گرمابه پهنه

حمام حضرت یا حمام پهنه بين مسجد جامع و امامزاده يحيي در سمنان واقع شده است. در سال ۸۵۶ هجري قمري در زمان سلطنت ابوالقاسم بابر خان پادشاه تيموری و به دستور وزير وی خواجه غياث الدين بهرام سمنانی ساخته شده است. اين حمام در سال ۱۳۱۲ هجری قمری در اوایل سلطنت مظفرالدين شاه و به دستور حاج ملاعلی حکيم الهی، نسبت به تعمير و تجديد بنای آن اقدام شد. يکی از قسمتهاي جالب توجه اين حمام، سر در زيبا و کاشيکاری شده آن است و در بالای در ورودي اشعاری به خط نستعليق خوانا و استادانه نوشته شده است. اين حمام از موقوفات مسجد جامع است. حمام پهنه به مساحت تقريبي ۱۰۰۰متر مربع در شمال غربي تکيه پهنه ساخته شده و دو در ورودی آن برای ورود آثاين و خانم ها پيش بيني گرديده است. در مردانه که داراي دو صفه مي باشد از سه طرف داراي کاشيکاري است در بالای در نيز کتيبه ای از کاشي به رنگ سفيد بر زمینه لاجوردی وجود دارد. بر سر در اين ورودی علامت شير و خورشيد با کاشی های زرد رنگ در دو لچک و به صورت يک نيم دايره مشخص می باشد. در دو طرف اين در تصوير دو سرباز قاجار کاشيکاری شده است که در آن جمله (عمل زين العابدين سمنان۱۳۳۰) به چشم می خورد.

سردر گرمابه پهنه


گرمابه پهنه
نامگرمابه پهنه
کشورایران
استاناستان سمنان
شهرستانسمنان
اطلاعات اثر
کاربریحمام
کاربری کنونیموزه مردم شناسی
دیرینگیدوره تیموری
دورهٔ ساخت اثردوره تیموری، دوره قاجار
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت۱۰۲۲
تاریخ ثبت ملی۳۰ دی ۱۳۵۳
فضای داخلی گرمابه حضرت (پهنه)

این اثر در تاریخ ۳۰ دی ۱۳۵۳ با شمارهٔ ثبت ۱۰۲۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.[1]

موزه مردم شناسی

حمام پهنه در تاریخ ۱۳۷۳ بعد از یک سری مرمت و بازسازی تبدیل به موزه محلی باستان‌شناسی مردم‌شناسی شد[2]

جستارهای وابسته

منابع

  1. «دانشنامهٔ تاریخ معماری و شهرسازی ایران‌شهر». وزارت راه و شهرسازی. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۶ اکتبر ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۱۰ اکتبر ۲۰۱۹.
  2. http://mirassemnan.ir/HomePage.aspx?TabID=4946&Site=DouranPortal&Lang=fa-IR
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.