ابرقدرت

ابرقدرت به کشوری گفته می‌شود که دارای موقعیت ممتازی در روابط بین‌الملل باشد و توانایی تأثیرگذاری در طرح‌ها و رخدادها در مقیاس جهانی را داشته باشد. به‌طور سنتی ابرقدرت مرحله بالاتر از قدرت بزرگ محسوب می‌شود. آلیس لایمن میلر (استاد در رشته امور امنیت ملی در مرکز کارشناسی ارشد نیروی دریایی آمریکا) ابرقدرت را به کشوری توصیف می‌کند که دارای توانایی لازم برای پروزهای نیازمند به قدرت بالا و اثرگذار در هر نقطه از جهان باشد حتی در برخی مواقع اوقات این توانایی ها‌ را برای استفاده در چندین منطقه از جهان به‌طور همزمان داشته باشد؛ و قادر به ایجاد یک هژمونی درجهان باشد. در تاریخ نخستین بار در اوایل سال ۱۹۴۵ میلادی در طول جنگ جهانی دوم٬ کشورهای ایالات متحده آمریکا٬ اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و امپراتوری بریتانیا ابرقدرت بودند. در طول جنگ سرد٬ امپراتوری بریتانیا در جنگ سوئز از ارتش مصر شکست خورد و از ابرقدرتی منحل شد. ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی تحت سلطه امور جهانی بودند و توانایی تأثیر گذاری گسترده در سیاست جهانی و سلطه نظامی را داشتند. بعد از پایان جنگ سرد٬ اتحاد جماهیر شوروی فروپاشی شد. [1] کارشناسان سیاسی عقیده بر این شدند که ایالات متحده آمریکا با توجه به فروپاشی شوروی و برتری نظامی، اقتصادی٬ علمی و سیاسی این کشور تنها ابرقدرت جهان است.[2] ایالات متحده در تمام زمینه‌ها مانند حوزه نظامی، اقتصادی، صنعتی، علمی، فضایی، غذایی، سلامت، سیاسی و آموزش و ورزش با اختلاف بر بقیه کشورهای جهان برتری دارد اما این کشور رقیبان قدرتمندی نیز دارد که در عرصه‌های مختلف رقیبانی جدی برای آمریکا محسوب می‌شوند.[3] رقیبان قدرتمندی مانند روسیه[4]، چین، اتحادیه اروپا و ژاپن که در حوزه‌های اقتصادی، نظامی٬ علمی و سیاسی می‌توانند برای آمریکا در آینده مشکل ساز باشند و ابرقدرتی این کشور را به چالش بکشند اما کارشناسان بر این عقیده‌اند که هر کدام از این رقیبان فقط در حوزه‌هایی می‌توانند با آمریکا رقابت کنند مانند روسیه که فقط در عرصه نظامی می‌تواند با آمریکا رقابت کند یا چین که در عرصه اقتصادی رقیب امریکاست ولی در مجموع فعلاً کشور مستقلی و تنهایی نمی‌تواند در تمام فاکتورها با ایالات متحده به رقابت بپردازد و این کشورها نیاز به ایجاد پیمان بین هم دارند تا رقابتی در تمام حوزه‌ها با آمریکا داشته باشند.[5]

ایالات متحده آمریکا (آبی)، اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی (قرمز)، امپراتوری بریتانیا (سبزمایل‌به‌آبی) در سال ۱۹۴۵ ابرقدرت بوده‌اند.

جستارهای وابسته

منابع

  1. Lyman Miller "China an Emerging Superpower?". وبگاه استانفورد. Retrieved ۵ شهریور ۱۳۸۷. Check date values in: |تاریخ بازدید= (help)
  2. "Analyzing American Power in the Post-Cold War Era". Kim Richard Nossal Department of Political Science McMaster University Hamilton, ON L8S 4M4 CANADA. 29 June-2 July 1999. Archived from the original on 26 مه 2019. Retrieved ۵ شهریور ۱۳۸۷. line feed character in |ناشر= at position 19 (help); Check date values in: |تاریخ بازدید=, |تاریخ= (help)
  3. "Asian Poll Foresees US Losing Superpower Status To China". AFP. Oct 12, 2006. Retrieved ۵ شهریور ۱۳۸۷. Check date values in: |تاریخ بازدید= (help)
  4. Simon Hooper"Russia: A superpower rises again". CNN. December 13, 2006. Retrieved ۵ شهریور ۱۳۸۷. Check date values in: |تاریخ بازدید= (help)
  5. Waving Goodbye to Hegemonyوبگاه نیویورک تایمز
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.