پارکینگ
پارکینگ (به انگلیسی: Parking) یا توقفگاه[1] محلی است که خودرو در طی زمانی که از آن استفاده نمیشود، در آنجا نگاهداری میشود. بهطور معمول پارک ماشینها در دوطرف جاده مجاز است. پارکینگ[2] میتواند در فضای باز یا بسته واقع شوند به طوری که دسترسی به آنها خصوصی یا عمومی باشد.
در تهران
در شهر تهران، خانههای بدون پارکینگ سخت، فروش میروند؛ بهعنوان مثال اگر دو آپارتمان در یک مجتمع، که هر دو ۸۵ متری و دارای امکانات مشابه باشند، آپارتمان دارای پارکینگ متری ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان باشد، آپارتمان دیگر (بدون پارکینگ) متری ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان قیمتگذاری میگردد. در نتیجه بنابهگزارشی در شهریور ۱۳۹۳، قیمت خانههای پارکینگدار و فاقد پارکینگ در منطقهٔ محله هفت تیر، متری ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان، متفاوت است.[3] داشتن پارکینگ خود یکی از امتیازهای یک آپارتمان است.
از «دعوا سر جای پارک» بهعنوان عامل بیشترین نزاعهای خیابانی در شهر تهران یاد شدهاست.[4]
عرف جهانی
طبق حقوق شهروندی که در بیشتر کشورهای غربی بهرسمیت شناخته شده یک ساختمان باید پارکینگ مورد نیاز ساکنین خود را تأمین کند؛ برای مثال اگر قرار است یک مجتمع تجاری راهاندازی شود نباید محل آن بهگونهای باشد که باعث ایجاد ترافیک در خیابانهای اطراف شود یا برای همسایگان مزاحمت ایجاد کند؛ داشتن پارکینگ نیز یکی از نخستین نیازهایی است که مجتمع باید آن را برآورده کند.
در بیشتر شهرهای پیشرفته و مدرن هر ملک شخصی نیز علاوه بر تأمین پارکینگ صاحبخانه، چند پارکینگ دیگر (مثلاً ۴) را نیز برای میهمانان در نظر میگیرد؛ این تعداد پارکینگ اضافه ممکن است جلوی ساختمان یا ملک شخصی باشند و مدیریت شهری بهگونهای است که اگر محلهای ظرفیت ساخت خانههای چند طبقه را ندارد اجازه این کار داده نمیشود.
فضای پارک بازدیدکننده[5]
۲–۳ واحد
۱ فضای پارک بازدید کننده
۴–۶ واحد
۲ فضای پارک بازدید کننده
۷–۱۰ واحد
۳ فضای پارک بازدید کننده
۱۱+ واحد
۱ فضای پارک برای هر ۳ خانه
فضای بازدیدکننده باید در دسترس باشد و نیازی به کلید، ریموت و … نداشته باشد.
با وجود اینکه قوانین تا حدودی مشابه دیگر نقاط جهان در ایران وجود دارد اما حتی خود شهرداری نیز برخی ساختمانها را از ساخت پارکینگ معاف میکند.[6]
پیدا کردن پارکینگ
پیدا کردن جای پارک یک مشکل مهم برای رانندگان است؛ در سالهای گذشته روشهای گوناگونی همانند استفاده از اپلیکیشن تلفن همراه، ارائه نقشههای راهنما، و بسیاری دیگر برای کمک به رانندگان بهوجود آمدند.
اپلیکیشنها
معمولاً از نمایش اطلاعات زنده استفاده میکنند و ممکن است برخی به کاربران برای افزودن اطلاعات جدید و محل پارکینگها وابسته باشد. ممکن است تبلیغات داشته باشند یا بخاطر نمایش جای پارک پول بگیرند.
همچنین این نوع اپلیکیشنها میتوانند اطلاعات جای پارک همانند ارتفاء، هزینه و ظرفیت را نیز نمایش دهند.[7]
جستارهای وابسته
- شهرداری
- پارکینگ طبقاتی
- تجهیزات ایمنی پارکینگ
پانویس
- مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی (کنونی)
- Parking، ارجاع به منبع.
- «پارکینگ خانههای تهران، چند؟». آفتاب. ۲۰۱۴-۰۸-۲۹. دریافتشده در ۲۰۱۴-۰۸-۲۹.
- «تهرانیها بیشتر برسر چه نزاع میکنند؟». آفتاب. ۲۰۱۴-۰۹-۰۷. دریافتشده در ۲۰۱۴-۰۹-۰۸.
- «10-5.1704 Residential parking standards». qcode.us. دریافتشده در ۲۰۱۸-۰۱-۱۹.
- «ضوابط تأمین پارکینگ برای ساختمانهای جدید». روزنامه دنیای اقتصاد. دریافتشده در ۲۰۱۸-۰۱-۱۹.
- MBANews. «پیدا کردن جای پارک با اپلیکیشن نوکیا». بایگانیشده از اصلی در ۵ دسامبر ۲۰۱۷. دریافتشده در ۴ دسامبر ۲۰۱۷.