فتح تبریز (۱۶۰۳)

فتح تبریز یا سقوط‌ تبریز رزمی بود که شاه عباس بزرگ به قصد پس گیری شهر تبریز پس از اشغال تبریز بدست عثمانی‌ها (۱۵۸۵) و قبول عهدنامه فرهاد پاشا، و پس از آن سر حدات شمال غربی (قراباغ، آذربایجان و ارمنستان) ایران و در سال ۱۶۰۳ میلادی[2] (۹۸۲ خورشیدی) با حاکم عثمانی تبریز انجام داد. این لشکرکشی منجر به بازپس گیری تبریز گردید.

فتح تبریز

طراحی کمیاب از یک جهانگرد اروپایی که شاهد آزادی تبریز در ۲۱ اکتبر ۱۶۰۳ (۲۹ مهر ۹۸۲ خورشیدی) بود. مردم تبریز به ارتش شاه عباس خوشامد می‌گویند. به دست مردم تبریز عده‌ای از نظامیان بداقبال عثمانی که شهرشان را اشغال کرده بودند، سر بریده شدند.[1]
زمان ۱۶۰۳ میلادی (۹۸۲ خورشیدی)
مکان تبریز
مختصات
نتیجه شکست امپراطوری عثمانی و فتح تبریز
علت جنگ اختلافات مرزی و پس‌گیری شهر
جنگندگان
سپاه صفوی سپاه عثمانی
فرماندهان
شاه عباس بزرگ علی پاشا (حاکم عثمانی تبریز)
نیروها
۵۰۰۰ نفر و مردم تبریز ۶۰۰۰ نفر

سال‌های ۱۶۰۳ تا ۱۶۰۷ دوران پیروزی و تسلط ارتش شاه عباس (بر حکمرانی عثمانی) بود. بخش‌هایی از لرستان، کردستان، گرجستان و ارمنستان از دولت عثمانی پس گرفته شد.[2]

پیش زمینه

شاه عباس بزرگ نخستین گام را برای مبارزه با عثمانی در سال ۱۶۰۳ میلادی برداشت. او می‌دانست که پیروزی بر عثمانی‌ها در شهرهای کوهستانی شمال غربی به جز با غافلگیری دشمن امکان پذیر نیست لذا در حالی که وانمود می‌کرد از اصفهان به شیراز می‌رود خود را ۱۱ روزه با لشکری کوچک اما مجهز به حوالی تبریز رساند. عثمانی‌ها در آخرین لحظات متوجه نزدیک شدن قوای ایرانی شدند و به سرعت آماده دفاع از تبریز گشتند، مردم تبریز از حمله شاه استقبال کردند. تبریز پس از ۲۰ روز جنگ به دست ایران افتاد.

غنائم

صدها توپ، ۵۰۰۰ تفنگچی، ۱۰۰ هزار من باروت از غنائمی بود که به دست شاه عباس افتاد.

برای مطالعهٔ بیشتر

جستارهای وابسته

منابع

  • غفوری، علی (۱۳۸۸). جنگهای ایران، از مادها تا به امروز. انتشارات اطلاعات. شابک ۹۷۸۹۶۴۴۲۳۷۳۸۶.
  • اصفهان خونین شاه صفوی، سفرنامه اولئا ریوس، صفحه ۷۰۷.
  • ایران عصر صفوی، راجر سیوری، صفحه ۸۳.
  • تاریخ ۴ هزار ساله ارتش ایران، صفحه ۶۴۷.

پانویس

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.