آقا نجفی قوچانی

آقا سید محمدحسن حسینی قوچانی معروف به آقا نجفی قوچانی عالم دینی در قرن چهاردهم هجری قمری و نویسنده دو کتاب مشهور سیاحت غرب و سیاحت شرق است.

آرامگاه آیت الله نجفی قوچانی در شهرستان قوچان

زندگی

تولد ۱۲۹۵ قمری مصادف با ۱۲۵۳ شمسی در روستای خسرویه از توابع قوچان و فوت در ۱۳۶۳قمری مصادف با ۱۳۲۱ شمسی در قوچان و مدفون در منزل مسکونی‌اش که اکنون زیارتگاه مردم شده و در خیابان مولوی (چهارراه اول بازار عشق آباد) قرار دارد.

وی در سال‌های پایانی قرن سیزدهم هجری قمری در خسرویه فاروج متولد شد.

تحصیلات

آقا نجفی قوچانی تحصیلات مقدماتی خود را در فاروج، قوچان و مشهد طی نموده و سپس از راه یزد عازم اصفهان شد و در آنجا نزد اساتیدی همچون ملا محمد کاشی و جهانگیر خان قشقایی، سید محمدباقر درچه‌ای، علی بابا فیروزکوهی و برخی دیگر از بزرگان به تحصیل فقه، اصول و کلام و فلسفه پرداخت. سپس به شوق درک حوزه درسی آخوند خراسانی عازم نجف شد و در آنجا به درس اشخاصی چون آخوند خراسانی، ملا محمدباقر اصطهباناتی و سید محمدکاظم یزدی حاضر گشت و به درجه اجتهاد رسید.

تالیفات

وی دارای تألیفاتی در زمینه فقه و اصول و عرفان و اخلاق و سفرنامه‌نویسی است.

بازگشت به ایران

وی در سال ۱۲۹۸ خورشیدی عازم ایران شد و به قوچان رفت.

سفر به قم

آقانجفی در ماه‌های رمضان به قم می‌رفت و گاه در حجره پدر مرتضی مطهری می‌ماند.

خاندان و فرزندان

پدرش سیدمحمد نجفی حسینی است که در خسرویه به کشاورزی اشتغال داشت. آقا نجفی از مادرش دارای برادری به نام سید حسین جوادی مقدم بوده که مقیم روستای خروه بوده و شغل کشاورزی داشته‌است و چهار خواهر به نام‌های نسا بیگم، صغری بیگم، راضیه بیگم و مریم بیگم که همه مرده‌اند و از آن‌ها فرزندان و فرزندزادگان زیادی به جا مانده‌اند. او از نامادری خود نیز چهار برادر به نام‌های غلامرضا جوادی مقدم، سید هادی جوادی، سید اسماعیل جوادی مقدم و سید ابراهیم جوادی داشته که سید غلامرضا در سال ۱۳۵۶ ش و سید ابراهیم در جوانی فوت کرده‌اند. حاج سید اسماعیل در سال ۱۳۷۳ شمسی در مشهد مرحوم شد و سید هادی، در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۸۸ در مشهد چشم از جهان فروبست.

آقا نجفی از همسر اول خود چهار دختر (غیر از دو دختر و پسری که در نجف فوت شده‌اند) به نام‌های حمیده، خدیجه، معصومه و بی بی شریعه داشته‌اند که همه به رحمت خدا پیوسته‌اند. حمیده و خدیجه یکی پس از دیگری همسر حاج شیخ غلامرضا غروی بوده‌اند، که دومی بعد از فوت اولی، همسر ایشان شد. معصومه بیگم همسر حاج سید محمود بزرگ نیا و بی بی شریعه همسر سید مهدی صابری قوچانی بود.

وی همچنین از همسر دوم خود دارای دو پسر به نام‌های علی و مهدی شد که مهدی نجفی مرحوم شد و علی نجفی در قید حیات و ساکن مشهد است.

دوستان

مرگ

وی در سال ۱۳۲۳ هجری خورشیدی در قوچان درگذشت و در منزلی که تحصیل می‌کرد مدفون گردید. سال‌ها بعد به همت مردم و مسؤولان شهر بر مزار وی مقبره‌ای بنا شد. این مقبره هم‌اکنون در خیابان مولوی (چهار راه سوم) واقع شده و یکی از مراکز مذهبی شهر برای اجرای مراسم دینی و قرآنی است.

سید علی نجفی فرزند آقا نجفی قوچانی بیان داشت: پدرم آن چنان مردی بود که پس از وفاتش، مردم اجازه ندادند پیکرش را از قوچان بیرون ببرند.

منابع

    • «آقا نجفی قوچانی». مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی.
    • «در مزار آقانجفی قوچانی روی مشتاقان بسته شد». قدس آنلاین.
    • «گذری بر زندگی آقانجفی قوچانی». روات حدیث. بایگانی‌شده از اصلی در ۸ فوریه ۲۰۱۳.
    • کتاب تاریخ کرد در جغرافیای خراسان نوشته علیرضا سپاهی لایین
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.