تاریخچه ویکی‌پدیا

ویکی‌پدیا در ۱۵ ژانویهٔ ۲۰۰۱ توسط جیمی ویلز و لَری سَنگِر به‌طور رسمی بنیاد نهاده شد.

نمودارِ ایجاد بیش از ۵ میلیون مقاله در ویکی انگلیسی و ۳۷ میلیون مقالهٔ کلی که معادل با ۲۰۰۰ و ۱۶٬۰۰۰جلد دانشنامهٔ بریتانیکا است.[1]

تاریخچه

هرچند شالودهٔ تکنیکیِ ایجاد ویکی‌پدیا به اولین مقالات دانشنامه‌ایِ آنلاین به سال ۱۹۹۲ و نوشته‌های ریگ گیتس (از پیشگامان اینترنت) برمی‌گردد، اما فعالیت‌های ریچارد استالمن در سال ۲۰۰۰ را می‌توان نقطهٔ عطفی در شروع دانشنامه‌نویسی آنلاین دانست. استالمن، با تأکید بر استفادهٔ آزادِ اطلاعات و محتویات متن‌باز و عدم تمرکز سازمانی، بر ایدهٔ تشکیل دانشنامهٔ آنلاین آزاد اثر گذاشت. جیمی ویلز در سال ۲۰۰۰ نیوپدیا را ـ که یک دانشنامهٔ آنلاین بود و توسط خبرگانِ فن ویرایش می‌شد ـ منتشر می‌کرد. با تبدیل امتیاز آن به پروانه مستندات آزاد گنو و با استفاده از روش‌های فنیِ ویکی، که ابداع‌کنندهٔ آن وارد کانینگهام بود، ویکی‌پدیا متولد شد.

عده‌ای از سردبیران از اینکه نیوپدیا به سبک ویکی اداره شود، خشنود نبودند و مقاومت می‌کردند. سَنگِر پیشنهاد داد پروژهٔ جدید به نام «ویکی‌پدیا» نامیده شود و به‌زودی با نشانی اینترنتیِ wikipedia.com در روز دوشنبه ۱۵ ژانویهٔ ۲۰۰۱ راه‌اندازی شد. سِرورهای آن در سن دیگو واقع شده و توسط شرکت بومیس تأمین شده بود. در اوت ۲۰۰۲ جیمی ویلز اعلام کرد که تبلیغ تجارتی در ویکی‌پدیا گنجانده نمی‌شود؛ بر این اساس، آدرس وبگاه آن به Wikipedia.org تغییر یافت.

در ۸ ژوئن ۲۰۰۶ هزارمین مقالهٔ برگزیدهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی با عنوان "Iranian peoples" (مردمان ایرانی) نوشته شد.

ترافیک

برطبق آمار اَلِکسا، ویکی‌پدیا هفتمین صفحهٔ پربیننده در اینترنت است و برطبق کام اسکور، این وبگاه در هر ماه و فقط در ایالات متحدهٔ آمریکا بیش از ۱۱۷ میلیون بار دیده می‌شود و آمار جهانیِ بازدید آن ۱۸ میلیارد بار است.[2][3]

لوگو

پروژه‌ها

پس از تشکیل بنیاد ویکی‌مدیا در سال ۲۰۰۲، اولین پروژهٔ خواهر یعنی Wiktionary ایجاد گردید و پروژه‌های دیگر به‌تدریج در سال ۲۰۰۳ راه‌اندازی شد.

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.