چاردا

چاردا (به مجاری: csárda) نام سنتی میکده‌ها، مهمانسراها و کاروانسراهایی در مجارستان است، که در حاشیهٔ شهر، کنار جاده و در مناطق سبزدشت، عمدتاً در دشت بزرگ و در امتداد جاده‌ای منتهی به بازارهای اصلی واقع شده‌اند. نام چاردا امروزه نیز به عنوان بخشی از نام مراکز پذیرایی و رستوران‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

عکس مربوط به ۱۸۹۵ - عکس از لیپوت شتریلیسکی[persian-alpha 1]

خاستگاه

ریشهٔ چاردا، به واژهٔ فارسی چارتاق بازمی‌گردد. واژهٔ چاردا در زبان‌های بالکانی از ترکیِ çardak گسترش پیدا کرده و در زبان مجاری هم از طریق صربی‌کروواتی و هم مستقیماً از ترکی عثمانی وارد شده‌است. همچنین پسوند «ش»، چاردا را وابسته به نوعی رقص به نام چارداش می‌کند که از سال ۱۸۳۵ در گزارش‌ها ذکر شده و وارد چندین فرهنگ اروپایی دیگر شده‌است.[1][2]

تاریخچه

اولین استفاده از واژهٔ چاردا مربوط به ۱۷۵۵ است. چارداها در ابتدا در مکانهایی قرار داشتند که پاسبانان و نیروی نظمیه به سختی می‌توانستند آنها را کنترل کنند. داستان‌های عاشقانه بسیاری که بیشتر در مورد قانون‌شکنان و بتیارها نقل شده، به چاردا مرتبط است.

نگارخانه

یادداشت

  1. مجاری: Strelisky Lipót

منابع

  1. Max Vasmer (15 December 2019). "Vasmer's dictionary> чердак". starling.rinet.ru (به روسی). Archived from the original on 14 March 2016. Retrieved 19 December 2019.
  2. Ildikó Tamás. Gábor Zaicz, ed. ETIMOLÓGIAI SZÓTÁR Magyar szavak és toldalékok eredete [ریشه و وندهای واژگان مجاری] (به مجاری). ISBN 963 7094 01 6.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.