شیخ سرکه

شیخ سُرکُه، روستایی از توابع بخش مارگون شهرستان بویراحمد در استان کهگیلویه و بویراحمد ایران است. منطقه شیخ سُرکُه در ۹۰کیلومتری شهر یاسوج و ۲۰ کیلومتری شهرستان مارگون بسمت جاده مورزرد زیلایی واقع شده است. در این منطقه مقبره ای از نوادگان امام جعفر صادق(ع) بنام شیخ صدوق( معروف به شیخ سُرکُه بر گرفته شده از نام چشمه ی سُرکُورُکی به معنی شیرین و گوارا) قرار دارد. ساکنین این منطقه طایفه کانجف از ایل تامرادی می باشد. این منطقه به دلیل توسعه زندگی شهری و مهاجرت ساکنین به شهر های دهدشت و یاسوج خالی از سکنه می باشد. این منطقه دارای آب و هوایی معتدل و سرد است و جز مناطق سردسیر و ییلاق عشایر می باشد‌. بدلیل وجود آب و خاک مناسب در منطقه ، شاهد باغ های انبوه گردو و سیب و بادام هستیم. گیاهان دارویی مثل چویل و تره کوهی و بن سرخ(لیزک) ،بیلهر، کنگر،جاشیر، زالزالک ،بنه کوهی و گلابی وحشی در این منطقه به وفور پیدا می شود.

شیخ سرکه
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانکهگیلویه و بویراحمد
شهرستانبویراحمد
بخشبخش مارگون
دهستانمارگون
مردم
جمعیت۲۵ نفر (سرشماری ۹۵)
کد آماری۲۲۶۲۶۴

به گزارش ایکنا از کهگیلویه و بویراحمد، بقعه متبرکه شیخ صدوق که اهل محل آن را شیخ سُرکُه می‌خوانند در وسط قبرستان قدیم و جدید و حدفاصل دو منطقه مورزرد زیلایی و روستای شهنیز در فاصله ۳۵ کیلومتری شهر زیبای مارگون از توابع شهرستان بویراحمد و ۱۲۵ کیلومتری شهر یاسوج واقع شده است.

روستای دوبند شیخ سُرکُه که از شمال به کوه معروف شیخ سُرکُه و دلی مورگاه، از جنوب به روستای تاکسیسه، از مغرب به منطقه مله بیابانه و جاده کل چاس از مشرق به منطقه گل گلک محدود است.

چشمه سُرکُورکی که دارای آب گوارا و شیرین است در ضلع شرقی در سه نقطه نزدیک بهم منشعب و بستر آن مورد استفاده کشاورزی و آب شرب روستاهای مجاور قرار می‌گیرد.

بنای بقعه

بنای بقعه بر روی تپه ای برجسته‌تر از روستا قرار گرفته که شامل صحن و ایوانی ۳*۳ متر به سبک چهار گوشه ای به شیوه بناهای دوره ایلخانی که گنبد خوش ترکیب آن مربوط به افزوده‌های دوره صفویه به نظر می‌رسد که در زیر آن مرقد منور قرار گرفته است.

سطح داخل بنا بدون تزئین به جز آثار ضعیفی از مقرنس کاری که در زیر گنبد بجای مانده و سطح بسیاری هم در زمان مرمت و پلاستر امحاء شده است.

بقعه دارای یک در چوبی در ضلع باختری که بشکل سنتی ساخته و تعبیه شده است.

محلیان نقل کرده اند این بنا در سال ۱۳۵۶(ه.ش) سپس به سال ۱۳۷۲(ه.ش) توسط اهالی و برخی از روحانیون خیر منطقه ای تعمیر و مرمت شده است.

در وضعیت فعلی با عنایت به قدمت معماری بویژه جایگاه عظمای شخصیت مذهبی آن در ردیف سرمایه‌های تاریخی و فرهنگی به شمار می‌رود،‌ لذا قوانین حفاظتی از طریق واحدهای ذیربط بر آن مترتب است.

شجره‌نامه امامزاده

تاریخ نگاران اعتقاد دارند شیخ صدوق با فرزندان(عبدالقدوس و بی بی شهربانو) و خواهر مکرمه اش بی بی معصومه از اصحاب امامزاده علی سادات و امامزاده محمود(محمید) هستند که از منطقه سامانک سادات بدستور ایشان جهت نشر و تبلیغ احکام اسلامی به این منطقه مامور شده اند.

این زیارتگاه با ۲۰۰۰ متر مربع اعیان و ۹۰ متر زیربنا به شماره ۲۸۶/۱۰ ثبت شده است.

جمعیت

این روستا در دهستان مارگون قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۶۸ نفر (۱۳خانوار) بوده‌است.

منابع

    • «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ ژانویه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱ ژانویه ۲۰۱۳.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.