فریبرز صالح

فریبرز صالح (زاده ۱۳۲۳ تهران - درگذشته ۱ بهمن ۱۳۹۴ تهران) کارگردان و فیلمنامه‌نویس اهل ایران بود.

فریبرز صالح
زاده۱۳۲۳
تهران
درگذشته۱ بهمن ۱۳۹۴
تهران
علت مرگمشکل تنفسی
نام دیگراسماعیل فریبرز صالح
ملیتایرانی
زمینه فعالیتکارگردان،
صفحه در وب‌گاه IMDb
صفحه در وب‌گاه سوره

زندگی‌نامه

اسماعیل فریبرز صالح فعالیت سینمایی را از سال ۱۳۴۷ با بازی در فیلم کشتی نوح به کارگردانی خسرو پرویزی آغاز کرد مدتی نیز به کار دوبلهٔ فیلم اشتغال داشت در سال ۱۳۴۹ به انگلستان رفت و در زمینهٔ سینما مطالعه و تحصیل کرد که سه فیلم کوتاه حاصل این دوره بود.

در سال ۱۳۵۱ به ایران بازگشت و پس از ساختن فیلم کوتاه "کتیبه" براساس شعری از مهدی اخوان ثالث، وی یک فیلم آموزشی برای تلویزیون مجددا به خارج از کشور سفر کرد. پس از بازگشت از این سفر در سال ۱۳۵۳ در تلویزیون ملی ایران مشغول به کار شد. وی در سال ۱۳۵۶ پنج قسمت از سریال چنگک و فیلم بلندی به نام دام نامرئی ساخت.[1]

فریبرز صالح بعد از انقلاب، فیلم مذهبی سفیر را ساخت؛ فیلمی خوش ساخت و مخاطب پسند و در عین حال مطلوب مدیران فرهنگی جمهوری اسلامی ولی صالح بعد از تولید این فیلم جز ساخت یک فیلم سینمایی با عنوان مرگ پلنگ، کار سینمایی دیگری از پیش نبرد.

برخی، چرایی بایکوت کارگردان سفیر و بیکاری سالیانش در سالهای انتهایی زندگی را بیش از هر چیز به رزومه اش در ساخت فیلم دام نامرئی که به سفارش ساواک ساخته شده بود نسبت می‌دهند.[2]

درگذشت

آیدین صالح، فرزند فریبرز صالح در گفتگویی اعلام نمود:

پدرم که سال‌ها ساکن شهری در شمال کشور بود، در مراجعت به تهران به‌دلیل هوای بد دچار مشکل تنفسی شد و صبح امروز پنجشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۴ در بیمارستان در سن ۷۱ سالگی درگذشت.

[3][4]

فیلم‌شناسی

کارگردان

گروه کارگردانی

  • ۱ - به امید دیدار (مستند ۱۳۵۴)

مجموعه تلویزیونی

  • خاک تابان (۱۳۸۴)[6]
  • شیخ مفید (۱۳۷۴ پس از کارگردانی ۶۰۰ دقیقه، کناره‌گیری کرد و سیروس مقدم کار را ادامه داد ولی به علت نداشتن دانش کافی برای ساخت یک چنین سریال بزرگی از کارگردانی این سریال برکنار شد و تلویزیون مجدداً از صالح تقاضای ادامه کار را کرد)
  • چنگک (۱۳۵۶)

نویسنده

فیلم کوتاه

  • ۱ - دانشکده خلبانی
  • ۳ - کتیبه (۱۳۵۴)

بازیگر

منابع

  1. ماهنامه فیلم، شماره 4، صفحه 8.
  2. «"دام نامرئي" تيمسار مقربي؛ علت اصلي به حاشيه راندن كارگردان "سفير"؟!». ژورنال سینما. ۲۰۱۶-۰۱-۲۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۸-۲۹.
  3. «کارگردان «سفیر» درگذشت». ایسنا.
  4. «درگذشت کارگردان فیلم سفیر». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۹ ژانویه ۲۰۱۶.
  5. «کشف فیلمی که به سفارش ساواک ساخته شده بود».
  6. ««خاک تابان» مشاهیر تخت فولاد را معرفی می کند». fa. ۱۳۸۵/۰۲/۳۰ - ۲۳:۴۷. دریافت‌شده در 2020-07-12. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.