طینوج

طینوج روستایی از توابع بخش خلجستان استان قم ایران است.[1]

طینوج
پل طینوج
پل طینوج
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانقم
شهرستانقم
بخشخلجستان
دهستاندستجرد
نام‌های قدیمیجهرود، به‌رود، که‌رود، طوسی نوژ
سال بنیادقبل از اسلام
مردم
جمعیت۶۱ نفر (سرشماری ۹۵)
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا۱۶۳۶ متر
کد آماری۰۰۵۷۳۵

عمده محصولات این روستا گردو، بادام، انگور و… است؛ شغل اهالی این روستا زراعت و دامداری است.

میراث باستانی و فرهنگی

تپه‌ای بنام تپه عمر - این تپه مربوط به دوران هخامنشیان بوده و نام دیگر ان تپه گبرها می‌باشد.

پل طینوج

پل طینوج در گذشته محل عبور کاروان‌ها به عتبات بوده‌است اما در حال حاضر اهالی روستا برای رفتن به باغات از آن استفاده می‌کنند.[2] طول پل ۵/۲۷ متر و عرض آن ۳/۴۰ و ارتفاع آن ۶۰/۶ متر است.[2] این پل در غرب کاروانسرای طینوج احداث شده‌است و قدمت آن به دودمان صفویه می‌رسد.[2] در گذشته نه چندان دور به این پل به دلیل بنای آن در دوران صفویه پل شاه عباسی نیز گفته می‌شده‌است و استفاده از این واژه همچنان رواج دارد. این پل به همت خیرین روستا و زیر نظر سازمان میراث فرهنگی استان قم مرمت و بازسازی شد.

کاروان‌سرای طینوج

کاروانسرای تینوج در زمان دودمان صفویه بنا شده‌است و آن را کاروان‌سرای شاه‌عباسی نیز می‌نامند.

مکان‌های تفریحی

از مراکزتفریحی جنگلی که برای عموم قابل استفاده می‌باشد می‌توان تله خونی، پاکوره، رزوه، جوب پایین، میرآباد، باغ رحیم، باغ میرزا مقصود، ملک بند - که امروزه در محاوره به ان ملیک بک می‌گویند ضمناً رودخانه این روستا که جهرود نامیده می‌شود از مکانهای دیدنی این روستا می‌باشد.

لغات و اصطلاحات متمایز

جوق:جوی، ورگاه:جایی که باعث تغیر مسیر آب می‌شود، ماغال:حرف تعیین در بین جملات، مند:بند، اقر کردی:در حال سفری، یویو:به افراد ساده گفته می‌شود، امونصاف:به افراد ساده لوح گفته می‌شود، جده:جاده، ملیچ:گنجشک، گربه تیغی:جوجه تیغی، آزار بزنه: در پاسخ به اظهار نظر بیهوده افراد گفته می‌شود

مشاهیر

  • محمد هادی دانه چین فیلسوف، منجم، شاعر، ریاضیدان و طبیب نامدار قرن ۵ هجری شمسی
  • میرزا ابراهیم رئیس از سرشناسان منطقه جهرود و همچنین رئیس سازمان پست و تلگراف قم در دوران رضا شاه پهلوی.{{نیازمند

کوچه و محله‌ها

میدان اصلی طینوج، محله بالا، محله پایین، لب جوب، کوچه تاریکه، سینه ایستکون، میرآباد، سه راه پااستل، جوب پایین، محله قلعه، کمر، رزوه. سیاه پشته گسکان جنداب - ملک بند که در محاوره ملیک بک می‌گویند.

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.