یوزی

یوزی (به عبری: עוזי تلفط: عوزی) مسلسل دستی ساخت اسرائیل است. این مسلسل محصول صنعت اسلحه‌سازی ابتدایی اسرائیل در دهه ۱۹۵۰ است که به طرز غیرمنتظره‌ای به یکی از موفق‌ترین مسلسل‌های تاریخ تبدیل شد. مخترع مسلسل یوزی، یک یهودی اسرائیلی آلمانی‌الاصل به نام عوزی گال بود که مسلسل عوزی را در سال ۱۹۴۸ طراحی کرد. عوزی گال بنابر وصیتش، امتیاز اسلحه عوزی را در اختیار وزارت دفاع اسرائیل قرار داد. اما مسلسل عوزی تنها نامش را از مخترعش نگرفته‌است و نام «عوزی» در زبان عبری مخفف اسم عوزیئل (עֻזִּיאֵל) است و در زمان لاتین امریکایی یوزی خوانده میشود به معنای «خداوند قدرت من است». یوزی از جمله مسلسل‌هایی است که می‌توان روی آن صداخفه‌کن نصب کرد.[1]

یوزی (عوزی)

نوع مسلسل دستی
  خاستگاه اسرائیل
تاریخچه خدمت
 خدمت ۱۹۵۴
استفاده شده توسط بیش از ۹۰ کشور
جنگ‌ها بحران سوئز، جنگ شش‌روزه، جنگ یوم‌کیپور، جنگ ویتنام، جنگ داخلی سریلانکا، جنگ‌های استعماری پرتغال، جنگ فالکلند، جنگ ایران و عراق، جنگ‌های مرزی آفریقای جنوبی، جنگ داخلی سومالی
تاریخ تولید
طراح عوزیل گال
تاریخ طراحی ۱۹۴۸
سازنده صنایع نظامی اسرائیل (اصلی)، فابریک ناسیونال (بلژیک)، نورینکو (چین)، کرواسی
تاریخ تولید از ۱۹۵۰
تعداد تولید شده ۱۰٬۰۰۰٬۰۰۰+
خصوصیات
وزن ۳.۵ کیلو
طول ۶۴۰ م‌م (قنداق باز)، ۴۷۰ م‌م (قنداق بسته)
 لوله لوله: ۲۶۰ م‌م

نخستین پیش‌نمونه یوزی در سال ۱۹۵۰ ساخته شده و بلافاصله برای آزمایش عملی در اختیار تعدادی از واحدها گذاشته شد. نوع بهینه شده‌ای از یوزی کمی قبل از جنگ ۱۹۵۶ تولید شد و قابلیت بالای آن در جنگ در صحرای سینا مشخص شد. این سلاح نه تنها اعتمادپذیری بسیار بالایی داشت بلکه در مقایسه با مسلسل‌های دستی دیگر بسیار دقیق بود و بلافاصله توجه جامعه بین‌المللی را به خود جلب کرد. در دهه ۱۹۶۰ یک قنداق جدید فلزی جایگزین قنداق چوبی شد و شرکت فابریک ناسیونال بلژیک امتیاز تولید این مسلسل را دریافت کرد. مدل‌هایی از این سلاح از جمله مدل کوچکتر و سبکتری به نام مینی یوزی و مدل باز هم کوچکتری به نام میکرو یوزی تولید شدند. اوزی مورد توجه نیروهای ویژه و سرویس‌های امنیتی هم قرار دارد و از سلاح‌های آشنا و معروفی است که در بسیاری از فیلم‌های معروف سینمایی هم دیده می‌شود.[2]

