نوپو

نوپو، سرنام نیروهای ویژه پاد وحشت[2][3][4] و در برخی منابع نیروهای ویژه پاسداران ولایت[4]، یکی از واحدهای زیرمجموعه یگان ویژه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است که در گذشته توسط نوهد ولی امروزه استادانی از خود یگان به نیروهای جدید آموزش می‌دهند و برای رهایی گروگان، خنثی‌سازی عملیات تروریستی و سرکوب اعتراضات استفاده می‌شود.[5][6] اعضای نوپو به دلیل داشتن یونیفورم سیاه رنگ به سیاه‌جامگان نیز معروف شده‌اند. از دید برخی نیروهای نوپو نوعی نیروی اسوات هستند.

نوپو

کنش ۱۳۷۲-اکنون
کشور ایران
رسته عملیات ویژه
نقش ضد تروریسم، رهایی گروگان، پلیس ضدشورش
نام مستعار سیاه جامگان
رژه ۳۱ شهریور هرسال[1]
نبردها فهرست
فرماندهان
سرهنگ ستاد محسن ابراهیمی

رایج‌ترین باور نادرست در مورد نوپو، تلقی آن به عنوان «یگان ویژه نیروی انتظامی ایران» میباشد. این در حالی است که واحد نوپو، یکی از زیرمجموعه‌های آن محسوب می‌شود. نیروهای ویژه پلیس، در چهار یگان موسی بن جعفر، امام خمینی، امام حسین و امیرالمؤمنین سازماندهی شده‌اند که نوپو، زیرمجموعه آخری محسوب می‌شود.[7]

مأموریت واحد نوپو، در رهایی گروگان و مقابله با عملیات‌های تروریستی خلاصه می‌شود و مأموران این واحد برای آمادگی هرچه بیشتر، آموزش‌های ویژه‌ای شامل فراگیری دوره های ویژه چترریزی، تیراندازی، پرش از ساختمان،بوکس،جودو، راپل، غواصی، سکان داری، پرواز با پاراگلایدر،پاراموتور و همچنین دوره‌هایی موسوم به آبی و خاکی را پشت سر می‌گذارند.[8] همچنین این نیروها در مقابله با اعتراضات خیابانی نقش فراگیر و وسیعی را ایفا می‌کنند.[9]

پوشش

لباس فرم نیروهای این واحد تماما مشکی است که به گفته فرمانده آن به دلیل ایجاد رعب و وحشت برابر اهدافشان به‌دین گونه انتخاب شده است.[10]

نام

در سال ۱۳۹۱ که حسن کریمی عهده‌دار فرماندهی این نیروها شد نام این واحد را نیروهای ویژه پاسدار ولایت برشمرد، حال آنکه تا قبل آن نوپو مخفف نیروهای ویژه پاد وحشت قلمداد میشد.[11] وی در توجیه این عمل گفت که در اصطلاحات بین‌المللی برای این نیروها نام پادوحشت کاربرد دارد اما ما آنرا به پاسدار ولایت تغییر دادیم.[12][9]

تمرین نوپو اصفهان

شکل‌گیری و آغاز به کار

پیش از انقلاب سال ۱۳۵۷، مأموریت‌های رهایی گروگان و ضدتروریستی در اختیار تیپ ۶۵ نوهد قرار داشت و تشکیل آن نیز به زمان قبل از انقلاب بازمی‌گردد که ۳۳ نفر از افراد تیپ ۶۵ توسط کارشناسان خارجی، انتخاب شدند و تحت آموزش قرار گرفتند اما پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران، این نیاز در نیروی انتظامی دیده شد تا نیروهای ویژه‌ای (نوپو) با هدف انجام «مأموریت‌های رهایی گروگان و ضدتروریست» آموزش دیده شوند. نوپو در سال ۷۴ به شکل منسجم‌تری درآمد و در سال ۷۶ وظیفه مقابله با تیم‌های تروریستی به این واحد سپرده شد که کمیته بازنشستگان تیپ ۶۵ نوهد نیز در آموزش این نیروها، کمک بسیاری در ابتدای امر داشتند و ادامه این راه توسط خود نیروهای انتظامی جمهوری اسلامی ایران طی شد..[8]

برخورد با اعتراضات

حسن کریمی فرمانده پیشین واحد نوپو در این خصوص گفت که این نیروها را در برخورد با اعتراضات دانشجویی سال ۷۷ و اعتراضات سال ۸۸ نقش اصلی را بازی کردند. وی همچنین از ایجاد واحد ویژه «ضد اغتشاش زنان» در این یگان خبر داد و گفت که وظیفه‌اش برخورد با اعتراضات زنان است، وی اعمالی چون کار اطلاعاتی، بازجویی و تخلیه محل تجمع اعتراضات اجتماعی بانوان را شرح وظایف این واحد برشمرد.[8]

