، غرب به پوزه سیاه و شرق به کویر نمک . چون روستای ترکان در طول تاریخ ارتباط مستقیم با استان های یزد ، کرمان و فارس داشته است . نزدیک ترین شهرها به روستای ترکان از شمال به شهر تاریخی مرست ، از جنوب روستای هرابرجان ، از شرق بوانات از شهرهای استان فارس ) و از غرب روستای خیر از استان کرمان ) می باشد.

قدمت تاریخی

تاریخی بررسی سیر تحول تاریخی روستا در دوره های مختلف روستای ترکان در زمان هخامنشی به لحاظ تاریخی منطقه خاتم از مروست تا چاهک و سایر توابع غربی آن ، از آبادی های بسیار قدیمی فلات ایران هستند که سابقه سکونت در آنها به قبل از ورود آریایی ها به ایران بر می گردد و پس از تسخیر این منطقه بود که اسامی آریایی هرات و مروست بر آنها نهاده شد.

روستای تاریخی ترکان در زمان هخامنشیان که به نام ورکان یا ورکانه خوانده می شده است ، بخش عظیمی از شهر ساتراپی; فارس به شمار می رفت . محوطه باستانی چاهک که یکی از مهم ترین مراکز ذوب فلز در دوران هخامنشی به شمار می رفته و در جنوب غربی روستای ترکان قرار دارد ، به خوبی نشان می دهد که این منطقه مهم تاریخی در زمان هخامنشیان از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است

روستای ترکان در دوران اشکانی

روستای تاریخی ترکان ، یکی از مناطق مهم اشکانی نشین در دوران امپراتوری اشکانیان بوده است . وجود گورستان تاریخی اشکانی موسوم به « قبر گورا » که در غرب این روستا واقع شده است این ادعا را به خوبی اثبات می کند . شهر وردان ، مهرجان ، مهرگانه یا میترکانه که بعدها به ورجان تبدیل شده است ، به احتمال زیاد ، در دوره اشکانی در ورودی این روستا ، از طرف شیراز ، که به دوتلو معروف است قرار داشته که به خاطر تغییر مکان در طی حدود دو هزار سال امروزه در غرب روستای ترکان واقع شده است .>شایان ذکر است که گورستان اشکانی درست در سمت جنوب غربی مکان اصلی دوره اشکانی وجود داشته است . البته کلنگ باستان شناسان و مطالعه بیشتر و بررسی دقیق تر باستان شناسی در منطقه مذکور ، این موضوع را به وضوع مشخص خواهد نمود

جستارهای وابسته

منابع

  • «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ ژانویه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱ ژانویه ۲۰۱۳.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.