موسیقی میخانه‌ای

موسیقی میخانه‌ای یا میخانا (به ترکی آذربایجانی:Meyxana) نوعی موسیقی آذربایجانی است. تفاوت میخانا با مشاعره‌های دیگر، فی‌البداهه بودن آن است. شعرا یا غزل خوانان باید در جواب فرد مقابل، فی‌البداهه بیتی با قافیه ای که از قبل توسط شعرا مشخص شده‌است بسرایند. یکی دیگر از تفاوت‌های میخانا با دیگر مشاعره‌ها، تعداد شعرا است. شعرا می‌توانند بیش از دو نفر باشند. حتی در بعضی از مشاعره‌ها ۱۵ نفر شاعر هم وجود دارد.

انواع میخانه

قالب شعری میخانا
  • هر شاعر می‌بایست دو بیت آهنگین بسراید که سه مصراع اول با هم، هم قافیه باشند و مصراع چهارم باید با مصراعی که از قبل توسط شعرا سروده شده، هم قافیه باشد. در آخر مصراع چهارم، یک یا چند کلمه ثابت وجود دارد که قبل آن قافیه به کار می‌رود. که به این دو بیت، بیت میخانه‌ای می‌گویند.
  • سخت‌ترین قالب، قالب مکمل است. قافیه‌ها، مصراع‌ها، و … این قالب با قالب اصلی و معمولی تفاوتی ندارد. ولی تفاوت اصلی در این است که میخانه مکمل، دارای دو بند است که هر بخش شامل یک بیت میخانه‌ای است.
  • قالب دیگری بدون قافیه مشترک بین شعرا وجود دارد و بجای قافیه مشترک، در آخر پس از چهار مصراع یک مصراع ثابت وجود دارد.
قالب شعری میخانا مکمل
  • یکی از این قالب‌ها، قالبی است که دارای آهنگ است. در این قالب چهار مصراع اول با هم، هم قافیه هستند و شعرا از قبل هیچ قافیه و مصراعی نساخته‌اند و پس از چهار مصراع، شعرا ترانه یا سرود معروفی را می‌خوانند.
  • قالب آخر، قالبی است که در بعد از چهار مصراع، قافیه به صورت جدا گفته می‌شود و بخش ثابت ندارد. معروف‌ترین مشاعره با این قالب، مشاعره پراموی (قافیه جنجالی پرویز بلبله) است.

جستارهای وابسته

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.