موتور شش زمانه
موتور شش زمانه(به انگلیسی: Six-stroke engine) یکی از انواع موتورهای درونسوز ، که بر اساس ساختار موتور چهارزمانه است اما با این تفاوت که دارای چند ویژگی افزوده است که باعث افزایش کارایی موتور و کاهش گازهای گلخانهای میشود. دو نوع از موتورهای شش زمانه از سال ۱۸۹۰ رو به توسعه گذاشتند.حرارت به محفظه ای که با محفظه احتراقی در تماس است منتقل میشود.
انواع
نخستین مدل
(تک پیستون) نام داردکه شامل دو محفظه (۱-گرم کن ۲-احتراق) است به ازای هر پیستون ۴ سوپاپ وجود دارد. نحوه کار آن به گونه ای است حرارتی ایجاد شده در محفظه احتراق ( که از چرخه چهارگانه چرخه اتو و چرخه دیزل ایجاد میشود) به محفظه گرمکن که با هم در تماسند منتقل میشود.و این تماس به نوعی مانع از دوریز حرارت میگردد.
این مدل تقریباً شبیه موتور چهار زمانه است ولی علاوه بر ایجاد نیرو از احتراق سوخت انبساط گازهای حاصله از از انبساط هوای محبوس در گرمکن نیز برای تولید نیرو استفاده میکند.لازم به ذکر است که همین هوای منبسط شده دوباره با سوخت ترکیب شده و احتراق یافته تا مولد دومین نیر باشد. پیستون در این نوع موتور شش زمانه به ازای هر تزریق سوخت ۳ بار بالا وپایین میرود.در این موتور ۲ مولد نیرو وجود دارد ۱-(سوخت) ۲-(هوا یا دود)
دومین مدل
(پیستون مقابل) نام دارد که شامل ۲ پیستون رو به روی هم است.می توان گفت این مدل به گونه ای ترکیبی از موتور چهار زمانه و موتور دوزمانه است ولی بر خلاف مدل قبلی چون ۲ پیستون دارد در هر چرخه۶ فرایند انجام میدهد در واقع وجود ۲ پیستون موجب ایجاد سامانه بدون سوپاپ شدهاست.
سامانه ۲ پیستونه در موتورهای معمولی جایگزین پیستون شده اما ضریب تراکم را افزایش میدهد.
مزایا
۱-راندمان بالا تر.
۲- ۳۰ درصد کاهش مصرف سوخت.
۳- ایجاد صدا کمتر.
۴-کاهش گازهای گلخانه ای.
۵-قدرت بیشتر نسبت به حجم موتور یکسان
معایب
در موتور پیستون مقابل انتقال نیرو به صورت متقارن بین پیستونها تقسیم نمیشوند. اما اگر موتور شش زمانه تک محور باشد مشکل متقارن نیرو دارد
همچنین ببینید
- مجموعه سوپاپ
- میلسوپاپ رو
منابع
- مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Six-stroke engine». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۲۱ اوت ۲۰۱۴.