موتور ایکس‌یو پی‌اس‌ای

موتور ایکس‌یو پی‌اس‌ای (انگلیسی: PSA XU engine) خانواده‌ای از موتورهای درون‌سوز هستند که در خودروهای سیتروئن و پژو استفاده می‌شود. سری ایکس‌یو در دهه ۸۰ و ۹۰ میلادی، موتور استفاده‌شده در بیشتر خودروهای اندازه متوسط پژو-سیتروئن بود. یکی از قابل‌توجه‌ترین موتورهای این خانواده، ایکس‌یو۷ است که در دامنه گسترده‌ای از خودروهای تولید ایران استفاده‌شده‌است، از جمله: پژو ۴۰۵، پژو پارس، سمند، سورن و زانتیا.[1][2]

موتور ایکس‌یو
توضیحات کلی
تولید کنندهگروه پی‌اس‌ای
تولید۱۹۸۲–۲۰۰۱
طرح
نوع موتورموتور چهارسیلندر خطی
حجم موتور۱٫۶ لیتر (۱٬۵۸۰ سانتی‌متر مکعب)
۱٫۸ لیتر (۱٬۷۶۱ سانتی‌متر مکعب)
۱٫۸ لیتر (۱٬۷۷۵ سانتی‌متر مکعب)
۱٫۹ لیتر (۱٬۹۰۵ سانتی‌متر مکعب)
۲٫۰ لیتر (۱٬۹۹۵ سانتی‌متر مکعب)
۲٫۰ لیتر (۱٬۹۹۷ سانتی‌متر مکعب)
۲٫۰ لیتر (۱٬۹۹۸ سانتی‌متر مکعب)
قطر سوراخ۸۳ میلیمتر (۳٫۲۷ اینچ)
۸۴ میلیمتر (۳٫۳۱ اینچ)
۸۵ میلیمتر (۳٫۳۵ اینچ)
۸۶ میلیمتر (۳٫۳۹ اینچ)
قطر پیستون۷۳ میلیمتر (۲٫۸۷ اینچ)
۸۱٫۴ میلیمتر (۳٫۲۰ اینچ)
۸۲ میلیمتر (۳٫۲۳ اینچ)
۸۶ میلیمتر (۳٫۳۹ اینچ)
۸۸ میلیمتر (۳٫۴۶ اینچ)
۹۰ میلیمتر (۳٫۵۴ اینچ)
بلوک سیلندرچدن، آلیاژهای آلومینیوم
سرسیلندرآلومینیوم
نوع سوپاپ‌هامیل‌سوپاپ بالاسری 2 valves x cyl.
میل‌سوپاپ بالاسری 4 valves x cyl.
احتراق
توربوشارژرTR30R (در برخی نسخه‌ها)
سیستم سوخت رسانیکاربراتور یک‌دهانه یا دو دهانه
سوخت‌رسانی انژکتوری
سوخت مصرفیموتور بنزینی
خنک‌کاری موتور درون‌سوزرادیاتور
قدرت موتور
قدرت خروجی۵۹۲–۷۹ اسب بخار (۴۴۱–۵۹ کیلووات)
گشتاور۶۳۵–۲۵۵ نیوتن متر (۴۶۸–۱۸۸ پوند-فوت)
انتشار گاز
مدیریت انتشارمبدل کاتالیست

موتور انژکتوری XU7jpk با کد L6A برای اولین بار بر روی پژو پارس عرضه شد و دارای بیشینه توان ۷۰ کیلووات (معادل ۹۷ اسب بخار) و گشتاور ۱۴۸ نیوتن متر در دور ۲۸۰۰ بود. سپس نمونه بهبود یافته L6A یعنی موتور Xu7jpL3 با کد LFZ دارای بیشینه توان ۷۴ کیلووات (۱۰۱ اسب بخار) و بیشینه گشتاور ۱۵۳ نیوتن متر در دور ۳۰۰۰ بر روی پژو پارس سال، سمند ال‌ایکس و ۴۰۵ نصب شد. همچنین موتور XU7jp4L4 با کد LFY با بیشینه توان ۸۴ کیلووات (۱۱۰ اسب بخار) و بیشینه گشتاور ۱۵۵ نیوتن متر در دور ۴۲۵۰ بر روی پژو پارس ئی‌ال‌ایکس، سمند سریر و سیتروئن زانتیا ۱٫۸ نصب شد.[3]

ضعیف‌ترین موتور این خانواده، «XU5-1C» بود که ۱/۶ لیتر حجم داشت و دارای توان ۷۹ اسب‌بخاری بود. قدرتمندترین موتور این سری، «XU8 T Evo 2» بود که با ۱/۸ لیتر، می‌توانست قدرت بیشینه ۵۹۲ اسب‌بخاری تولید کند.

موتورهای خانواده ایکس‌یو از ایکس‌یو۵ تا ایکس‌یو۹ دارای بوش تر به همراه بلوک آلومینیمی و موتور ایکس‌یو۱۰ دارای بلوک چدنی است. همه این موتورها به صورت مایل و با شیب ۳۰ درجه بر روی خودروهای متوسط پژو و سیتروئن قابل نصب هستند.

منابع

  1. «هزینه تعمیر موتور پژو 405، پارس، سمند با موتور XU7 با حجم cc1800». دیجیاتو. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۷ اکتبر ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۱۰-۲۷.
  2. «زانتیا؛ یادی از محبوب‌ترین ماشین سیتروئن در ایران». اینجاست. ۱۳۹۷-۰۱-۰۸. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۷ اکتبر ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۱۰-۲۷.
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Citroën_Xsara
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ موتور ایکس‌یو پی‌اس‌ای موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.