آرپی‌جی

آرپی‌جی خانواده‌ای از سلاح‌های ضدتانک دوش‌پرتاب تولید شوروی است که در آن راکتی با کلاهک حاوی مواد منفجره به سوی هدف شلیک می‌شود.

واژه آرپی‌جی (РПГ) مخفف واژه (به روسی: ручной противотанковый гранатомёт) به معنای «نارنجک‌انداز ضدتانک دستی» است.

اولین نمونه آرپی‌جی در جنگ جهانی دوم با عنوان آرپی‌جی-۲ ساخته شده که طرح کلی آن به سلاح‌های ضد تانک آمریکایی بازوکا و آلمانی پانزرفاوست شباهت داشت. آرپی‌جی-۷ موفق‌ترین نمونه آرپی‌جی‌ها بود که اولین با در سال ۱۹۶۱ تولید شد. جدیدترین مدل این سلاح هم آرپی‌جی-۳۲ تولید سال ۲۰۱۰ روسیه است.

از آرپی‌جی علاوه بر تانک می‌توان علیه نفربرها، تجهیزات جنگی غیر زرهی و نیز برای تخریب ساختمان‌ها و سنگرهای بتونی و حتی هلیکوپترهای ثابت استفاده کرد.

یکی از شرکت‌های آمریکایی در نمایشگاه IDEX-2011 نسخه مدرنتری از ار پی جی ۷ ساخت روسیه را به نمایش گذاشت که‌ام کا ۷۷۷ نام دارد و دارای وزنی ۵و۳ کیلویی بدون موشک است؛ که از این نظر سبک‌تر از مدل روسی می‌باشد و این به دلیل استفاده از الیاف کربن برای ساخت این سلاح می‌باشد.[1]

کاربرد سنگرهای بتونی

پلیس امنیتی عراقی با آرپی‌جی۷ در استان الانبار، ۲۰۰۵

از آرپی‌جی به‌طور گسترده‌ای در نبردهایی چون جنگ ویتنام (توسط ویت‌کنگ‌ها و ارتش خلق ویتنام)، جنگ شوروی در افغانستان (توسط مجاهدین)، توسط استقلال‌طلبان آنگولا و نامیبیا (آفریقای جنوب غربی آن زمان) در جنگ با ارتش آفریقای جنوبی، در جنگ داخلی السالوادور (توسط مبارزان FMLN)، در جنگ ایران و عراق (توسط نظامیان نیروهای نظامی ایران) و نیز در سال‌های اخیر توسط استقلال طلبان چچنی در جنگ با روسیه، نیروهای ضد آمریکایی در عراق، ببرهای تامیل در سری‌لانکا و حزب‌الله لبنان استفاده شده‌است.

نحوه آماده‌سازی

برای آماده کردن این سلاح جهت شلیک می‌بایست ابتدا راکت را به خرج متصل کنیم در انتهای راکت زبانه ماشین‌کاری شده‌ای وجود دارد که با پیچاندن همانند پیچ و مهره راکت و خرج را به هم متصل می‌کند؛ در مرحله بعد باید راکت را درون پرتاب‌کننده قرار داد به‌طوری‌که از نوک پرتاب‌کننده راکت را وارد کرده و تا انتها وارد می‌کنیم، آن‌گاه راکت را در جهت خلاف عقربه‌های ساعت می‌چرخانیم تا در محل خود محکم شود، آرپی‌جی را بر دوش گذاشته سپس ضامن سر راکت را کشیده و جدا می‌کنیم و با بازکردن مگسک‌های پرتاب‌کننده که تاشونده هستند فاصله تا هدف را بر روی مگسک عقبی تنظیم می‌کنیم آنگاه با دقت هدف گرفته می‌شود.

عمل

بعد از فشردن ماشه آرپی‌جی، سلاح با حدود ۱ تا ۲ ثانیه مکث شلیک می‌کند؛ این سلاح به هنگام برخورد با هدف به صورت دو مرحله‌ای عمل می‌کند. ابتدا هدف را سوراخ کرده و با نفوذ به داخل مرحله دوم عمل کرده و منفجر می‌شود. از این رو برای انهدام اهداف مستحکم مانند سنگرهای بتنی و زره تانکها مناسب است. مدل‌های دیگری به نام آرپی‌جی ۹ و آرپی‌جی ۱۱ نیز وجود دارد که قدرت تخریب بیشتری دارند.

جستارهای وابسته

نگارخانه

منابع

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ آرپی‌جی موجود است.
  1. حسینی، مهرداد. مجله اسلحه و مهمات۳. انتشارات گلپسند.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.