مسجد عماد

مسجد عماد مربوط به اوایل دوره قاجاریان است و در تربت حیدریه، خیابان فرمانداری، روبری دارایی واقع شده و این اثر در تاریخ ۵ تیر ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۱۹۲۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.[1]

  • متأسفانه این مسجد مدت زیادی غیرفعال بوده که اخیراً توسط یک گروه فرهنگی تحت مدیریت یک جوان انقلابی بنام "ابوالفضل مرادپور قوزانی" در سال ۱۳۹۲ با همکاری امام جمعه شهرستان حجت‌الاسلام شریعتی‌تبار شروع به مرمت سازی شده است و همچنین فعالیت‌های گسترده‌ای در این مسجد صورت می‌گیرد
مسجد عماد (مسجد عبدالرضا تربتی)
ناممسجد عماد (مسجد عبدالرضا تربتی)
کشورایران
استاناستان خراسان رضوی
شهرستانتربت حیدریه
اطلاعات اثر
نام‌های دیگرمسجد عبدالرضا تربتی - مسجدالشهدا
نام‌های قدیمیمسجد عبدالرضا تربتی
سال‌های مرمت۱۳۹۲
کاربریمذهبی
کاربری کنونیفرهنگی و مذهبی
دیرینگیاوایل دوره قاجار
دورهٔ ساخت اثردوره قاجار
بانی اثرعبدالرضا تربتی - عماد تربتی
مالک فعلی اثرابوالفضل مرادپور
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت۱۱۹۲۱
تاریخ ثبت ملی۵ تیر ۱۳۸۴
اطلاعات بازدید
امکان بازدیددارد


"به نقل از خبرگزاری ایرنا"

پای صحبتهای یکی از احیا کنندگان مسجد عماد

از جمله افرادی که در باره مسجد عماد حرف‌های بسیار دارد "ابوالفضل مرادپور قوزانی" یکی از جوانان فعال فرهنگی و انقلابی تربت‌حیدریه و مدیر مسوول کانون فرهنگی مرصاد و بنیانگذار پایگاه بسیج مرصاد این شهر است.

وی به خبرنگار ایرنا گفت: قبل آن که مسجد به من واگذار شود، این مسجد در دست افراد مختلف بود، اما زمانی که من آن را تحویل گرفتم، به طور کلی مسجد حالت متروکه و مخروبه داشت و هیچ فعالیت مذهبی و آیینی در آن انجام نمی‌گرفت و تا جایی که به خاطر دارم مسجد در طرح تخریب بافت فرسوده برای ساخت پروژه زعفرانیه قرار داشت که توسط ما از تخریب آن جلوگیری شد.

وی افزود: با کمک جمعی از بسیجیان نوجوان و جوان و خانواده‌های آنان در قالب یک مجموعه فرهنگی ولایی و با پشتوانه آمال، آرزو و تفکرات انقلابی وارد عرصه جهادی برای احیای مسجد شدیم تا اندیشه‌های انقلابی و نیز وصیت امام راحل و شهدا را در آن به اجرا درآوریم.

مرادپور با بیان این‌که جرقه نخست پیشنهاد همکاری و قبول مسوولیت احیای مسجد توسط یکی از دوستان پاسدار در سال ۹۰ یا ۹۱ بعد از پایان مراسمی در مزار شهدای گمنام بوستان پیشکوه زده شد، ادامه داد: وی به من گفت با توجه به شناختی که نسبت به شما داریم، اگر مقدور هست موضوع مرمت و احیای مسجد را پیگیری کنید.

وی گفت: با توجه به ارتباطات خوبی که با امام جمعه وقت تربت‌حیدریه (حجت‌الاسلام شریعتی‌تبار) داشتم، صحبت‌هایی نیز با ایشان انجام شد و در نهایت سال ۹۲ با موافقت ایشان، کار مرمت و احیای مسجد آغاز شد.

این جوان بسیجی در باره حرف و حدیث‌های مربوط به مسجد عماد نیز افزود: بخشی از صحبت‌ها به واسطه شخصیت خود عماد است که چون از سناتورهای عهد پهلوی دوم بود، برای این مسجد شایعه ساختند و افرادی گفتند زمین مسجد غصبی است و حتی امام جمعه وقت تربت‌حیدریه نیز از من خواستند این موضوع را پیگیری کنم.

وی ادامه داد: با افراد مختلف حتی همسایگان و برخی افراد کهنسال که هم عصر عماد بوده و اکنون در قید حیات نیستند، صحبت کرده‌ام و هیچ سند و مدرک معتبری که بر غصبی بودن زمین مسجد یا ملحقات اطراف آن دلالت داشته باشد، به دست نیاوردم و حتی برایم نیز مشخص نشد چه افرادی و با چه نیتی این شایعات را برای بدنام کردن این مسجد در این شهر رواج دادند.

مرادپور گفت: حتی بعدها برای احیای نماز جماعت و فعالیت قرآنی و فرهنگی از دفتر رهبر معظم انقلاب نیز استفتا کرده و پاسخ معظم‌له نیز توجه به این شایعه‌ها را، صحیح ندانستند.

وی افزود: با وجودی که بعد از مسجد جامع، این مسجد از نظر موقعیت مکانی، قرار گرفتن در مرکزیت شهر و همچنین وسعت و قدمت، رتبه دوم را در تربت‌حیدریه دارد، اما خالی و در آن بسته است.

وی ادامه داد: انشعاب گاز مسجد به دلیل بدهی سنگین قطع شده بود، سیستم روشنایی و آب شرب آن را ترمیم و احیا کردیم، افراد خیر را پای کار حاضر کرده و با کمک آنها کار آجرچینی کف و دیوارها و نیز گچ‌بری‌های آن، ساخت سرویس بهداشتی و آشپزخانه را انجام دادیم و به مدت ۶ تا ۷ سال برنامه‌های متنوع در مسجد برگزار شد که باعث جذب تعداد بسیاری از جوانان و نوجوانان و خانواده های آنان شد و مسجد تبدیل به یکی از فعال‌ترین مساجد شهرستان گردید به طوری که جوانان این مسجد به خاطر احیای نماز جماعت روزانه، برپایی جلسات هفتگی و مناسبتی در زمینه‌های مختلف فرهنگی، مذهبی، قرآنی و حتی علمی، پژوهشی و نیز ورزشی در سطح استان و کشور مورد تقدیر قرار گرفتند.

جستارهای وابسته

منابع

  1. «دانشنامهٔ تاریخ معماری و شهرسازی ایران‌شهر». وزارت راه و شهرسازی. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۶ اکتبر ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۱۰ اکتبر ۲۰۱۹.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.