درگیری‌ها

فرماندهان

  • ستوان دوم امیر شکوهیان (? - ۱۳۸۹)
  • سرهنگ محمود محمودی (۱۳۸۹ - ۱۳۹۱)
  • سرهنگ محمد طراقیه (۱۳۹۱ - ۱۳۹۳)
  • سرهنگ حسین امجدیان (از ۳۱ تیر ۱۳۹۳ - فروردین ۱۳۹۵)
  • سرهنگ دوم محسن ابراهیمی (از ۲۹ فروردین ۱۳۹۵ - اکنون)[19][20]

جستارهای وابسته

منابع

  1. نمایش توان دفاعی نیروهای مسلح در رژه ۳۱ شهریور ایسنا
  2. «عملیات نیروی ویژه پاد وحشت ایران». خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency. ۲۰۱۵-۰۵-۰۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۶-۲۷.
  3. بی‌بی‌سی، حسین باستانی. «افسانه و واقعیت در مورد عملیات 'نوپو' در ایران». BBC News فارسی. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۶-۲۶.
  4. ««نوپو»؛ سرزمین ناشناخته ناجا/مهارت «هدف‌گیری و شلیک در 3 ثانیه» و تسلط به «تمام گویش‌ها» - اخبار اجتماعی - اخبار تسنیم - Tasnim». خبرگزاری تسنیم - Tasnim. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۰۷-۲۲.
  5. «نوپو»؛ سرزمین ناشناخته ناجا/مهارت «هدف‌گیری و شلیک در ۳ ثانیه» و تسلط به «تمام گویش‌ها» خبرگزاری تسنیم
  6. واحد زنان یگان ویژه پلیس تشکیل می‌شود خبرگزاری فرارو
  7. افسانه و واقعیت در مورد عملیات 'نوپو' در ایران بی‌بی‌سی فارسی
  8. «نوپو»؛ سرزمین ناشناخته ناجا/مهارت «هدف‌گیری و شلیک در ۳ ثانیه» و تسلط به «تمام گویش‌ها»خبرگزاری تسنیم
  9. Welle (www.dw.com)، Deutsche. «فرمانده نوپو از راه‌اندازی "یگان ضداغتشاش زنان" در تهران خبر داد | DW | 24.08.2014». DW.COM. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۷-۳۰.
  10. Welle (www.dw.com)، Deutsche. «روایت تصویری از نوپو؛ نیروهای ویژه پاسدار ولایت | DW | 10.11.2015». DW.COM. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۷-۳۰.
  11. www.asriran.com https://www.asriran.com/fa/news/351841/%D9%81%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%AF%D9%87-%DB%8C%DA%AF%D8%A7%D9%86-%D9%88%DB%8C%DA%98%D9%87-%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D8%A7%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D9%88%D8%A7%D8%AD%D8%AF-%D8%B6%D8%AF%D8%A7%D8%BA%D8%AA%D8%B4%D8%A7%D8%B4-%D8%B2%D9%86%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D8%AA%D9%87%D8%B1%D8%A7%D9%86. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۷-۳۰. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  12. «فرمانده یگان ویژه پلیس: سال ۸۸، مردمی نبودیم | صدای آمریکا فارسی». ir.voanews.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۷-۳۰.
  13. بی‌بی‌سی، حسین باستانی. «افسانه و واقعیت در مورد عملیات 'نوپو' در ایران». BBC News فارسی. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۶-۲۶.
  14. ««یگان ویژه»؛ سرکوبگرترین نیروی ضد شورش جمهوری اسلامی». www.radiofarda.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۵-۰۸.
  15. «سرکوب دراویش؛ پروژه‌ای از پیش تعیین‌شده». IranWire | خانه. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۷-۳۰.
  16. www.tabnak.ir https://www.tabnak.ir/003GfF. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۷-۳۰. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  17. «آبان با چه سلاح‌هایی، در دستان چه کسانی خونین شد؟». رادیو فردا. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۷-۳۰.
  18. www.tabnak.ir https://www.tabnak.ir/fa/news/941862/حرف‌های-برخی-معترضین-در-تجمعات-بنزینی. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۷-۳۰. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  19. فرمانده نوپو تغییر کرد رجانیوز
  20. فرمانده نوپو تغییر کرد مشرق
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.