آکریلونیتریل بوتادین استایرن

آکریلونیتریل بوتادین استایرن [2] (به انگلیسی: Acrylonitrile butadiene styrene و به اختصار: ABS) (با فرمول شمیایی (C8H8)x· (C4H6)y·(C3H3N)z)) که به اختصار ای‌بی‌اس خوانده می‌شود، نوعی پلیمر گرمانرم است که از از پلیمریزاسیون استایرن و اکریلونیتریل در حضور پلی بوتادین به دست می‌آید و دارای ساختاری آمورف می‌باشد. ای‌بی‌اس به دلیل قیمت مناسب و همچنین خواص متعادل مکانیکی، حرارتی و شیمیایی در زمره پر مصرف‌ترین مواد اولیه پلاستیکی محسوب می‌شود. ای‌بی‌اس دارای استحکام ابعادی و مقاومت حرارتی خوب و نیز مقاومت به ضربه بالا میباشد. این پلیمر بسیار مقاوم به خراشیدگی است. این ماده عمدتاً در لوله‌های حمل مواد نفتی، لوله‌ها، وسایل خانه، اثاثیه، مبلمان، ترکیبات وسایل خودرو، تلفن و تجهیزات الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرد.[3]

آکریلونیتریل بوتادین استایرن

تک‌پار in ABS polymer

ABS polymer grains
شناساگرها
شماره ثبت سی‌ای‌اس 9003-56-9 Y
کم‌اسپایدر 23143 Y
جی‌مول-تصاویر سه بعدی Image 1
خصوصیات
فرمول مولکولی (C8H8·C4H6·C3H3N)n
چگالی 1.060-1.080 g·cm-3 [1]
انحلال‌پذیری در آب Insoluble in water
ترکیبات مرتبط
ترکیبات مرتبط اکریلونیتریل butadiene and styrene (monomers)
به استثنای جایی که اشاره شده‌است در غیر این صورت، داده‌ها برای مواد به وضعیت استانداردشان داده شده‌اند (در 25 °C (۷۷ °F)، ۱۰۰ kPa)
 Y (بررسی) (چیست: Y/N؟)
Infobox references


ABS برای اولین بار در اوایل دهه‌ی ۱۹۵۰ عرضه شد. از آن موقع پلیمرهای ABS جا افتاده‌اند و در حال حاضر تولید سالانه آن‌ها بعد از پلی‌اتیلن، پلی‌پروپیلن، پی وی سی و پلی استایرن واقع می‌شود.

گرچه کوپلیمرهای استایرن اکریلونیتریل برای بسیاری کاربردها به مقدار کافی چقرمه هستند ولی برای سایر مصارف از این جهت مناسب نیستند در نتیجه دسته‌ای از مواد که عموما به آن‌ها پلیمرهای ABS اطلاق می شود، برای اولین بار در اوایل دهه‌ی ۱۹۵۰ عرضه شدند. از آن موقع پلیمرهای ABS جا افتاده‌اند و در حال حاضر تولید سالانه آن‌ها بعد از پلی‌اتیلن، پلی‌پروپیلن، پی وی سی و پلی استایرن واقع می‌شود.

مزایا این پلیمر:

این ماده خصوصا به عنوان محفظه‌ی باکیفیت دستگاه‌ها از اهمیت قابل‌ملاحظه‌ای برخوردار است. دلیل پذیرش گسترده آن عبارتند از:

۱-مقاومت ضربه بالا

۲-سفتی خوب

۳-کیفیت عالی سطح

۴-پایداری ابعادی بالا در دماهای بالا

۵-مقاومت شیمیایی خوب

۶-مقاومت خوب در برابر ترک زایی تحت تنش

معایب عمده آن:

۱-عدم شفافیت

۲-مقاومت ضعیف در برابر شرایط جوی

۳-مقاومت ضعیف در برابر شعله

خواص و کاربردهای پلاستیک‌های ABS

به دلیل گستردگی پلیمرهای ABS، طیف وسیعی از خواص انتظار می رود. خواص مهم عبارتند از: چقرمگی و مقاومت ضربه، پایداری ابعاد، مقاومت خوب در برابر واپیچش گرمایی (نسبت به گرمانرم‌های پرمصرف)، خواص خوب در دمای پایین و قابلیت آب‌کاری بدون مشکلات زیاد.

در طول سال‌ها، تفاوت‌هایی در موازنه مصرف UPVC و ABS در ایالات متحده  در مقایسه با اروپای غربی وجود داشته است این مسئله عمدتا به دلیل عرضه زودتر UPVC در اروپای غربی و ABS  در ایالات متحده است. به طوری‌که ABS در ایالات متحده آمریکا اکثرا برای لوله و اتصالات استفاده می‌شود و UPVC هم مصارف مشابهی در اروپا داشت. با وجود ابقای این تفاوت‌های سنتی، در حال حاضرABC هم در اروپا و هم در ایالات متحده به خوبی جا افتاده است.

علاوه بر PVC سخت، ABS نیز در مقابل خود، پلی‌پروپیلن را به عنوان رقیب دارد. در سال‌های اخیر از نظر وزنی پلی‌پروپیلن ماده‌ی ارزان‌تری بوده و حتی به لحاط حجمی هم به صرفه‌تر بوده است. از آن طرف خواص فهرست شده در بالا خصوصا چقرمگی بسیار بالا و مقاومت بهتر در برابر واپیچش گرمایی منجر به آن شده که ABS در بسیاری از موارد ترجیح داده شود. به دلیل آنکه مدول خمشیABS نوعا از پلی پروپیلن بالاتر است. جدار قطعات قالبگیری شده از ماده‌ی اخیر برای آن‌که سفتی مشابهی را نشان دهند بایست حدود ۱۵ تا ۲۵٪ ضخیم‌تر باشد. همچنین این نکته نیز جالب است که به دلیل گرمای ویژه بالاتر و گرمای نهان ذوب، خنک کردن پلی پروپیلن موقع فراوری طولانی‌تر است.[4]

منابع

  1. "Matbase". Archived from the original on 17 June 2014. Retrieved 3 July 2014.
  2. «آکریلونیتریل بوتادین استایرن» (PDF). شرکت ملی پتروشیمی. بایگانی‌شده از اصلی (PDF) در ۱۵ نوامبر ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۱۷ نوامبر ۲۰۱۲.
  3. مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Acrylonitrile butadiene styrene». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۱۷ نوامبر ۲۰۱۲.

4.http://www.n-aidaplastic.com/1396/05/01/%d8%a8%d8%b1%d8%b1%d8%b3%db%8c-%d8%ae%d9%88%d8%a7%d8%b5-abs-%d9%88-%d9%85%d9%82%d8%a7%db%8c%d8%b3%d9%87-%da%a9%d8%a7%d8%b1%d8%a8%d8%b1%d8%af-%d8%a2%d9%86-%d8%a8%d8%a7-%d8%b3%d8%a7%db%8c%d8%b1-%d9%be/

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.