خشاب یوزی در داخل قبضه قرار گرفته و تقریباً در مرکز اسلحه قرار دارد که باعث لرزش کمتر اسلحه در هنگام شلیک و در نتیجه شلیک آسان‌تر و دقیق‌تر می‌شود. مدل اصلی یوزی با کالیبر ۹ میلی‌متری ساخته شده و از فشنگ ۹*۱۹ م‌م پارابلوم استفاده می‌کند. برد مفید آن ۲۰۰ متر و سرعت خروج فشنگ از دهانه تفنگ ۴۰۰ متر در ثانیه است. طول یوزی با قنداق باز ۶۷ سانتی‌متر و با قنداق بسته ۴۵ سانتی‌متر و وزن آن ۳.۷ کیلوگرم است. نیروهای مسلح بیش از ۹۰ کشور دنیا از اسلحه یوزی استفاده کرده یا هنوز در حال استفاده از آن هستند. بسیاری از منابع گفته‌اند که عوزیئل گال در طراحی یوزی از مسلسل ساخت چکسلواکی اس آ.۲۳ الهام گرفته‌است اما اس‌آ.۲۳ در سال ۱۹۴۸ وارد خدمت نظامی شده و تولید آن از سال ۱۹۴۹ شروع شد در نتیجه بعید به نظر می‌رسد عوزیئل گال این مسلسل را قبل از طراحی یوزی دیده باشد. ضمناً از سال ۱۹۴۴ بریتانیایی‌ها شروع به طراحی مسلسل‌هایی با اصول کلی مشابه با یوزی کرده بودند و ممکن است عوزیئل گال با کارهای آن‌ها آشنا بوده باشد. این احتمال نیز وجود دارد که او به‌طور کامل این مسلسل دستی را از خود ابداع کرده باشد به ویژه با توجه به طرح کلاسیک یوزی که از ۵۰ سال قبل در سلاح‌های کمری نیمه اتوماتیک استفاده می‌شد.[3]

این سلاح تا سال ۲۰۰۳ در ارتش اسرائیل مشغول به خدمت‌رسانی بوده‌است.

ویژگی‌ها

  1. قدرت آتش متمرکز و پراکنده
  2. کوتاهی لوله و کمی وزن امکان استفاده در وضعیت‌های مختلف را به تیرانداز می‌دهد.
  3. عمل با گلنگدن باز از محاسن این نوع مسلسل است به همین دلیل احتیاج به عوامل خنک‌کننده ندارد.
  4. با تعبیه گیره اطمینان در گلنگدن از بازشدن بی موقع آن و اجرای آتش در اثر ضربه یا تکانهای شدید جلوگیری می نماید.
  5. با اتخاذ تدابیر فنی خاص در دستگیره آتش امکان حمل سلاح مسلح را با تأمین کافی به تیراندازی می‌دهد و سبب میگردد که سلاح در مدت بسیار کوتاهی شروع به تیراندازی کند.
  6. قرار گرفتن خشاب در مرکز و وجود تعادل در اسلحه از محاسن این سلاح است.
  7. در مسلسل دستی یوزی یک ضامن کفی دستی که ضامن قبضه‌ای می نامند وجوددارد که کارکرد اسلحه را خیلی مطمئن تر می‌سازد یعنی برای شلیک اسلحه چکاننده ماشه به تنهایی کافی نیست و باید دست پشت قبضهٔ طپانچه‌ای شکل را کاملاً گرفته باشد وگرنه اگر ماشه هم فشار داده شود تیری شلیک نخواهد شد.
  8. دو نوع قنداق در مسلسل یوزی وجود دارد که یکی چوبی و دیگری تاشو است . طولشان اکثراً ۲۰ سانتی‌متر است .(باستثنای مدل‌های خاصی که قنداق‌های طویل تر داشتند) ولی بعد از سال ۱۹۶۰ که در فرم گلنگدن و برگه ناظم آتش یوزی تغییر داده شده قنداق‌ها همگی تاشو و فلزی گردیدند.
  9. درساختمان یوزی استفاده ماهرانه و صحیحی از ورقه فولاد پرس شده گردیده است و پلاستیک مصرف شده در ساختار جا دستی دست چپ (روپوش تحتانی ) و روپوش قبضه طپانچه‌ای شکل به خوبی در مقابل حرارت مقاوم می‌باشد .
  10. دارای دو روزنه دید است که به حول محور خود می چرخد و در پشت هر دو روزنه دید یکی عدد۱۰۰و دیگری عدد۲۰۰ نوشته شده که برد مؤثر یوزی می‌باشد . اگر روزنه دید شکسته شود محور مربوطه که پیچی است بیرون آورده و یک روزنه دیگر جایگزین می کنیم.
  11. آمریکا، آلمان، پاناما، پرو و ونزوئلا از جمله استفاده کنندگان این اسلحه هستند.

نگارخانه

جستارهای وابسته

پانویس

  1. Deactivated Uzi and silencer
  2. «Uzi History». بایگانی‌شده از اصلی در ۵ اکتبر ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۱۲ اکتبر ۲۰۱۲.
  3. / Mini UZI / Micro UZI submachine gun (Israel) بایگانی‌شده در ۲۲ فوریه ۲۰۱۴ توسط Wayback Machine Modern Firearms

منابع

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ یوزی موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.