یوسف صفوت

یوسف صفوت (۱۳۱۰/۱۰/۱۰ - ۱۳۸۱/۱۱/۰۹) نخستین استاد ملی و قهرمان رسمی شطرنج ایران بود. وی سابقهٔ ۵ بار قهرمانی شطرنج ایران در سال‌های ۱۳۳۴ (نخستین دوره)، ۱۳۳۵، ۱۳۳۶، ۱۳۳۸ و ۱۳۴۴ و ۵ بار حضور در المپیاد شطرنج در ترکیب تیم ایران در ۱۹۵۶ مسکو، ۱۹۵۸ مونیخ، ۱۹۶۲ وارنا، ۱۹۶۴ تل آویو و ۱۹۷۰ زیگن را دارد. رکورد وی در المپیاد شطرنج ۳۲ پیروزی، ۲۹ تساوی و ۳۶ باخت از ۹۰ مسابقه بود.[2]

یوسف صفوت
در دهه ۱۳۴۰ خورشیدی
نام کاملیوسف صَفوَت
کشور ایران
زاده۱۳۱۹
تهران
درگذشته۹ بهمن ۱۳۸۱
عنواناولین قهرمان رسمی شطرنج ایران
رده‌بندی فیده۲۲۷۰ [غیرفعال][1]

وی فرزند علی‌اصغر صفوت پسر ارشد میرزا آقاخان صفوت‌المُلک تنها پسر میرزا مهدی (محمدعلی) حکیم الهی فرزند میرزا عبدالله اشکی آقاسی‌باشی پسر میرزا محمدعلی نوهٔ میرزا مهدی استرآبادی وزیر نادرشاه افشار بود. نسب میرزا مهدی استرآبادی هم بر اساس شجره‌نامه خانوادگی به خواجه نصیر طوسی می‌رسید. در این خانواده آموزش موسیقی به طور موروثی صورت می‌گرفت و یوسف صفوت هم نوازندۀ سه‌تار بود. برادر بزرگ‌تر او داریوش صفوت از موسیقی‌دانان مهم معاصر ایران بود.[3]

بازی‌های درخشان او در مسابقات جهانی شطرنج نشان از نبوغ سرشارش داشت. وی همچنین در عرصه یوگا، تاریخ ایران، ادبیات و عروض مقام استادی داشت و به ویژه در زمینه شعر و شاعری استعدادی ذاتی داشت. با اینکه وی اشعار زیادی سروده بود اما متأسفانه ایشان هرگز اقدامی برای چاپ آنها انجام نداد.

او با اشعار فیلسوف و ریاضیدان بزرگ ایرانی حکیم عمر خیام به قدری آشنا بود که قادر بود اشعار اصلی این شاعر بزرگ را از اشعاری که به او نسبت می دادند تمیز بدهد. وی علت این همه فعالیتهای گسترده و موفقش را به انتخاب زندگی تجردی نسبت می داد و به همین دلیل تا پایان عمر هرگز ازدواج نکرد.

یوسف صفوت سالهای بسیاری همکاری نزدیک با مجله ماهنامه شطرنج داشت و نام وی در فهرست اساتید این مجله همواره به چشم می خورد. مقدمه کتابهای شطرنجی زیادی به قلم ایشان مزین است که ترجمه کتاب وسط بازی الکسی سوئیتین مهمترین آنهاست.

او را به نامهای یونس و سیروس نیز صدا می کردند. وی بارها در باشگاه شطرنج سیروس در مسابقات لیگ کشوری ایران بازی کرد و زمانی که شطرنج را کنار گذاشت مربیگری اعضای تیم را بعهده گرفت. زمانی که بر اثر یک حادثه ناگوار مغز وی آسیب دید به بیماری آلزایمر دچار گشت. وی در سالهای پایانی عمر خود در سرای سالمندان سعادت آباد بستری بود و در ۹ بهمن ۱۳۸۱ دار فانی را وداع گفت.

منابع

  1. Yousof Safvat Rating and Chess Federation history
  2. Safvat, Yousof OlimpBase, the encyclopaedia of team chess
  3. خانواده بایگانی‌شده در ۸ ژوئیه ۲۰۱۱ توسط Wayback Machine سایت شخصی داریوش صفوت
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.