کینه ورس

کینه ورس روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان ابهر در استان زنجان ایران است.

کینه ورس
تصویری از کینه ورس
تصویری از کینه ورس
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانزنجان
شهرستانابهر
بخشبخش مرکزی
دهستانابهررود
نام محلی‌کینه‌ورس
نام‌های قدیمیکیاورس
مردم
جمعیت۶۴۷ نفر (سرشماری ۹۵)
آب‌وهوا
روزهای یخبندان سالانهآذر،دی،بهمن،اسفند،فروردین
اطلاعات روستایی
کد آماری۲۳۳۱۰۹
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۲۴۳۵۳۸

جمعیت

این روستا در دهستان ابهررود قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۷۰۳ نفر (۱۸۴خانوار) بوده‌است.

مکان‌های دیدنی

سد کینه‌ورس در فاصله ۱۴ کیلومتری جنوب‌غربی شهرستان ابهر و حدود ۵ کیلومتری روستای کینه‌ورس قرار دارد. این سد بر روی شاخه کینه‌ورس از رودخانه ابهررود که از جنوب به طرف شمال جریان داشته و به دشت تاکستان وارد می‌شود احداث شده و مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌است. حجم مخزن این سد خاکی سنگریزه‌ای برابر ۱۶/۱ میلیون متر مکعب و طول تاج آن ۳۷۴ متر است.

زگیل ماغاری در کوه‌های غرب روستا قرار دارد. این غار ناشناخته که جایگاه زندگی خفاش‌ها و کبوتران وحشی نیز می‌باشد، جزو اسرار این روستای تاریخی است. حفره عمودی و صعب العبور این غار در قسمت تحتانی به راهرویی افقی و کشف نشده منتهی می‌گردد. در اطراف این غار سنگ‌های آهکی دیده می‌شود. گیاه وحشی با نام محلی «مانتار» که جزو پیازداران است در حوالی این کوه وجود دارد و برای تسکین و درمان دردهای عضلانی کمر و پا کابرد دارد. جانیش دره سی یا درهٔ جانیش از دره‌های سرسبز این روستا می‌باشد که در فصل بهار پر است از گیاهان دارویی از جمله (ریواس، تره کوهی، مانتار، چیدان و …) و از لحاظ بصری زیبای‌های خاص خود را دارد ||علی بلاغی|| در بالای کوهی در نزدیکی سد کینه ورس قرار دارد و سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب میکند.

آب و هوا

آب و هوای این روستای کوهستانی در فصل تابستان معتدل است به نحوی که تقریباً احتیاجی به استفاده از کولر و وسایل خنک‌کننده در آن وجود ندارد و در فصل زمستان بسیار سرد می‌باشد. بارش برف در آن بسیار عادی تر از باران است.

کشاورزی

به دلیل کوهپایه‌ای بودن اراضی کشاورزی آن، سفره آب زیرزمینی عمیق در آن وجود ندارد و در واقع دامنه‌های آن و رودخانه «کینه ورس رود» نقش تغذیه‌کننده منابع آب زیرزمینی دشت ابهر را بر عهده دارد. از این رو، بیشتر محصولات زراعی آن را گندم، جو، عدس، نخود و یونجه دیم تشکیل می‌دهد و باغات انگور، سیب، گردو و بادام آن نیز با استفاده از آب‌های سطحی، چشمه و چاه‌های دستی نیمه عمیق آبیاری می‌شود. به دلیل قدمت زیاد و تبحر اهالی این روستا در پرورش انگور، این محصول نسبت به سایر نقاط استان از کیفیت بالاتری برخوردار است.

پیشینه اهالی

به دلیل سرشناس بودن افراد شاخص روستا و تمول نسبی اهالی آن در دوان قدیم و جدید، نام «کینه ورس» شناخته شده بوده و اهالی آن با احترام یاد می‌شوند.


منابع

    • «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ ژانویه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱ ژانویه ۲۰۱۳.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.